Sivut

perjantai 31. maaliskuuta 2017

Sijoitusyhtiön pyörittäminen: kaikki mitä tiedän

Lupasin edellisessä kirjoituksessani rustailla ensi kerralla enemmänkin sijoitusyhtiöni toiminnasta. Kerjäsin verta nenästä yllyttämällä vielä ihmisiä lähettämällä kysymyksiä. No kysymyksiähän tuli. Näyttäisi siltä, että ihmiset ovat sijoitusyhtiön perustamisesta kovinkin kiinnostuneita. Seuraavassa kerron kaiken mitä tiedän sijoitusyhtiön pyörittämisestä vuoden kokemuksella. Toivottavasti saatte tästä mahdollisimman paljon irti.

Osakeyhtiön perustaminen ja muut alkuvaiheen jutut


Aloittakaamme aivan alusta. Osakeyhtiön perustaminen sähköisesti maksaa 330 euroa. En enää muista tarkalleen alkuvaiheen steppejä, mutta sanottakoon, että ne olivat tarpeeksi yksinkertaiset, että kuka tahansa pystyy siihen. Nyt seuraa ensimmäinen pro-tip: Tarvitset yhtiöösi itsesi ja vähintään yhden toisen ihmisen hallitukseen. Sinusta tulee varsinainen jäsen ja toisesta varajäsen.

Perustamisessa tulee sähköisen vaiheen jälkeen kohta, jossa yritys tarvitsee pankkitilin. Menet perustamislappujen ja y-tunnuksesi kanssa pankkiin, minkä jälkeen sinun pitää kiikuttaa sieltä saamasi lappu PRH:hon. Itse asun Helsingissä ja asioin oranssilogoisessa pankissa, josta on em. paikkaan kävelymatka, joten tämä rasti ei ollut turhan paha. Omassa keississäni kupongit jäivät ikävästi jumiin rattaisiin ja etenivät vasta hoputuspuhelun jälkeen. Parin viikon viive ei kuitenkaan ollut turhan brutaali. Tämän jälkeen yrityksen liiketoiminta voi virallisesti alkaa. Ja mikä parasta, voit nyt kutsua itseäsi toimitusjohtajaksi.

Yritykselläsi on nyt ensimmäiset juoksevat kustannukset pankkipalveluista. Tuoreen tilinpäätökseni mukaan Sijoitus Oy:n pankkipalveluihin kuluu keskimäärin 7 euroa kuussa. Prosessin aikana tulee myös vaihe, jossa ilmoitetaan osakepääoman suuruun. Tähän liittyy parikin huomioonotettavaa asiaa. Minimipääoma on 2500 euroa. Edullinen voitonjako (josta tarkemmin myöhempänä) perustuu yrityksen "matemaattiseen arvoon" eli tässä olisi hyvä olla mahdollisimman suuri summa sitä päivää varten, kun alat elämään yrityksen tuotoilla. Varojen siirtäminen on naurettavan yksinkertaista sikäli kun siirrettään rahaa - perus tilisiirto riittää. Muitakin varoja eli sijoitusyhtiön tapauksessa käytännössä arvopapereita voi myös siirtää (apportti), mutta tämä aiheuttaa reippaasti kuluja.

Seuraava steppi oli ainakin minulla luoda tunnukset Nordnettiin. Olen nyt sekä yksityis- että yritysasiakas ja havaintoni on, että perustamisvaiheessa yrityksellä on enemmän paperitöitä, mutta muut asiat kuten kulut ja toiminnallisuus ovat aivan samat. Superluottokin toimii samalla tavalla. Prosessin aikana tulee vaihe, jossa joudut hankkimaan kahden ihmisen todistuksen sille, että olet todella itse allekirjoittanut papereita. Tämä on täysin järjetöntä ja ilmeisesti jonkinnäköinen reliikki. Käytännössä etsit siis kaksi ketä tahansa ihmistä, jotka kirjallisesti vakuuttavat ja allekirjoittavat, että sinun allekirjoituksesi on aito. Vastatiliä määritettäessä täytyy tehdä sama homma, joten suosittelen että sekin tehdään kerralla. Itsellä jäi tekemättä.

Sijoitusyhtiön verotus


Pelkkä toimitusjohtaja-titteli riittää harvalle syyksi perustaa osakeyhtiö, joten täytyyhän siitä jotain konkreettista hyötyäkin olla. Pohjimmiltaan sijoitusyhtiön pyörittämisen tekee kannattavaksi se, että yhteisövero on 20% ja yksityishenkilön pääomaveroprosentti on 30-34%. Osingoista yksityishenkilöä verotetaan 85-prosenttisesti eli 25,5-28,9%. Osakeyhtiöllä on siis uudelleensijoittamisen kannalta melko ratkaiseva etu.

Yrityksen voitot jaetaan myöhemmin ulos osinkoina. Jaettavista osingoista 75% on verovapaata ja 25% verotetaan pääomatulona aina 150000 euroon asti. Käytännössä osingoista siis maksetaan 7,5% veroa. Yhteisö- ja osinkoveron yhteismäärä on näin 20% + 80%*7,5% = 26% eli jos firmaan tulevaa tuottoa tuloutetaan ikään kuin suoraan läpi, tämän voi ajatella todelliseksi veroprosentiksi. 150000 eurosta eteenpäin verotus menee kovemman prosentin mukaan, mutta sillä ei ole tässä yhteydessä merkitystä.

Halvassa osingossa on vielä se rajoitus, että sitä saa nostaa vuosittain vain 8% yhtiön matemaattisesta arvosta. Jos siis mielii nostaa vuosittain vaikkapa 12000 euroa edullista osinkoa, nettovarallisuutta (varat miinus velat) pitäisi olla vähintään 150000 euroa.

Pohatta kirjoitteli puolisen vuotta sitten siitä, kuinka sijoitusyhtiötä voi käyttää vielä tehokkaammin verosuunnitteluun. Koko postaus on hyvää luettavaa, mutta referoin tähän olennaisimmat osat. Bottom line on se, että voit ottaa pyörittämästäsi yrityksestä noin tuhat euroa kuukaudessa palkkana siten, että kaikki verot ja verojen kaltaiset ei-vapaaehtoiset kulut jäävät yhteensä noin 3,5 prosenttiin. Lopuista voitoista maksetaan sitten joko 20% tai 26% riippuen siitä, jätetäänkö ne yritykseen vai maksetaanko ne osinkoina. Ajatuksena on siis käyttää hyväksi sitä tosiasiaa, että Suomessa pienipalkkaisimmat eivät maksa sen puoleen kunnallis- kuin valtionveroakaan. Toisaalta tämä tarkoittaa myös, että järjestelyä voivat käyttää ainoastaan ne, jotka eivät palkkaa nostaessaan ole "oikeissa" ansiotöissä.

Sijoitusyhtiön veroetu summautuu siis lopulta kolmen komponentin yhteisvaikutukseen: Joissain tapauksissa alhaisempi kokonaisveroaste, osittain lykätty veronkanto sekä n. tuhannen euron kuukausiansio mitättömillä veroseuraamuksilla.

Arvonlisäveroa sijoitustoiminnasta ei tarvitse maksaa. Sijoitusyhtiö voi tehdä pienimuotoista liiketoimintaakin, sillä alv:ta joutuu maksamaan vain, jos "oikean" liiketoiminnan liikevaihto on tilikaudella yli 10k€. Itse teen jonkin verran yksityisopetusta, enkä maksa siitä alvia.

Sijoitusstrategiasta


Kaikki sijoitustyylit eivät ole kannattavampia vain, koska sijoitustoimintaa harjoittaa yksityishenkilön sijaan osakeyhtiö. "Tylsä" indeksisijoittaminen, jonka puolesta esim. Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasi jaksaa aina yhtä tarmokkaasti toitottaa, on järkevämpää tehdä yksityishenkilönä. Tämä johtuu mm. siitä, että yritys ei voi hyväksikäyttää pitkäaikaisessa holdailussa erittäin hyödylliseksi muodostuvaa hankintameno-olettamaa.

Sijoitusyhtiön edun voi parhaimmillaan tiivistää yhteen sanaan - kassavirta. Mitä enemmän sijoitustoimintasi tuottaa kassavirtaa, sitä todennäköisemmin se on sijoitusyhtiölle kannattavampaa. Käyn seuraavassa läpi nopeasti kaikki keissit, joista olen aiemmin kirjoitellut ja yhden uuden. Laitan linkit alkuperäiskirjoituksiini, mutta tarkennan tässä kohdassa sen verran, että aiemmin mainittu nollaveroteoria ei ole huomioitu niissä. Kyseinen järjestely kallistaa vaakakuppia hieman osakeyhtiön hyväksi.

1) Pörssiyhtiöiden osinkostrategia. Pidemmän päälle samoilla summilla pelattaessa osakeyhtiö tuottaa pörssiyhtiöiden osinkostrategialla yksityishenkilöön nähden parempaa tuottoa. Etu ei kuitenkaan liene tässä tapauksessa ratkaisevan hyvä - ainakaan jos puhutaan alle miljoonan euron omaisuudesta.

2) Listaamattomien yhtiöiden osinkostrategia. Tämän alle menevät niin pikavippejä rahoittavat yhtiöt kuten Topfinance ja Korkeatuottoinen kuin muut listaamattoman yhtiöt joilla voi käydä kauppaa vaikkapa Privanetissä. Veroaste on osakeyhtiölle ja yksityiselle sama, mutta veronkanto lykkääntyy kokonaisuudessaan osakeyhtiöllä. Uudelleensijoitus huomioiden osakeyhtiön parinkymmenen vuoden aikana repimän kaulan suuruusluokka on vuoden-kahden tuotot.

3) Vertaislainat. Osakeyhtiön veroetu koostuu tässä yhteydessä kolmesta komponentista. Kokonaisveroaste on vain 26%, josta 6 prosenttiyksikköä lykättyä. Lisäksi sijoitusyhtiöt saavat tyypillisesti vähentää luottotappiot tuloksestaan. Parin vuosikymmenen tähtäimellä ero nettotuottoon nousee jopa kolmenkymmenen prosentin luokkaan.

4) Aktiivinen kaupankäynti. Itse pyrin välttämään tätä mutta pidän kiistattomana sitä, että yrityksellä on ratkaiseva etu jos mielii tehdä rahaa aktiivisella kaupankäynnillä. Sanoisin, että treidaamisen voisi helposti rinnastaa vertaislainoihin, sillä molemmissa on kauttaaltaan samat veroprosentit (26%, josta 6% lykättyä vs yksityishenkilön 30%)

Sharevillessä kohtasin kysymyksen, jossa kysyjä halusi tietää, voiko "Ville" saada nettohyötyä, mikäli hän onnistuu parissa vuodessa tuplaamaan kymppitonnin kaupankäynnillä. Kysymykseen ei ole simppeliä vastausta, mutta jos esimerkiksi ajattelee, että pystyy yksityishenkilönä nettona tuplaamaan rahansa kahdessa vuodessa, se tietää bruttona yksityiselle miltei 60% vuosituottoa. Yrityksen nettoarvo puolestaan olisi samalla bruttotuotolla n. 21700. Mikäli koko voitto maksettaisiin heti ulos 7,5%:n osinkoverolla, Villellä olisi lopulta kädessään 10k:n sijaan hieman yli 10,8k. Parissa vuodessa tuottoero ei päätä huimaa, mutta tässä keississä pitkäjänteisyys palkitaan. Mikäli sama meno jatkuisi kymmenen vuotta (eli viisi tuplausta), nettoarvo olisi 320k vs ~482k. Tässä(kin) kysymys on siitä, että voittoja ei kannata turhaan lunastaa vaan sijoittaa.

Em. esimerkissä tiedusteltiin myös, mitä tapahtuisi jos Ville haluaisikin vain myydä yrityksensä eteenpäin. Tällöin Ville maksaisi aivan normaalisti verot luovutusvoitosta, eli ensimmäisessä tapauksessa 30% 11700 eurosta sillä oletuksella, että oli perustanut yrityksen 10000 euron pääomalla. Ei siis kannattavaa. Yksityishenkilö voi kuitenkin käyttää hankintameno-olettamaa, joka voi olla hyvinkin kannattava, jos yrityksen on omistanut yli 10 vuotta.

Velvollisuudet


Osakeyhtiöllä on velvollisuus ns. kahdenkertaiseen kirjanpitoon. Aikaa tähän on kulunut kenties noin tunti per kuukausi, mutta en ole itse tehnyt kaikkea työtä. Olen käyttänyt kirjanpitoon maksutonta ja helppokäyttöistä Tilitin-sovellusta. Kirjanpidosta maksaminen on niin kallista, että sitä ei kannata tilata. Tänä vuonna tavoitteeni on vähentää kirjanpitoon käytettävää aikaa hyödyntämällä esim. Nordnetin automaattisia raportteja parhaani mukaan.

Tilintarkastus tulee kyseeseen yhden hengen sijoitusyhtiölle siinä vaiheessa, kun liikevaihto ylittää 200k.

Kerran vuodessa pitää tehdä veroilmoitus. Itselläni tähän meni aikaa n. 3-4h. Tähän on netissä palvelu, joka tuntuu ajavan asiansa sangen hyvin.

Sijoitusyhtiön rahoitus


Oman kokemukseni mukaan sijoitusyhtiön omistaja joutuu henkilötakaajaksi, mikäli hankkii firmalleen sijoituslainaa, joten tässä ei ole ilmaista lounasta tarjolla. Omaa yhtiötä rahoitetaan lähtökohtaisesti siis itse - yleensä ansiotyöllä.

Perustamisvaiheessa yhtiölle maksetaan osakepääoma, vähintään 2500 euroa. Tämän summan kannattaisi olla mahdollisimman suuri, sillä se on osa sitä "matemaattista arvoa", jonka perusteella halvan osingon määrä lasketaan.

Omalla kohdallani sijoitusyhtiön myöhempi rahoitus jakautuu kahteen vaihtoehtoon:

1) Annan yhtiölleni korotonta lainaa ilman määräaikaa. Nämä varat eivät siirry yhtiön matemaattisen arvoon, joten niiden perusteella ei voi myöhemmin maksaa halpaa osinkoa. Yhtiö sijoittaa nämä varat ja nettotuotot kerryttävät matemaattista arvoa, jolloin osingonmaksukyky kohenee. Omalta yhtiöltä ei kannata periä korkoa, sillä yksityishenkilö maksaa siitä 30% veron. Laina on siitä mukavaa, että kun yrityksessä on riittävästi rahaa taloudelliseen riippumattomuuteen, lainat voi nostaa ensimmäisenä pois verottomasti. Odotan, että tämä summa pääsee kohdallani kertymään vuosikymmenessä yli sadantuhannen, joten tiedossa on monta verottoman "osingon" vuotta.

2) Sijoitan rahaa yhtiöni sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon. Tätä en ole vielä tehnyt. Käytännössä tämä eroaa määräajattomasta ja korottomasta lainasta siten, että se nostaa yrityksen matemaattista arvoa ja täten osingonmaksukykyä, mutta 10 vuoden jälkeen sen takaisinmaksu katsotaan osingoksi eli siitä joutuu verolle. Ryhdyn siis tähän vasta tuonnempana, mikäli tarpeen.

Riskit


Sijoitusyhtiön omistaminen ei ole taattu tie onneen, sillä kannat enemmän riskiä. Eräs on poliittinen riski. Julkisessa keskustelussa sijoitusyhtiöt menevät kattotermin 'perheyritykset' alle. Syy siihen, miksi listaamaton osakeyhtiö saa erilaista verokohtelua kuin listattu osakeyhtiö on se, että listaamattomien on vaikeampaa saada ulkopuolista rahoitusta, jolloin pienempi joukko ihmisiä kantaa riskiä liiketoiminnasta. Perheyrityksessä kyse on siis tyypillisesti paitsi omistaja- myös yrittäjäriskin kantamisesta. Tämä riski tasapainotetaan vastaavasti paremmalla tuotolla halvan osingon muodossa. Tähän kuvioon on kuitenkin julkisessa keskustelussa monesti perätty muutosta - ja muutosta nimenomaan yrittäjän kannalta huonompaan suuntaan.

Toinen huomioitava asia on, että yrityksen perustamisen jälkeen olet jossain sidottu Suomen valtioon. Yrityksesi ja sitä kautta varasi ovat kiinni tässä maassa. Yrityksen on vaikeampi lähteä eläkkeelle Thaimaahan kuin yksityishenkilön.

Lukijoiden kysymyksiä


Pyysin viime kirjoituksessani sekä Sharevillessä ihmisiä lähettämään kysymyksiä mistä tahansa sijoitusyhtiöihin/yhtiööni liittyen. Pyrin upottamaan suurimman osan vastauksia aiemman sekaan, mutta joihinkin vastaan tässä.

"Onko yhtiölläsi omistuksessa pelkästään pörssiosakkeita vai lisäksi myös sijoitusasuntoja?"

Sijoitus Oy:llä ei tällä hetkellä ole omistusasuntoja. Kyselin yrityksen nimistä pankista viime kesänä lainaa, mutta he eivät lämmenneet. Sijoituksista on tällä hetkellä n. 85% on pörssissä, nelisen prosenttia Fellow Financessa vertaislainoissa ja yhteensä kahdeksan prosenttia Top Financessa sekä Korkeatuottoisessa. Käteistä on pari, kolme prosenttia.

"Tavalliset lakisääteiset velvoitteet kuten kirjanpito, veroilmoitukset, mahdolliset alv/työnantaja rekisteröinnit ja -ilmoitukset poislukien, millaisiin "yllättäviin" velvoitteisiin olet matkan varrella törmännyt mihin et ole osannut ennalta varautua?"

Käytin hetken aikaa oikein miettiäkseni, mutta mitään ei tullut mieleen. Sangen yllätyksetön vuosi ollut siis tässä suhteessa. Onneksi.

"Paljonko sijoitusyhtiön perustaminen  maksaa ja paljonko mielestäsi kannattaisi olla sijoitettavaa pääomaa, että perustaminen olisi järkevää?"

Osakeyhtiön perustaminen maksaa 300 euroa. Lisäksi minimiosakepääoma on 2500 euroa. Konkreettista lukua on vaikea antaa. Ylimääräinen vaiva huomioiden mieleni tekisi sanoa jotain 30-50 tuhannen haarukasta, mutta huomioitavia asioita on paljon. Ennen kaikkea jokaisen pitäisi punnita omaa sitoutumistaan pitkäjänteiseen sijoittamiseen. Paremman tuoton hinta on se, että siirrät osan rahoistasi ulottumattomiisi - jos purat yhtiösi, joudut maksamaan "omista rahoistasi" ylimääräistä veroa. Mikäli pystyt sitoutumaan siihen että ennen pitkää 100k-1000k rahoistasi on kiinni tuottavasti, en sanoisi että mitään varsinaista alarajaa edes on.

Juoksevat kulut ovat omalla kohdallani luokkaa 100€/vuosi, joten yhtiömuodon tulisi varmaankin luoda lisäarvoa enemmän kuin tämän verran vähintäänkin jos nyt ei ensimmäisenä niin viimeistään toisena vuonna. Oletetaan, että tämä halutaan tehdä pörssiosakkeiden osingoista. 25,5% verokannan ja 20% verokannan erotus eli 5,5% pitäisi siis olla tuo kyseinen 100€ verojen jälkeen eli 80€. Osinkojen määrä olisi näin siis 1454€. Jos oletetaan, että osakkeista saa bruttona keskimäärin 4% osinkoa, salkun koon pitäisi tällöin olla n. 36k€. Tämä ei tietenkään huomioi osakkeiden arvon mahdollista kasvua, mutta onpahan nyt jotain laskettuna. Pointtina ehkä se, että yrityksessä ollaan all in tai all out.

Jos sen sijaan sinulla on jo vaikkapa 100k:n osakesalkku, sijoitusyhtiön perustaminen on vähän niin ja näin. Olet jo hyvää matkaa menossa kohti taloudellista riippumattomuutta ja jos haluat siirtää nämä varat yhtiöösi, joudut joko myymään ja kohtaamaan veroseuraamuksen tai siirtämään omaisuutta apporttina yhtiöösi joutuen varainsiirtoverolle, luovutusvoittoverolle ja lisäksi maksamaan palkkioita osakevälittäjällesi. Kyse onkin ehkä pikemminkin siitä, mikä on suurin salkku, jolla vielä kannattaa perustaa sijoitusyhtiö.

"Minkä koet suurimmiksi hyödyiksi sijoitettaessa oman yhtiön kautta vrt. sijoittamiseen yksityishenkilönä?"

Ykkönen on varmaankin parempi tuotto.

Henkisellä puolella olen huomannut, että sidottuani merkittävän osan pääomaa yritykseen, koen olevani myös sitoutuneempi pitkäjänteiseen sijoittamiseen. Tällä on toki edellämainitut kääntöpuolensa.

Pakko sanoa myös, että pidän hyödyllisenä oppimaani yleistä tietämystä kirjanpidosta sekä yritysten lainsäädännöstä verojen, ym suhteen.

Yhtenä pikku etuna on pakko tähän hätään mainita vielä se, että omaisuutta on näppärä siirtää jälkikasvulle. Sijoitus Oy:llä on 1000 osaketta, joten voin antaa (toivottavasti tuleville) lapsilleni sen osakkeita lahjaksi muutama kerrassaan, jolloin siirrän sekä verotehokasta että valmiiksi hajautettua salkkua palanen kerrallaan eteenpäin. Lahjaahan saa antaa nykyään n. 5000 euroa kolmen vuoden välein verottomasti.

Lisäksi saan olla Toimitusjohtaja.

"Onnistuuko yritykseen siirrettyjen varojen (eli sijoitusten voittojen) palautus omistajalle pääomanpalautuksena verottomasti vai onko osinko/palkkatulo ainoat vaihtoehdot?"

Riippuu siitä, oletko lainannut rahat yrityksellesi vai sijoittanut ne SVOP-rahastoon. Lyhyesti: Onnistuu, kts. rahoitus-otsikon alainen kohta.

"Mitä asioita yritys on saanut vähennettyä verotuksesta verrattuna henkilöverotukseen?"

Yrityksellä keissi on periaatteessa simppeli - kaikki liiketoiminnasta aiheutuneet kustannukset voi vähentää. Firmalle voi hankkia työvälineitä, materiaalia jne. liiketoimintaa varten. Mitä suurempi toiminta (pääoma, liikevaihto, jne.) sitä paremmin voit perustella hankintoja. Tuoreessa rahapodissa taidettiin mainita, että joku oli saanut sijoituskirjallisuutta vähennettyä mutta että homma on epäselvää. Yrityksen kautta homma on hyvinkin selvää.

Olen itse vähentänyt julkisilla liikkumiseen liittyviä kustannuksia, mutta ne liittyvät opetustoimintaani. Vähensin myös hiljattain ostamani tietokoneen, jolla käyn kauppaa. Ostamani kone ei kuitenkaan ollut mikään naurettava tykki, vaan ihan kohtuuhintainen. Toki itse käytän konetta myös opetusten valmisteluun.

"Miten siirrän nykyisen henk.koht. salkkuni perustamalleni sijoitusyhtiölle kulu- ja verotehokkaasti?"

Et mitenkään :(
Jos tämä rasti pitää tosiaan tehdä, ensin kannattaa myydä osakkeet pois ja maksaa luovutusvoitosta verot ja sitten siirtää käteinen yritykseen.

Loppusanat


Tämä kirjoitus taisi nyt olla tässä. Sain yllättävänkin monta kysymystä ja kävin mielestäni läpi jokaisen jonka näin. Jos jokin asia jäi askarruttamaan mieltä tai pitää saada tarkennusta tai löytyy korjattavaa, otan viestejä mielelläni vastaan. Ensi kertaan.

43 kommenttia:

  1. Pieni korjaus: Apportti on myös luovutus verotuksessa eli siitä menee sama luovutusvoittovero kuin osakkeiden myynnistä. Lisäksi apportista menee toki myös varainsiirtovero että siirtokustannukset kuten mainitsitkin.

    T. Matka_

    VastaaPoista
  2. "Miten siirrän nykyisen henk.koht. salkkuni perustamalleni sijoitusyhtiölle kulu- ja verotehokkaasti?"
    2018 vuosi voi tuoda muutoksen tullessaan, ainakin jos yritys tekee jotain muutakin kuin on holdaa papereita.
    Itselläni on maatila, jonka yhtiöittämistä olen pohtinut ja siinä sivussa arvopapereiden siirtoa OY:n alle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoista. Millaisestakohan muutoksesta on kyse? Onko lähdettä heittää?

      Poista
  3. "Tarvitset yhtiöösi itsesi ja vähintään kaksi muuta ihmistä hallitukseen. Toisesta tullee varsinainen jäsen ja toisesta varajäsen."

    Itse asiassa ei tarvitse kuin yhden ihmisen itsensä lisäksi. Itse voi olla se ainoa hallituksen jäsen ja se toinen on sitten se varajäsen. Toimitusjohtajaa puolestaan ei tarvitse tai oikeastaan edes kannata olla ollenkaan. Ainakaan toimitusjohtajuudesta ei ole mitään muuta hyötyä kuin tuo, että saa kehuskella muille olevansa tj.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tästä. Korjasin tekstiini. Itse taisin kämmätä perustamisesa jotain, koska järjestelmä pakotti tekemään kuvatunlaisesti - tai niin ainakin luulin :)

      Poista
  4. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  6. Mielenkiintoinen kirjoitus. Itse olen sijoitusyhtiön perustamista miettinyt, mutta koska nykysalkun siirto yhtiöön olisi kallista niin taitaa jäädä.

    Lisätieto anonyymin yllä mainitsemasta mahdollisesta muutoksesta v.2018 kiinnostaisi kyllä...

    VastaaPoista
  7. Hieno kirjoitus. Kysyisin, että olitko laatinut etukäteen liiketoimintasuunnitelmaa/sijoitussuunnitelmaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jokaisella meistä on varmasti jonkinnäköinen sijoitussuunnitelma. Itse mietin sitä, missä määrin haluan harjoittaa kirjoituksessani mainittuja sijoitusmuotoja, jotka ovat yhtiöllä kannattavampia.

      Minkäänlaista muuta liiketoimintasuunnitelmaa ei ole tehtynä.

      Poista
  8. Kannattaa muistaa myös Viro. Rajavastuuyhtiö maksaa valmiina 400-500e. Vuosikuluina osoitepalvelu ja kirjanpito 200e ja yritystili tapahtumista riippuen joitakin kymppejä. Soveltuu parhaiten arvo-yhtiöiden hold-salkkuun koska kaupat pitää tehdä siellä. Lisäkustannus laivalipuista toki menee omaan piikkin, mutta ne säästää yleensä tuomalla viinakset tai vaikka rakennustarvikkeita jos auton kanssa menee. Sijoitukset yhtiöön samaan tapaan korottomalla lainalla. Lynxin tilihakemuksessa oli myöskin hieman enemmän töitä, mutta skannaamalla yhtiön papereita tilin sai auki.

    Kun rahoja ei oteta pois firmasta, niin voittoja ei veroteta muttei toki tappioistakaan ole apua. Vähän kuin vakuutuskuori. Eikä tarvitse mitään vakuutuksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Harkitsin hetken aikaa itsekin yrityksen perustamista Viroon, mutta tuntui että olisi mennyt liian kikkailuksi.

      Jäin silloinkin tuota verotusta miettimään. Jos strategiana on kassavirta niin eikös lähdevero tule silloin kysymykseen joka välissä? Jos siis omistan vaikkapa Sampoa niin Suomihan vie osingoista 15% veroa. Tämä siis nakertaa heti 3/4 verohyödystä vaikka virolainen yritys ei Viron valtiolle mitään maksaisikaan.

      Viron osinkovero onkin sitten ensi vuoden alusta alkaen 14% mutta eikös vaan olekin niin, että jos maksat itsellesi, Suomen kansalaiselle osinkoa niin tämäkin on itse asiassa lähdeveron vuoksi 15%? Joka tapauksessa suurempi kuin Suomen listaamattoman osinkovero, joka on omassa tavoitetapauksessani 7,5%.

      Suomalaisesta sijoitusyhtiöstä voin nostaa n. 1k€ kuussa palkkaa käytännössä lähes verottomasti: yhtiön bruttotuotosta kokonaisvero on luokkaa 2-3% mikäli ei ole muuten ansiotyösä. Miten vastaava toimii virolaisen sijoitusyhtiön kautta?

      Poista
    2. Suomalaisia firmoja ei ole Viron firmassa. Kustannustehokkaammin olen sijoittanut lähinnä Superrahasto Suomeen, jolloin osinkoverot pystyy kiertämään. Painotusta voi säätää yksittäisillä osakkeilla ja superrahaston ulkopuolisilla pienemmillä firmoilla Suomisalkussa. Se siis yksityishenkilönä.

      Virossa hieman Baltian maiden firmoja kuten Tallinna vesi ja Tallink. Pääosa varoista sitten Lynxin kautta maailmalle.

      Kassavirtaa ei ole tarkoitus ottaa senttiäkään vaan kaikki uudelleensijoitetaan. Näin saa korkoa korolle. Sitten joskus voi ottaa korkoa lainalle.

      14% osinkovero on ymmärtääkseni vain jos ottaa vuosittain ulos tuloja. Säästöpossufirmassa ymmärtääkseni on edelleen 20%. Kuitenkin käytännössä pitää asua Virossa jotta homma kannattaa koska Suomen verottaja ei hyvitä Viron veroja (näin luulen taas, Taloustaidossa oli vuosi pari sitten asiasta laskelmia).

      Ulkomaisten osinkojen lähdeverohan menee yleensä aina, ellei sitten satu sijoittamaan niihin firmoihin/maihin joista saa osingot verotta.

      Poista
    3. Okei, kiinnostava viritys.

      Superrahastot ovat yksityisellekin todella verotehokkaita, sillä myydessä voi käyttää hankintameno-olettamaa ja maksaa käytännössä 18% veroa myyntihinnasta. Siksi en omista juurikaan niitä firman kautta.

      Tuo koron ottaminen lainalle on kyllä mielestäni kyseenalainen. Maksat siitä Suomen valtiolle nimittäin 30% (miinus sen mitä Viro kenties nappaa) veroa. Kokonaisveroprosenttisi on tällöin Suomen vastaavaa (26%) suurempi - vaikkakin saat sen edun että vero lykkääntyy kokonaisuudessaan.

      Ulkomaisten osinkojen lähdevero menee tosiaan, mutta ongelmani järjestelyssäsi oli se, että kun lenkkiin lisätään yksi ylimääräinen maa, Viro, lähdeverotkin menevät yhden kerran enemmän. Jos virolainen sijoitusyhtiö omistaa vaikka Coca-Colaa ja saa osinkoa, 15% jää jenkkilään. Suomen yhtiöllä 15% jää jenkkilään ja 5% Suomen verokarhulle. Voittoja kotiuttaessa maksat vielä 30% pääomatuloveroa kun otat antamastasi lainasta korkoa tai osinkoveroa, jota ilmeisesti Suomen valtio ei edes hyvitä vaan verottaa kolmanteen kertaan.

      En usko että tuo tulee oikeasti kannatavaksi ellet sijoita lähes yksinomaan virolaisiin firmoihin.

      Poista
    4. Entä jos aiot hankkia virolaisia kiinteistöjä? Tai auton, jolla saat ajaa 14pv vuodessa verotta Suomessakin? Tai realisoida yhtiön kun asut itse Virossa. Mahdollisuuksia on monia.

      Poista
    5. Jos sijoitustoimintaansa haluaa jostain syystä hoitaa kokonaan Virossa niin ei siinä mitään. Oma tilanteeni - ja niiden joille tämä kirjoitus on kohdistettu - on kuitenkin se, että ansiotyö ja kotipaikka sijaitsee Suomessa.

      Kirjoituksessa tekemäni pointti on, että ns. tavallisen sijoitustoiminnan tuottoa voi parantaa osakeyhtiön kautta, vaikkakin riskiä kasvattaen. Jos virolaisen sijoitusyhtiön kautta haluaa hakea lisätuottoa, strategiaakin täytyy selvästi hioa.

      Poista
  9. Aivan loistava kirjoitus! Perustan osakeyhtiön ensi viikolla. Muutama kyssäri vielä.

    1. Mitä kautta maksat palkan itsellesi? Palkka.fi? Onko siellä mahdollista makdaa ilman tyel ja kaikkia muita maksuja?

    2. Nordeassa on tällä hetkellä 1% välityskulut ja haluaisin tällaiset samanlaiset kulut myös firmalle. Onko tuo mahdollista jossain?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!

      En maksa tällä hetkellä palkkaa itselleni enkä aio vielä moneen vuoteen, sillä pitäydyn "oikeissa" töissä. En osaa siis kertoa asiasta sen tarkemmin.

      Ainoa sijoituspalvelu jonka hinnoittelusta osaan sanoa tarkkaan on Nordnet. Nordnetissa yritykselle on samat hinnat kuin yksityishenkilöllekin: 3-9€ laaki riippuen aktiivisuudesta. Pyrin itse pitämään kertaostokseni vähintäänkin tuhannen euron yläpuolella puolella jolloin pohjoismaiset ja yleensä muidenkin kulut pysyvät prosentin alla. Juoksevia kuluja Nordnetissä ei ole.

      Poista
    2. Sain Nordealta vastauksen eli 1% välityskulut ja per kk 6e + tiliote 0,80e. Onko sulla jotain opetusohjelmaa tilittimen käyttöön? Lähinnä kiinnostaa et miten merkataan itse antamat lainat (mikä tili?) Ja pitää varmaan jokainen osakeosto + myynti merkata jotenkin erikseen? Ja siis tarviiko tota tiliotetta johonkin kuukauisittain? Olis kiva kuulla tarkasti (ehkä uusi kirjoitus?) aiheesta kirjanpito ja tilitin? Käytännössä et mitä teet kuukausittain näiden hommien eteen. Kiitos!

      Poista
  10. Oman pankin hinnat about samat.

    Tilittimen käyttöön ei erityisiä ohjeita ole, suosittelen ihan normi kirjanpitoa opettelemaan. Olen luultavasti väärä ihminen opettamaan kirjanpidossa, mutta itse antamani lainat menevät tilille "Velat osakkaille".

    Jokainen osakeosto sekä myynti, ulkomaille menevät verot, osingot, sijoituslainakorot, välityspalkkiot, valuutanvaihdot, tilisiirrot - kaikki pitää kirjata. Itse pyrin tänä vuonna käyttämään automaattisia raportteja tositteiden tehokkaampaan tallentamiseen.

    Kuukausittainen tiliote pitäis säilyttää myös kirjanpidollisista syistä.

    VastaaPoista
  11. Miten sitten rahaston perustaminen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rahaston perustaminen ei ole aivan yhtä simppeli juttu. En ole erityisen tarkkaan perehtynyt asiaan, mutta sitä varten tarvitaan toimilupa ja lisäksi pääsee fivan syyniin. Jos jollain on asiasta parempaa ymmärrystä, olen kiinnostunut kuulemaan.

      Poista
  12. Osuuskunnassa on hieman pienempi verotusprosentti, onko siinä jokin koira haudattuna miksei semmoista käytetä?

    VastaaPoista
  13. Osuuskunnalla ei ole pienempi veroprosentti. Yhteisöverokanta on sama 20% ja huojennetustakin "osingosta" eli ylijäämänpalautuksesta maksetaan lähtökohtaisesti minimissään samat 7,5%. Lisäksi huojennus menee vain 5000 euroon saakka, minkä jälkeen homma käy kalliimmaksi. Ilmeisesti osuuskuntia koskee myös sellainen pykälä, että alle 500 jäsenen osuuskuntien ylijäämänpalautusta kohdellaan ansiotulona.

    VastaaPoista
  14. Morjes, miten hei otat Nordnetistä nuo rapsat ja miten saa kätevimmin laskettua myyntivoiton noiden rapsojen avulla, kun yksityishenkilönähän se menee suoraan verottajalle, mutta miten yrityksen kanssa saan voiton tai tappion sirrettyä parhaiten kirjanpitoon?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Käytän tähän Salkku -> Muut -> Vuositiliote ja luovutukset alta generoitavaa vuositiliotetta, jossa vuoden kaikki tapahtumat on mukavasti samassa paketissa. Samasta paikasta löytyy myös luovutukset-rapsa, mutta ensimmäinen raportti on kokonaisuudessaan kattavampi, joten menen sillä.

      Poista
    2. Ok, thänks - sieltähän ne sai todella näppärästi.

      Tiedätkö, että meneekö osingot, tuotto-osuudet ja korot evl:n vai tvl:n puolelle verotuksessa?

      Poista
    3. Mainitsemasi tulot eivät mene automaattisesti kummankaan alle. Karkeasti ottaen voisi sanoa, että yrityksen liiketoiminta tulkitaan jomman kumman kategorian alle kokonaisuudessaan, joten intresseissäsi on päästä evl:n piiriin heti aloitusvuoden verotuspäätöksessä.

      Jotkut tulot, kuten vuokrat, menevät tosin aina tvl:n alle.

      Poista
    4. Ok, eli se toimii sillä tavalla. Yritys toimii evl:n alla jo ja liiketoimintamuotoa on vaihdettu, kun yritystoiminta on myyty. Parin vuoden muutosten johdossa evl:n puolella on 50+ K vähennettäviä tappioita ja TVL:n puolella pari kiloa, niin olisi kiva saada nuo pois. Korko, osinko ja tuotto-osuuksien avulla tuon pitäisi onnistua vähintään viidessä vuodessa. Kaupankäyntiä, varallisuutta ja velkaa on sen verran, että tod. näk. myös EVL:n puolella pysyn. =)

      Poista
  15. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  16. Hyväksytäänkö sijoitusyhtiön kuluina autoetua "toimitusjohtajalle" tai asuntoetua? Voisiko nämä puoltaa sijoittamista osakeyhtiön kautta, jos "toimitusjohtajalla" ei ole muita ansiotuloja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla ei ole omakohtaista tietoja tällaisista eduista, joten en uskalla lähteä edes spekuloimaan

      Poista
  17. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  18. Hei,voiko yritys käydä aktiivista kauppaa ulkomaalaisella välittäjällä CFD-instrumenteilla?

    VastaaPoista
  19. Rikastuin tämän ohjelmoidun hakkeroidun pankkiautomaatin kanssa
    Yliopiston valmistumisen jälkeen ei ollut työpaikkoja, joten päätin aloittaa pienyrityksen, mutta rahaa ei ollut tarpeeksi. Lopetin yrityksen, siitä tuli minulle erittäin vaikeaa, koska olin vanhempieni ja vanhempieni ainoa lapsi. He ovat molemmat vanhoja, he uskovat päivittäiseen ruokavaliooni. Eräänä päivänä Internetissä surffaillessa sain viestin siitä, kuinka tämä UUSI VAIHTETTU ATM -KORTTI voi hakata pankkiautomaatin ja nostaa suuren summan rahaa, joten otin sinuun yhteyttä sähköpostitse. Yllätyksekseni sain kortin muutama päivä sen jälkeen, kun olin maksanut kortista pienen maksun. Tämä tyhjä pankkikortti on hämmästyttävä ja kaunis tuote. En koskaan uskoisi, että kaikki asiat, jotka minulla on tänään, voidaan hankkia tällä suurella ilolla sydämessäni, joten tuon hyviä uutisia ... Elämä on positiivista ja kärsivällistä, uskoen, että suuret asiat ovat mahdollisia ja voivat tapahtua muutamassa sekunnissa. .. BRAIN HACKERS TECH WORLD muutti elämäni ... Luojan kiitos voit lähettää sähköpostia VIA: lla (brainhackers@aol.com)

    VastaaPoista
  20. Olen ollut vastahakoinen ostamaan tätä tyhjää pankkiautomaattikorttia, josta kuulin verkossa, koska kaikki näyttää liian hyvältä ollakseen totta, mutta olin vakuuttunut ja järkyttynyt, kun ystäväni työpaikallani sai kortin takuuautomaatin tyhjältä kortilta ja vahvistimme molemmat. se todella toimii, annoin sen viipymättä. Siitä lähtien olen nostanut kortilta 5000€ päivittäin ja rahat ovat olleet omalla tililläni. Olen niin iloinen, että vihdoin kokeilin sitä ja tämä kortti on todella muuttanut elämäni taloudellisesti jäämättä kiinni, sen todellinen ja todella toimii, vaikka se on laitonta, mutta teki minut rikkaaksi!! Jos tarvitset tämän kortin takuuautomaatin tyhjältä kortilta, tässä on heidän SÄHKÖPOSTI: blankatm156@gmail.com

    VastaaPoista
  21. Olen ollut haluton ostamaan tätä tyhjää pankkiautomaattikorttia, josta kuulin verkossa, koska kaikki näyttää liian hyvältä ollakseen totta, mutta olin vakuuttunut ja järkyttynyt, kun ystäväni työpaikallani sai kortin takuuautomaatin tyhjältä kortilta ja me molemmat vahvistimme se todella toimii, annoin sen viipymättä. Siitä lähtien olen nostanut kortilta 5000€ päivittäin ja rahat ovat olleet omalla tililläni. Olen niin iloinen, että vihdoin kokeilin sitä ja tämä kortti on todella muuttanut elämäni taloudellisesti jäämättä kiinni, sen todellinen ja todella toimii, vaikka se on laitonta, mutta teki minut rikkaaksi!! Jos tarvitset tämän kortin takuuautomaatin tyhjältä kortilta, tässä on heidän SÄHKÖPOSTI: blankatm156@gmail.com

    VastaaPoista
  22. Ei kovin paha, jos 300 euroa maksoi. Tuttu selvittämässä juuri asoita osakeyhtiön kirjanpitoon liittyen. Hän nimittäin apua siinä tulee tarvitsemaan. Minusta on vain mielenkiintoista seurata vierestä.

    VastaaPoista
  23. Haluatko tyhjän pankkiautomaatin, josta voit nostaa 3000 € päivittäin, ota ystävällisesti yhteyttä GENUINEHACKERS000@GMAIL.COM tai WhatsApp +1(260) 218-3592 kautta.

    VastaaPoista
  24. Oletko koskaan joutunut huijauksen uhriksi? Oletko hukannut lompakkosi tai rahasi väärennetyille hakkereille verkossa? Pyydän sinua ottamaan yhteyttä tähän luotettavaan hakkeri- ja palautusasiantuntijaan AITOON HAKKERIIN. Jouduin väärennettyjen ihmisten uhriksi, jotka esiintyivät binäärioptioina ja bitcoin-sijoittajina, menetin 10 000 dollarin ja 2 BTC:n summan bitcoin-lompakostani näille väärennöksille. Kesti hetken ennen kuin tajusin, että ne olivat huijauksia, ja tämä todella sattui. Sitten ystäväni kuuli siitä ja suositteli minua GENUINE HACKERille, joka auttoi minua palauttamaan kaiken menettämäni. Lisätietoja saat lähettämällä sähköpostia osoitteeseen GENUINEHACKERS000@GMAIL.COM tai WhatsApp +1 (260) 218-3592 kautta.

    VastaaPoista
  25. Hei! Yritän itse opetella käyttämään tuota tilitin-sovellusta, mutta en ymmärrä mikä tilikartta olisi oikea sijoitusyhtiölle, sillä en löydä niistä vaihtoehdoista mistään esim. tiliä 3464. Kiitos etukäteen jos jaksat vastata!

    VastaaPoista
  26. Oletko koskaan joutunut huijauksen uhriksi? Oletko hukannut lompakkosi tai rahasi väärennetyille hakkereille verkossa? Pyydän sinua ottamaan yhteyttä tähän luotettavaan hakkeri- ja palautusasiantuntijaan AITOON HAKKERIIN. Jouduin väärennettyjen ihmisten uhriksi, jotka esiintyivät binäärioptioina ja bitcoin-sijoittajina, menetin 10 000 dollarin ja 2 BTC:n summan bitcoin-lompakostani näille väärennöksille. Kesti hetken ennen kuin tajusin, että ne olivat huijauksia, ja tämä todella sattui. Sitten ystäväni kuuli siitä ja suositteli minua GENUINE HACKERille, joka auttoi minua palauttamaan kaiken menettämäni. Saat lisätietoja lähettämällä sähköpostia osoitteeseen GENUINEHACKERS000@GMAIL.COM tai WhatsApp +1 (260) 218-3592 kautta. Voit myös palauttaa kadonneen sähköpostisi, sosiaalisen median tilit ja pankkitilisi.

    VastaaPoista