torstai 20. heinäkuuta 2017

Q2 / 2017 tuloskausietkojen antimet

Henkilökohtaisen sijoituskalenterin yksi kohokohta, Nordnetin tuloskausietkot, koittivat jälleen. Nämä "etkot" olivat perinteen mukaan vähän myöhässä, sillä tuloskausi on tosiasiassa jo alkanut. Tämä ei onneksi menoa haittaa.

Tällä kertaa esiintymässä olivat Nordnetin Ville Aro sekä Inderesiltä Juha Kinnunen. Aro puhui osakkeiden tunnusluvuista, kun taas Kinnunen tavalliseen tapaan Inderesin seuraamien yhtiöiden kvartaalista. Ellen muuta sano, kaikki seuraavaksi tulevat mielipiteet ovat esiintyjiltä.

Aron esitys oli aika peruskamaa. Hän kävi nopeasti läpi P/E:n, PEG:n, P/B:n sekä ROE:n. En käy sitä tässä sen enempää. Koko esitys löytyy ainakin Nordnetin sivuilta.

Kinnusen esitys alkoi tavalliseen tapaan makrotasolta. Makrodata näyttää tällä hetkellä hyvältä. Suomen talouskasvuennuste tälle vuodelle on 2,8% ja pitkästä aikaa euroalueen yläpuolella. Lähtökohdat Q2:lle olivat siis hyvät. Pörssin arvostus on kuitenkin kireä, sillä P/B on selvästi yli 2 ja P/E 17-20 haarukassa riippuen siitä, katsooko eteen vai taakse päin.

Q2 on ensimmäistä kvartaalia paljon tärkeämpi. Tähän liittyy kausiluontoisuus sekä se, että tässä vaiheessa yrityksillä on hyvä näkyvyys loppuvuoteen. Makrotilanteen pitäisi pikku hiljaa alkaa näkyä ja tilausvirtojen kasvaa.

Paineet tuloksille ovat siis kovat. Alku ei ole ollut lupaava. Inderesin seuraamista yhtiöistä noin viidennes on julkaissut tuloksensa. Näistä n. puolet alitti tulokset, neljännes ylitti ja neljännes oli linjassa. Epäonnistumisille oli sekalaisia syitä, eikä yhteistä teemaa ole vielä löytynyt. Odotukset loppuvuodelle ovat kovat, joten jottei pörssissä tulisi laskua, Q2:sta pitäisi ensin selvitä kunnialla.

Kinnunen otti puheeksi kustannusinflaation. Raaka-aineiden hinnat ovat nousussa, mikä merkitsee yritysten hinnoitteluvoiman testaamista jatkossa. Tulkintani mukaan tämä tarkoittaisi sitä, että laatuyhtiöt pärjäisivät jatkossa paremmin. Saas nähdä, miten Nokian Renkaat pärjää. Jälkikäteen kävin kysymässä, olisiko toimialaa tai yksittäisiä yhtiöitä joiden kautta orastavasta kustannusinflaatiosta voisi vielä repiä tuottoa. Hän otti puheeksi kaivosalan, Outotecin sekä Metson, mutta ei suositellut niistä mitään. Metsoa hän kehui hyväksi yhtiöksi, mutta hinta on tällä hetkellä liian kova.

Kinnunen toisti aiemmilta etkoilta tutun varoituksen historiallisen pitkästä härkämarkkinasta. S&P 500:n Shillerin P/E on yli 30, mikä on jo erittäin haastava arvostus. Tulosten olisi pakko kasvaa, jotta hinnat pysyisivät näin ylhäällä. Riskeinä mainittiin ainakin korot, Trump, Putin, Italian pankit jne. Kinnunen korosti ettei käske myydä kaikkea, mutta varoitti vivun käytöstä.

Poiminnassa korostettiin jälleen pienyhtiöitä. Suuret yhtiöt ovat kalliita, koska ne ovat isoille sijoittajille ainoa paikka saada tuottoa. Helmiä on kuitenkin yhä vähemmän ja vähemmän. Esiin poimittiin seuraavat osakkeet: Talenom, Suomen Hoivatilat sekä Taaleri.

Talenomin kohdalla mainittiin alan defensiivisyys sekä kasvu. Arvostus on kohtuullinen tuloskasvuun nähden ja tulokseen liittyvä epävarmuus on pieni. Itse olen seuraillut tätä vierestä koko vuoden ja puolet edellistäkin ja olen vähän katunut sitä, etten ole jo kyydissä. Uudelleen harkintaan.

Suomen Hoivatilojen osalta odotetaan kovaa tulosta. Toimiala saattaa SOTE-sotkun vuoksi olla juuri nyt epäseksikäs, mutta sen ei pitäisi Hoivatilojen liiketoimintaan vaikuttaa.

Kolmantena mainittiin Taaleri. Yritysjärjestelyjen odotetan tuovan arvon realisoitumista ja yhtiö antoikin taannoin posarin. Kirjoittelin viimeksi siitä, kuinka lisäilin Taaleria ja kurssi on sen jälkeen kohonnut vielä myöhästyneestä ostosta huolimatta kurssinousua on viimeisenkin kaupan jälkeen tullut.

Kinnunen antoi vielä neljännen sijoitussuosituksen: Käteinen. Koska helmiä on vaikea löytää, hän siis suositteli varustautumaan tulevaisuuden ostopaikkoihin. Tässä kohdassa koin saavani vahvistuksen omaan päätökseeni kasvattaa käteispositiota. Käteispossani on päässyt paisumaan n. 10%:iin ja luulenpa että ellei ihmeitä tapahdu, annan sen turvota aina 15-20:een prosenttiin asti. Hiemanhan tuo harmittaa että käteinen vain istuu, mutta luulen että maltti on valttia.

Tilaisuuden jälkeen eräs naishenkilö kyseli Kinnuselta vaihtoehtoisista sijoituskohteista. Kinnunen mainitsi (mutta ei erityisesti suositellut) Bank Norwegianin. Lisäksi hän mainitsi, että hänellä on Sijoitus Oy:n tapaan vertaislainasijoituksia Fellow Financessa. Kenties voisin kanavoida tänne lisää hilujani. Myöntämien lainojeni keskikorko on nimittäin lähes 11 prosenttia, mikä on vaihtoehtoiset sijoituskohteet huomioiden sangen hyvä. Luottotappiot ovat toistaiseksi olleet mitättömät.

Mitä odotuksia teillä on Q2:lta?

3 kommenttia:

 1. Oli aika mainiot sämpylät kyseisessä tilaisuudessa 5/5 :)

  VastaaPoista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Rikastuin tämän ohjelmoidun hakkeroidun pankkiautomaatin kanssa
  Yliopiston valmistumisen jälkeen ei ollut työpaikkoja, joten päätin aloittaa pienyrityksen, mutta rahaa ei ollut tarpeeksi. Lopetin yrityksen, siitä tuli minulle erittäin vaikeaa, koska olin vanhempieni ja vanhempieni ainoa lapsi. He ovat molemmat vanhoja, he uskovat päivittäiseen ruokavaliooni. Eräänä päivänä Internetissä surffaillessa sain viestin siitä, kuinka tämä UUSI VAIHTETTU ATM -KORTTI voi hakata pankkiautomaatin ja nostaa suuren summan rahaa, joten otin sinuun yhteyttä sähköpostitse. Yllätyksekseni sain kortin muutama päivä sen jälkeen, kun olin maksanut kortista pienen maksun. Tämä tyhjä pankkikortti on hämmästyttävä ja kaunis tuote. En koskaan uskoisi, että kaikki asiat, jotka minulla on tänään, voidaan hankkia tällä suurella ilolla sydämessäni, joten tuon hyviä uutisia ... Elämä on positiivista ja kärsivällistä, uskoen, että suuret asiat ovat mahdollisia ja voivat tapahtua muutamassa sekunnissa. .. BRAIN HACKERS TECH WORLD muutti elämäni ... Luojan kiitos voit lähettää sähköpostia VIA: lla (brainhackers@aol.com)

  VastaaPoista