keskiviikko 24. tammikuuta 2018

Rahapodi live - melkoinen sillisalaatti

Kävin tänään istumassa ja katselemassa maailman ensimmäisen Rahapodin livelähetyksen. Etukäteen ajattelin, että näkisin paikanpäällä todennäköisesti vähän nuorempaa väkeä, mutta paikalla olikin yllättäen erittäin monenkirjava joukko kaikenikäisiä sijoittajia. Molemmat sukupuolet olivat myös hyvin edustettuina. Juhlajakson vieraiksi oli valikoitunut Ali Jahangiri, Merja Mähkä, Sauli Vilen sekä Tuomas Enbuske. Ei lainkaan hassumpi kattaus.

Paikalle saapuessa ensimmäisenä käteen ilmestyi lasillinen kuohuvaa. Itse päätin tällä kertaa tyytyä alkoholittomaan varianttiin. Aulassa oli vartin verran luppoa ja Rahapodin juontajat Martin Paasi ja Miikka Luukkonen hengailivat alueella jutustellen paikalle saapuneille seuraajille. Lopulta ovet aukesivat Nordnetin tuttuun tapahtumatilaan. Rahapodin tunnareiden eri versiot soivat uudestaan ja uudestaan. Odotusta tuli vielä viitisentoista minuuttia. Juuri ohjelman alkaessa viereeni takariviin istahti bloggari Jasmin Hamid. Jasmin kiitti onneaan, että takarivin parhaita paikkoja oli vielä vapaana. Onnittelin häntä oikea-aikaisesta saapumisesta.

Ensimmäisenä lavalle kutsuttiin Ali Jahangiri. Alin esiintyminen oli jopa kohtuullisen viihdyttävä. Minulla meinasi Pommacit mennä väärään kurkkuun, kun Ali sanoi että sijoitusstrategialtaan Martin on se tyyppi, joka ajaa Volvoa ja Miikka on se tyyppi, joka shorttaa ihmisten sieluja. Ali kertoi myös jonkin verran omasta taloudenpidostaan ja ajatuksista sijoittamiseen. En saanut jutun punaisesta langasta täysin kiinni - epäilen sen johtuvan siitä, että lankaa ei ollut.

Seuraavaksi estradille pääsi Merja Mähkä. Hänen osuutensa keskittyi oikeastaan hyvin pitkäli naisten sijoittamiseen. Puheeksi nousi muun muassa se tosiasia, että naissijoittajat saavat keskimäärin miessijoittajia parempaa tuottoa. Mähkä esitti oman hypoteesinsa siitä, mikä tämän aiheuttaa: Naisilla on miehiä korkeampi kynnys aloittaa sijoittamista ylipäänsä. Miehet sen sijaan lähtevät herkemmin kokeilemaan sijoittamista, ottaen alkuvaiheessa takkiin suhteessa naisiin, jotka perehtyvät enemmän etukäteen. Lopulta sukupuolten välillä ei kuitenkaan ole eroa. Itse pidän tätä kohtalaisen vakuuttavana selityksenä, mutten lähde julistamaan sitä pyhänä totuutena, sillä asiaa ei tietääkseni ole oikeasti tutkittu.

Kolmantena piinapenkkiin kutsuttiin Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilen. Sauli kertaili talouden nykytilaa sekä tiputteli muutamia yrityksiä, joilla saattaisi lähitulevaisuus mennä vahvasti ja joitakin, joilla huonosti. Vahvoihin suorittajiin mainittiin ainakin Alma Media sekä eQ, jonka mainitseminen kirvoitti Martinilta koomisen avautumisen siitä kuinka hän sai kyseisestä puljusta aikoinaan kenkää. Heikoissa mainittiin Sijoitus Oy:n salkusta löytyvä, hiljattain vuoden kolmannen negarin antanut Martela. Auts. Talouden vahva veto mainittiin ja kapitalistiseen tapaan kauhisteltiin sitä, kuinka keväällä lehdissä kauhistellaan osinkojen määrää.

Viimeisenä esiin tuli Tuomas Enbuske. Tuomaksella oli niin kiire, ettei hän jäänyt edes odottamaan Martinin esittelyitä vaan hyppäsi suoraan valtaistuimelle. Tuomakselle oltiin varattu selkeästi eniten aikaa, noin puolisen tuntia. Tuomas aiheellisesti kritisoi poliitikkoja siitä, että nämä eivät kartuta osakesalkkujaan riittävästi. Niinkin kovapalkkaisista hommista pitäisi jäädä rahaa käteen ja heidän pitäisi olla esimerkillisiä taloudenpitäjiä. Herrat yrittivät muutenkin korjata kansankapitalismin mainetta muun muassa toteamalla, että opetuksen pitäisi lähteä kotoa saakka.

Virallisen osuuden jälkeen alkoi ruokatarjoilu. Esillä oli pariakin eri voileipäkakkua sekä aidossa rahapodihengessä vihreitä kuulia. Annan tarjoiluille suosituksen Osta. Istuin ja jutustelin vielä puolisen tuntia random sijoitusjutuista parin miekkosen kanssa, kunnes päätin lähteä kotiin päin. Kokonaisuudessaan tilaisuus oli positiivinen kokemus, mutta jotenkin jäi sellainen olo että illan mittaan poukkoiltiin liikaa. Ehkä odotukseni olivat liian korkealla.

3 kommenttia:

  1. Oli kyllä aika show :D Oli kyllä hyvää voileipäkakkua, se lohi katkarapu nimittäin. Aika random löpinää toki oli tuo show ilman kunnon lankaa :D

    VastaaPoista
  2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista