perjantai 29. joulukuuta 2017

Joulun potti Nigeriaan

Kirjoitusten vähyydestä tullee vielä jonkinlainen perinne, sillä jälleen sivuprojektit ovat ajaneet blogailun edelle. Opiskelin töiden puolesta lisää Javaa ja kävin tänään perjantaina suorittamassa erään sertifikaattikokeen, josta sainkin tuloksen johon olen erittäin tyytyväinen. Esimiehen kanssa olin tavoitekeskustelussani sopinut, että suoritan kyseisen sertin Q4:llä. Tänään oli mukavasti Q4:n viimeinen työpäivä, joten tiukille veti. Syksyn mittaisen tasaisen pakerruksen päätteeksi opiskelin keskiviikkona ja torstaina about kellon ympäri, joten 85%:n tulos oli ansaittu. Tämä ja eräs toinen projekti on vienyt huomioni niin, että tämä vuosi on kuin varkain tullut päätökseen - ainakin pörssipäivien osalta.

Piensijoittajien maailma on viime aikoina kuohunut MiFID II-säädösten voimaantulon myötä. Vastaanotto on nähdäkseni ollut poikkeuksetta negatiivinen ja syystä - moni amerikkalainen ETF suljetaan suomalaisvälittäjillä kaupankäynnin ulkopuolelle, sillä viranomaisten mukaan rahastolla pitäisi olla suomen- tai ruotsinkielinen, rahastoyhtiön käännättämä avaintietoesite. Suomi ei liene em. rahastoyhtiöille prioriteetti, joten näyttää, että näillä ETF:illä ei suomalainen piensijoittaja kauppaa enää käy pörssin auetessa ensi vuonna. Asia ei kuitenkaan ole täysin loppuun käsitelty, joten katsotaan miten käy.

Kävin Sijoitus Oy:n omistukset läpi ja näyttää siltä, että omistuksistani kaksi - ERUS (Venäjä) sekä NGE (Nigeria) ovat jatkossa rajattu kaupankäynnin ulkopuolelle. Olen jo pitkän aikaa elätellyt ajatusta, että lisäisin omistuksiani molemmissa. Torstaina sain iloiseksi yllätyksekseni huomata, että aiemmassa kirjoituksessa mainitsemani joulun extrapotti oli tupsahtanut Sijoitus Oy:n tilille. Yksi plus yksi on kaksi, joten kasvatin molempien painot yli puolitoistakertaisiksi. Molemmissa houkutteli halpa hinta: ERUS:n P/E on n. 7 ja P/B alle 0,8 kun taas NGE:llä ensi vuoden P/E on vajaa 9 (tänä vuonna n. 14) ja P/B 1.2 (1.3) ja risat. Molemmissa ETF:issä on pitkäjänteisen sijoittamisen kannalta kuitenkin yksi ikävä piirre: Molemmat maksavat osingot ulos. Yleisesti ottaen olen osinkojen puolella, mutta tässä tapauksessa harmittaa, että niiden uudelleensijoitus (kuten lisäsijoituksetkin) on seuraavasta pörssipäivästä lukien mahdotonta.

Joulukuun kolmas osto kohdistui Suomen Hoivatiloihin. Positio kasvoi neljänneksellä ja mahtuu jälleen top 4 suurimpiin omistuksiin. Hoivatilojen liiketoiminta tuntuu etenevän odotetusti. Inderes julkaisi eilen Hoivatilojen liiketoiminnasta mielenkiintoisen videon, joka kannattaa käydä katsomassa. Videolla Inderesin analyytikko Jesse Kinnunen kuvaa hyvin Hoivatilojen liiketoimintamallin sekä arvostusperusteet.

Tein myös Sijoitus Oy:n historian ensimmäisen veroveivin. Osinkoja on kilahdellut mukavasti, mutta veroja en haluaisi maksaa, joten päätin veivata pientä Oriola-positiotani. Osakkeita hankkiessani A-sarja oli kehnon likviditeettinsä vuoksi B-sarjaa pari prosenttia halvempi. Viime aikoina B-sarja on syöksynyt A-sarjaa isommin, minkä vuoksi B-sarja on nyt halvempi. Vaihdoin siis A-sarjalaisen B-sarjalaisiin kasvattaen positiotani ja kuitaten samalla tappioista vähennyksiä. Hyvä diili.

Sijoitusvuosi 2017 on siis nyt paketissa. Tulos ei todellakaan ollut viime vuoden veroinen millään mittarilla, mutta taloudellisen riippumattomuuden juna puksuttaa silti iloisesti eteenpäin. Tämä tarina ansaitsee kuitenkin oman julkaisunsa, joten palaan asiaan mahdollisimman pian tammikuussa.

Tekikö kukaan muu pre-MiFID II-paniikkiostoksia?

2 kommenttia:

 1. Moi!

  Erään blogini kommentin perusteella sain idean rakentaa kattavan vertailun siitä, miten suomalaisten talousbloggareiden nettovarallisuus ja matka kohti taloudellista riippumattomuutta on vuosien varrella mennyt. Todistetusti tällainen vertailu kiinnostaa erittäin monia lukijoita.

  Jos siis jaksat kuluttaa hetken ja laittaa oman blogisi nimen ja nettovarallisuutesi kasvun vuosien varsilta tähän Excel-taulukkoon:
  https://docs.google.com/spreadsheets/d/1v8tcl0A3TV84whxQixabddcay-VXTM2EMXyubFyiNrM/edit?usp=sharing
  olisi se hienoa. Linkistä saa oikeudet muokata tiedostoa. Lähetin suurimmalle osalle talousbloggareista tämän sähköpostilla, mutta en löytänyt blogistasi yhteystietoja, joten laitoin tämän kommentiksi. Kaikki tiedoston tiedot ovat luonnollisesti yhteisesti kaikkien bloggaajien vapaassa käytössä.

  Ja huom, mikäli tarkkoja lukuja ei menneisyydestä löydy, voi laittaa ihan hyvin myös suunnilleen arvioita. Omatkin lukuni saattavat heittää tonnin sieltä täältä siltä ajalta kun en blogia vielä pitänyt. Tärkeintä, että hidas, mutta varma kasvu voidaan kuvata entistä paremmin tämän vertailun myötä lukijoille.

  Kiitos ja toivottavasti saadaan tästä iso ja kattava katsaus!

  VastaaPoista
 2. Rikastuin tämän ohjelmoidun hakkeroidun pankkiautomaatin kanssa
  Yliopiston valmistumisen jälkeen ei ollut työpaikkoja, joten päätin aloittaa pienyrityksen, mutta rahaa ei ollut tarpeeksi. Lopetin yrityksen, siitä tuli minulle erittäin vaikeaa, koska olin vanhempieni ja vanhempieni ainoa lapsi. He ovat molemmat vanhoja, he uskovat päivittäiseen ruokavaliooni. Eräänä päivänä Internetissä surffaillessa sain viestin siitä, kuinka tämä UUSI VAIHTETTU ATM -KORTTI voi hakata pankkiautomaatin ja nostaa suuren summan rahaa, joten otin sinuun yhteyttä sähköpostitse. Yllätyksekseni sain kortin muutama päivä sen jälkeen, kun olin maksanut kortista pienen maksun. Tämä tyhjä pankkikortti on hämmästyttävä ja kaunis tuote. En koskaan uskoisi, että kaikki asiat, jotka minulla on tänään, voidaan hankkia tällä suurella ilolla sydämessäni, joten tuon hyviä uutisia ... Elämä on positiivista ja kärsivällistä, uskoen, että suuret asiat ovat mahdollisia ja voivat tapahtua muutamassa sekunnissa. .. BRAIN HACKERS TECH WORLD muutti elämäni ... Luojan kiitos voit lähettää sähköpostia VIA: lla (brainhackers@aol.com)

  VastaaPoista