torstai 29. kesäkuuta 2017

Suvista salkun siivousta

Taas on ehtinyt muutama viikko vierähtää viime kirjoituksesta. Tässä välissä OMXHPI kellotti yli 10000 pistettä ensi kertaa yhdeksään vuoteen, oma salkku teki vielä yhdet ATH:t, Taaleri antoi positiivisen tulosvaroituksen, Martela negatiivisen, sain palkankorotuksen ja Sijoitus Oy:lle aukesi eräs erittäin mielenkiintoinen liiketoimintamahdollisuus. Lisäksi siivoilin salkusta pari rönsyä ja lisäsin Taaleria sekä H&M:ää. Juttuja on niin monta, etten tiedä mistä edes aloittaa.

Palkkani siis nousi. Liksani oli jo entuudestaan ikäisekseni varsin siedettävä, mutta pidän työmarkkinoilla korvan aina maassa joten tiesin, että osaamisellani voi saada enemmänkin. Tämän vuoksi pyysin pari kuukautta sitten palkankorotusta. Olin ollut nykyisissä työtehtävissäni vähän reilun vuoden ja paitsi saanut tekemistäni projekteista erittäin hyvää palautetta, myös kyennyt demonstoimaan aloitekykyä ja tuottamaan teknisesti hyvää jälkeä. Esimieheni lupasikin oitis esittää korotusta toimitusjohtajalle, jonka pöydällä asia istui tähän päivään saakka. Vaikka korotus on euromääräisesti tyydyttävä, marginaaliveroni on tällä hetkellä 45,7% ja lisäksi säästöprosenttini on jo valmiiksi melko korkea joten tämä summa ei tuo potentiaalista eläkepäivää juurikaan lähemmäksi.

Kuten olen joskus maininnutkin, teen yksityisopetusta varsinaisen päivätyöni lisäksi. Eräästä keikasta kuoriutui erittäin kiinnostava keissi. Eräs henkilö halusi aluksi oppia vain miten Java-sovelluksilla voidaan kommunikoida verkon ylitse erinäisien rajapintojen kanssa, ja pidin hänelle tästä lyhyen koulutuksen. Ilmeisesti opetus teki vaikutuksen, sillä hän palasi pian asiaan, vaati saada maksaa tuplasti sen mitä olin laskuttanut ja halusi palkata minut tekemään hänelle erästä sovellusta, jolla hänellä on aikomus tehdä huomattava summa rahaa.

IT-alalla töitä tekeviä lähestyy kokemukseni mukaan usein joku kaverin kaveri mitä erikoisemmilla ideoilla, mutta tämä on selvä poikkeus. Kyseessä on kaveri, joka on onnistunut nuoresta iästään huolimatta kasvattamaan jo merkittävän pääoman. Aion lähteä mukaan tähän projektiin ja neuvottelimme sellaisen sopimuksen, että sitoudun tekemään hänelle duunia tuplaliksalla tuntiperusteisesti. Lisäksi totesimme, että on asianmukaista sitouttaa minut projektiin sillä, että saan 20% sen liiketoiminnan tuotosta, joka tuotteella saadaan aikaan. Worst case scenario minulle on siis se, että saan "vain" tuplaliksaa, eikä tuotteesta ikinä tule mitään sen enempää. Toisaalta olen melko varma että tästä kaverista tulee miljonääri ennen kuin hän on ikäiseni, ja siitä summasta 20% kuullostaa melko hyvältä. Katsotaan, mitä tapahtuu.

Takaisin sijoitushommiin. OMXHPI siis ohitti 10000 pisteen haamurajan hiljattain. Tämän jälkeen onkin tullut jo seitsemän peräkkäistä laskupäivää, joista viimeisin oli aika brutaalikin 1,59%:n alamäki. Oma salkku on lasketellut myös, mutta ahdistus on yllättävän mietoa. Martelan tulosvaroitus toki hieman kirpaisi, sillä suurimpana omistuksenani sen kyykkäys näkyi selvästi. Iso kuva on kuitenkin edelleen tallella, joten en jaksa stressata. Moni näki varmasti tämän ostopaikkana ja mietin sitä itsekin, mutta en halua kantaa enempää yhtiökohtaista riskiä.

Sijoitus Oy:n strategian keskiössä on kassavirta. Tämän vuoksi päädyin myymään pienet Superrahasto- sekä etf-kuukausisäästöllä ostetut positiot pois. Kukin oli voitolla selvästi, mutta rahasummat olivat melko pieniä. Nämä rahat menivätkin käytännössä täysmääräisenä kahteen lisäykseen: Taaleriin sekä H&M:ään. Näistä molemmista olikin mainita jo viime kirjoituksessani.

Aprikoin jo muutama viikko sitten Taalerin lisäämistä sen jälkeen, kun Inderes vahvisti luottamuksensa yhtiöön kasvattamalla sen osuutta mallisalkussaan. Kurssi kiiti välittömästi, mikä vuoksi jäin epäröimään. Tämän jälkeen Taalerilta tuli vielä posari, mikä oli hieman katkeransuloinen, sillä vaikka olin omistaja minulla oli ollut ostotarjous juuri edellisenä päivänä vetämässä hintaan, jolla samana päivänä oli toteutunut kauppoja. Päätin kuitenkin puolitoistakertaistaa positioni hintaan 9,32€ kappale. Kurssi on tällä hetkellä vähän tämän alapuolella, joten kylmä pää olisi säästänyt muutaman euron. Whatever.

Toinen loppukuun lisäys oli siis Henkkamaukka. Lafkan osingonmaksukykyä jaksetaan kyseenalaistaa, mutta näen että kyseessä on laatuyhtiö joka hoitaa homman tavalla tai toisella kotiin. H&M on siirtynyt Sharevillen relaxissa pohjoismaiden top kolmanneksi ostetuimmaksi ja julkaisi tänään odotukset ylittäneen osavuosikatsauksen. Jostain syystä kurssi kävi miinuksella puolen päivän maissa, joten hyödynsin tilanteen alentamalla keskikurssiani n. 20 SEKillä 231:een. Lisäyshinnallani nykyisiin tavoitehintoihin on vajaan 8%:n upside ja odotusten ylitys kenties nostaa niitä, joten tuotto-odotus osingot huomioiden on aivan kelvollinen.

Käteispossa on karttunut kelvollisesti, koska myynnit paikkasivat viimeisimmät ostot. Seuraava palkkapäivä on taas jo parin viikon päästä ja silloin ropsahtavat korotettu palkka sekä lomarahat. Jotain kevyitä ostoja voisi siis harkita. Viime aikoina mielessä on pyörinyt kahden ulkomaisen possan kasvattaminen: Nigeria (NGE) ja Venäjä (ERUS). Molemmat ovat öljyriippuvaisia ja kenties siksikin ovat melkoisessa alennusmyynnissa: ensi vuoden ennusteilla NGE:n P/E on n. 9 ja P/B n. 1,2. ERUS:n vastaavat luvut ovat n. 6 ja vajaa 0,7. Molempia pidetään kenties kovinkin riskisiä, mutta minua tämä ei haittaa. NGE kyykkäsi toukokuussa hetkellisesti oikein olan takaa, mutta on viime aikoina tehnyt paluuta. En tarkalleen tiedä mitä tapahtui, mutta ostopaikan ainakin missasin. Katsotaan, mitä tapahtuu.

Kesälomaan on vielä kaksi kokonaista työviikkoa. Saas nähdä, mitä kaikkea tähän väliin vielä mahtuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti