lauantai 26. elokuuta 2017

Yksityishenkilön vertaislainatuotto parani vaivihkaa

Vertaislainaaminen on ilmiö joka nosti päätään minulle vajaat pari vuotta sitten. Sijoitus Oy ei tuolloin ollut vielä olemassa, joten perustin tuolloin Fellow Financeen tilin yksityishenkilönä ja ryhdyin pankkiiriksi. Yli kymmenen prosentin korot olivat matalan inflaation taloustilanteessa erittäin houkuttelevia. Kirjoitin yksityishenkilön ja yrityksen välistä vertaislainatuottoeroa käsittelevän kirjotuksen viime vuonma.

Hyvin nopeasti sain kuitenkin tietää, että luottotappiot ovat erittäin myrkyllisiä vertaislainaamisen tuotoille. Tämä johtuu siitä, että yksityishenkilö ei voi pienen pientä yksityiskohtaa lukuunottamatta vähentää luottotappioita tuotoistaan. Tämän vuoksi strategiakseni muodostui nopeasti se että myöntäisin lainoja vain parhaan tai toiseksi parhaan luottoluokan saaneille hakijoille. Tilastojen valossa näillä kahdella on alle 2%:n luottotappiot. Tein myös arvauksen, että suuri osa sijoittajista ei tiennyt vähennyskelvottomuutta jolloin koroissa saattaisi olla hinnoitteluvirhettä edukseni. 

Yksityishenkilön myöntämien vertaislainojen vähennyskelvottomuuteen on sittemmin tullut muutos. Keskusverolautakunta teki joulukuussa ennakkopäätöksen KVL:059/2016, jonka mukaan vertaislainojen luottotappiot voisi sittenkin vähentää. Vertaislainat tulkitaan siis jatkossa tuloverolain 50 § mukaisiksi arvopapereiksi. Päätöstä perustellaan ainakin seuraavilla seikoilla:

- Sijoitukset tapahtuvat avoimella markkinapaikalla kysyntään ja tarjontaan perustuen
- Sijoittajat ja velalliset eivät tunnista toisiaan
- Velkakirjat ovat luovutuskelpoisia

Paljonko tämä muutos vaikuttaa tuottoon? Riskisimmille lainoille luottotappiot ovat em. tilastojen mukaan kenties n. 6%. Jos olettaa että lainan keskipituus on vaikkapa 3v, vuosittaiset luottotappiot olisivat luokkaa 2%. 30% pääomaverokannalla vähennysten tuoma vuosittainen lisätuotto olisi siis n. 0,6%. Ero on siis merkittävä. Yritin veikata lainan keskipituutta yläkanttiin joten todellisuus saattaa olla ruusuisempikin.

Käsi ylös kenellä vertaislainoja eikä tiennyt tästä vielä!

4 kommenttia:

 1. Täällä on käsi pystyssä virheen merkiksi. Myönnän kyllä jostakin lukeneeni aiemmin kyseisestä ennakkopäätöksestä mutta muistelin että päätös ei olisi vielä voimassa koska kyse ennakkopäätöksestä. Tämä tieto lienee sitten ollut väärä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On totta että päätös ei ole vielä lainvoimainen, koska siitä on valitettu eteenpäin. Vaan eiköhän tämä lopulta hyvin pääty.

   Poista
 2. On ollut tiedossa. Ei vielä lainvoimainen. Tämä tullee muuttamaan myös nykyisten toimijoiden kohtelua myöhässäoleviin lainoihin. Tosi hyvä juttu ja oikeudenmukaistaa yksityissijoittajan kohtelua.

  VastaaPoista
 3. Nythän taas tuli uusi lakimuutos kulutusluottojen korkoihin ja uusi korkokatto kaikille kulutusluotoille on 20%. Tarkoittaa siis myös sitä, että on hyvä kilpailuttaa vanhat lainat tämän uuden laikimuutoksen vuoksi. Itse tykkään käyttää suoraan lainavertailusivustoja kuten https://morebanker.fi/lainaa

  VastaaPoista