lauantai 10. marraskuuta 2018

Q3 ja pikkudipin ostokset

Taas on yksi tuloskausi taputeltu. Tuntuu, että tämä syksy on ollut poikkeuksellisen kiintoisa. Saimme kivan pikku dipin, ja Sharevilleenkin ilmestyi kaikenlaista panikoijaa. Laitoin käteisistäni osan haisemaan - kenties ennenaikaisesti. Lisäksi Nordnet lanseerasi uusia, erittäin mielenkiintoisia aktiivisia rahastoja.

Syys-lokakuussa tuli siis pienimuotoinen dippi markkinoilla. OMXHPI tipahti n. 10% kolmen-neljän viikon aikana. Pudotuksen syitä en lähde arvuuttelemaan, mutta olen tyytyväinen siihen miten otin lähen masokistimaisesti useammankin päivän, jolloin köyhdyin 1000-2000 euroa kertaheitolla. Kokonaisuudessaan köyhdyin lokakuun aikana noin 7k€. Äidyin kirjoittamaan seinälleni viestin, jossa toivoin OMXHPI:n päätyvän vielä tänä vuonna alle kahdeksantuhannen pisteen. Rommailu kuitenkin loppui ainakin toistaiseksi, ja pudotuksesta miltei puolet on jo palautettu hintoihin. Helsingissä Q3 oli joka tapauksessa ilmeisen heikko kvartaali, joten mikäli vuoden päätös ei huikaise, lisää tiputusta voi olla tulossa.

Osallistuin Fellow Financen IPOon. Palvelun sijoittaja-asiakkaana sain isomman taatun siivun, joten merkkasin kerralla 400 osaketta, jotka istuvat nyt salkussani. Nojauduin tässä pitkälti Inderesin näkemykseen: Luin heidän analyysinsä ja totesin, että tunnusluvut näyttävät verrokkeja suotuisammilta. Kurssi on pysynyt antihinnan paikkeilla - välillä yli, välillä ali. Toistaiseksi en harkitse lisäämistä, sillä haluan nähdä miten liiketoiminta kehittyy pörssitaipaleen alun jälkeen. Kasvuyhtiönä osingonjakosuhde pysyy alhaalla (toivottavasti) vielä pitkään, sillä keissi vaatii kyllä liikevaihdon kasvua vielä pitkän aikaa. Ensi kevään ennusteilla irtoamassa olisi hupaisat 0,5%. Kyllähän sillä jo oluen juo ihan ravintolassakin.

Dipin tultua totesin, että nyt voisi olla aika tyhjentää osa 15k€ sotakassasta. Laitoin viitisen tonnia menemään ostamalla 400 Nordeaa @ 7.58€ ja 60 Nokian renkaita @ 31,38€. Molemmat vaikuttivat mielestäni jo tosi edullisilta, mutta jälkimmäisestä jäi kieltämättä huono maku suuhun. Nokian Renkaat nimittäin hyvin pian antoivat tulosvaroituksen ja saivat tulospäivänä rumasti -10% tauluun. Pitkällä aikavälillä usko ei oikeastaan tämän vuoksi horjunut ja uskoin maksaneeni järkevän hinnan, mutta tokihan sitä mieluummin olisi saanut samaan hintaan vaikkapa kymmenen osaketta enemmän. Nykykurssi on tuota päivää vielä pari prosenttia matalammalla, joten lisääminen ei ole poissuljettua jos jostain nyt ihmeen kaupalla ylimäärästä rahaa tupsahtaisi. Nordea kipusi suorissa omistuksissa Nokian ohi salkkuni ykköseksi. Jaksan edelleen uskoa, että Nordea pystyy minimissään pitämään nykyisen osinkonsa (jota tänä keväänä jaettiin keskihinnalleni yli 8%) ja jollain aikavälillä merkittävästi kasvattamaankin sitä.

Sotakassan suhteen puolestaan tein periaatepäätöksen, että yritän laittaa loppuvuoden kahdesta tilipäivästä ainakin toisen ylimääräiset varat jemmaan. Mutta jonkun lisäyksen voi tälle vuodelle vielä todennäköisesti mahduttaa.

Nordnet julkaisi tässä kuussa Smart-rahastot. Rahasto pyrkii lyömään osakemarkkinan tuoton pitkällä aikavälillä. Martin paasi avasi ideaa rahapodin jaksossa 131, mutta jaan oman käsitykseni asiasta: Strategia perustuu siihen, että pitkää historiallista tutkimustietoa hyväksikäyttämällä haetaan optimaalista allokaatiota eri omaisuusluokkien välillä. Sopiva allokaatio vähentäisi sekä riskiä että tuottoa, mutta riskiä enemmän. Tämän jälkeen sijoitusta vivutetaan siten, että riski saadaan halutulle tasolle. Smart 15 on lanseeratuista tuotteista suuririskisin, ja sen riskitaso vastaa osakemarkkinoita. Tein jo muutoksia henkilökohtaiseen salkkuuni siten, että tätä rahastoa tulee nyt kuukausisäästön mukana. Yrityksen salkkuunkin tätä luultavasti tulee myöhemmin.

Lopuksi voi jakaa vielä työelämän hyvät uutiset. Pyysin pomolta lisää palkkaa, ja hän lupasi esittää haluamaani lisäsummaa eteenpäin. Pyysin kolmea sataa ja se ehtii vielä tämän vuoden käsittelyyn. Oikeastaan päätin jo senkin, että kun se toteutuu, laitan Smart 15:ttä kuukausisäästölle koko nettosummalla eli 150/kuukausi.Jee.

4 kommenttia:

  1. nordnet smart 15 kuulosti ja naytti historiallisen tuottonsa osalta hcp quantilta.

    VastaaPoista
  2. "Tämän jälkeen sijoitusta vitutetaan ...": repesin näin aaumuyön tunteina... Vivutettuja rahastoja ei ole pakko ostaa jos vituttaa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, nyt kävi Freudilainen lipsahdus... pitääpä korjata.

      Poista
  3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista