tiistai 6. syyskuuta 2016

Ostoja ja ajatuksia

Tein viimeisen kuukauden sisään kolme ostoa, joista kaksi täysin uusia yhtiöitä ja yksi lisäys.

Nordnetillä oli kampanja, jossa parillakymmenellä jenkkiyhtiöllä sai viikon ajan käydä kauppaa ilman välityspalkkioita. Ajattelin ensin skipata koko tarjouksen, sillä Yhdysvaltojen osakemarkkinat käyvät turhan kuumina tällä hetkellä. Pyörsin kuitenkin päätökseni, sillä jonkinlaista konsensusta oli siitä että ainakin laadukas Wells Fargo & Company-pankki olisi kohtuullisesti hinnoiteltu. Ostin sitä kurssiin $48,56. WFC jakaa tänä vuonna $1,515 osinkoja eli ostohinnallani noin 3,1%. Olen oikeutettu saamaan näistä $0,38. P/E-luku on noin 12 tienoilla. En varsinaisesti odota firmalta mitään ihmesuorituksia, mutta kasvavien osinkojensa ansiosta sopii hyvin strategiaani. WFC mahtui kampanjaviikolla Shareville Relaxissa helposti ostetuimpien top 10:een vaikka kampanja oli vain viikon mittainen.

Toinen uusi ostos oli Novo Nordisk. Tämä lappu on ollut seurannassa jo jonkin aikaa. Novo on lääkealan yritys ja avaintuotteet liittyvät diabeteksen hoitoon. Kurssi on ottanut reippaasti osumaa alentuneiden ennusteiden myötä, mutta Relaxissa lappu on yhä kirjoitushetkellä pohjoismaiden netto-ostetuin. Osinko oli 6,4 DKK per osake eli 304,5 DKK ostohinnallani n. 2,1%. Kasvuvauhti on kuitenkin melko reipasta sillä osingon määrä on noussut vuosittain keskimäärin yli 25% viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Viimeisimpänä lisäsin Martelaa. Alun perin ostin Martelaa toukokuussa mutta halusin lisätä jotain vanhaa omistustani joten päädyin Martelaan sillä olin tyytyväinen Q2-raporttiin ja minulla on vahva usko puljuun jatkossa. Lisäsin kappalehintaan 7,1€ ja tälle laskettuna P/E on vajaa 8. Lisäys sopii myös erinomaisesti terävöitettyyn strategiaani, jonka mukaan osakepoiminnassa kannattaa suosia kotimaisia pienyhtiöitä. Toinen mitä harkitsin oli Verkkokauppa.comin lisääminen, mutta se saa ainakin toistaiseksi odottaa. Yksi lisäysvaihtoehto olisi myös ollut Citycon.

Rahoitin ostokseni pääasiassa lainaamalla Sijoitus Oy:lle omaa rahaani. Loput Superluotolla. Nordnetin salkussa vivun osuus koko salkun arvosta on nyt reilut pari prosenttia. Loppuvuonna palkkatuloista ja opetuksesta pitäisi irrota siinä määrin rahaa, että pelimerkkejä riittää kahteen tai kolmeen vastaavankokoiseen ostoon. Mikäli kurssit nousevat suhteessa enemmän kuin tulokset, aion vähintäänkin kuitata Superluoton pois ja kenties keskittyä kokonaan käteiskassan rakentamiseen. Näkisin että Sijoitus Oy on erinomaisessa valmiudessa, sillä n. 15% varoista on osakemarkkinoiden ulkopuolella generoimassa kassavirtaa ja niiden likvidointi on nopeaa. Tämä yhdistettynä Superluottoon takaa hyvän iskukyvyn laskumarkkinan yllättäessä.

Asiasta toiseen. Aloin himoita käyntikortteja johon laittaisin tämän blogin taustakuvanakin olevan kolikkopinon ja kasvin. Toisaalta en tee niillä mitään. Mitä tehdä?

5 kommenttia:

 1. Itsekin nappasin Novoa salkkuun parisen viikkoa sitten nousupotentiaalin takia. Osinkotuotto tosin näissä tanskalaisissa on vähän heikko, kun muistaakseni menee 27 % veroa niistä. Vähän sama juttu kuin Saksassa, paitsi että Saksasta kait saa nuo ylim. verot helpommin perittyä takaisin :)

  Tosin en tiedä miten homma menee yritysten kohdalla, tehdäänkö silloin lainkaan ennakkopidätystä osingoista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin tosiaan on kuten sanot. Tilanne on siitä valitettava, että mikäli olen ymmärtänyt oikein, Suomen verottaja katsoo että olet maksanut vain 15% ja joudut maksamaan lopusta veron ihan tavallisesti. Yksityinen siis todnäk 10,5% ja firma 5%. Sen lopun 12% takaisinperiminen jää näin omalle kontolle. Homma ei tosiaan ole kovin vaivaton:

   http://www.nordnetblogi.fi/tanskalaisyhtioiden-osingon-lahdeveron-takaisinperinta/08/02/2016/

   En ole tarkemmin katsellut miten yritys sen tekee mutta sekin on ensi vuonna edessä. Onneksi Novo ei maksa kvartaaliosinkoja.

   Poista
  2. Näin se taitaa mennä. Saksalaisia lappuja minulla on suhteellisesti aika paljon ja ne ainakin voi periä 4v takautuvasti kerralla, joten pari kertaa vuosikymmenessä tuon kyllä jaksaa tehdä.

   Sen sijaan pelkästään pienen Novo-position takia en ehkä jaksa Tanskasta lähteä perimään.. joten voi olla että myyn vielä lappuset pois jos/kun kurssi lähtee nosuuun :)

   Poista
 2. Kiinnostava blogi tämä, toivottavasti jaksat jatkaa. Taustasi matematiikan ja fysiikan opettajana näkyy selvästi, kun lasket asioita auki luvuilla. Se erottaa muista blogeista, joten blogisi on hyvä lisä Suomen FIRE/sijoitusblogimaailmaan.

  Sijoitusyhtiön käyttäminen on myös mielenkiintoista. Itse olen yksinkertaisesti niin laiska (ja yritän pitää sijoittamisen kohtuullisen yksinkertaisina), etten viitsi hyödyntää sitä, mutta lukujesi valossa eläköityminen aikaistuu peräti vuodella, joten ei ollenkaan turhaa puuhaa! Kannattaa myös hyödyntää sijoittamiseen liittyvät hankinnat, jotka yrityksen nimiin voi tehdä (mm. läppäri, nettiyhteys ja sijoituskirjallisuus).

  Minua vähän huolettaa pitkän aikavälin kannalta tuo sijoitusstrategiasi. On toki ihan loogista ja järkevää, että sitä kannattaa "hioa" kuntoon pikkuhiljaa ja aloittaa mieluummin aikaisemmin kuin myöhemmin, mutta vaarana on sijoitustyylin muuttuminen matkan varrella mielialan mukaan. Sijoitajan pahin vihollinen on kuitenkin sijoittaja itse, joten kannattaa panostaa kurinalaisuuteen ja objektiivisuuteen toiminnassaan. Se taas voi olla hankalaa, jos käytät tuollaista kuvailemaasi arvoketjusijoittamisen mallia. Jos keskityt pieniin yrityksiin Suomessa, huomaa, että ne ovat todellisia nanoyrityksiä tutkimuksissa käytettyihin verrattuna. Suomi on myös hyvin kaukainen markkina Wall Streetiltä katsottuna, joten laskumarkkinan pakkomyynnissä lunta tulee tupaan kunnolla.

  Toivottavasti kuitenkin saavutat tavoitteesi mahdollisimman nopeasti ja menestyt valitsemallasi tiellä. Kannattaa muuten lukaista kirjat "Paras sijoitus", "Random Walk on Wall Street" ja tutustua IFA:n sivuihin:
  https://www.ifa.com/12steps

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi ja kiitos rohkaisevista kommenteista!

   Olin juuri viikon lomalla ja päätin olla tänä aikana myös erossa kirjoittamisesta mutta toistaiseksi ainakin jaksan jatkaa :)

   Kyllä minua itseänikin oma sijoitusstrategiani huolettaa. Voi olla että lyön indeksin ja voi olla etten. Ja vaikka löisin, en voisi koskaan olla varma löinkö sen taidolla vai tuurilla. Tämä on joka tapauksessa riski jonka hyväksyn.

   Kiitos lukuvinkeistä!

   Poista