sunnuntai 15. lokakuuta 2017

Syksyn status

Edellisestä kirjoituksesta, jossa ratkaisin Suomen eläkeongelman, on ehtinyt vierähtää jo kokonainen kuukausi. Teksti osoittautui tilastojen valossa keskivertokirjoitusta suositummaksi, mutta yksikään eläkepamppu ei ole vielä kiittänyt ja ottanut asiaa hoitaakseen. Sääli.

Työelämän puolella menee taas lujaa. Pomo tarjosi kuukausi takaperin ylennystä, jonka otin mielihyvin vastaan. Palkkaakin tyrkytti lisää mikä sopi mainiosti. Edellinen, omasta pyynnöstä saatu korotus, on ehtinyt vanhentua alle puoli vuotta, joten tahti on kohdillaan. Itse asiassa pomo sanoi että nykyisessä roolissa olisi vielä ina nostovaraa, mutta ei kehdannut yhtenä vuonna nostaa enempää. Sanoin takaisin, että teen tänä- ja ensi vuonna niin hyvää jälkeä, että neuvotteluasemani paranee. Hänelle tämä sopi mainiosti. Verottaja vie tästäkin korotuksesta omansa eli vajaat 50%, joten eläkeikä ei juuri lähesty. Säästöprosenttini pääomatulot poislukien pitkän aikavälin kuluoletuksella nousee noin pari prosenttiyksikköä. Toisaalta kulutkin ovat olleet viime aikoina poikkeuksellisen alhaiset, joten käteen on jäänyt reippaanlaisesti.

Em. kirjoituksestani löytyy kappale, jossa hehkutin uutta liiketoimintamahdollisuutta. Valitettavasti näyttää siltä, että yhteistyö ei lopulta ota tuulta alleen. Toinen ovi aukesi kuitenkin hiljattain. Ystäväni on sovelluskehittäjänä eräässä paikallisessa korkeakoulussa. Hän tietää, että oma erikoistumisalueeni on sellainen jota heillä haluttaisiin kehittää, ja olen joulukuussa aloittamassa heidän kanssaan yhteistyötä. Pomo antoi tälle siunauksen, koska sieltä kertyvä kokemus on työnantajallenikin hyödyllistä. Laskutan osaamiseeni nähden naurettavan edullista tuntihintaa, mutta kuvio on kannattavaa monellakin tapaa:

1) Haluan hioa kuntoon kuvion, jossa toimitan projektin yksin alusta loppuun asiakkaalle
2) Haluan erinomaisen referenssin
3) En nosta Sijoitus Oy:stä palkkaa, jolloin työtäni verotetaan erittäin kevyesti. Rahaa jää käteen tuntitasolla enemmän kuin nykyisestä palkkatyöstä.
4) Verkostoitumismahdollisuudet ovat huimaavat

Siirto on siis erittäin strateginen. Näen, että pitkällä, 10v+ tähtäimellä tämäntyyliset työn saattavat - halusin tai en - korvata päivätyöt täysin. Oma työpanos kannattaa siis osata paketoida palveluksi. Ystäväni esimies ihmetteli että mikä ihmeen junnu tänne on tulossa kun pyytää noin vähän. Aion tehdä projektin tuohon hintaan laadukkaasti maaliin niin hyvin, että he eivät välttämättä edes tarvitse minua sen jälkeen. Sitten on varaa nostaa hintaa, kun tietävät senkin ettei työstäni seuraa mitään "vendor lockia". Kyseisestä työstä voi kovimmat ammattilaiset laskuttaa 100, jopa 150 euroa tunnilta. Siihen kastiin olisi hyvä päästä.

Sitten sijoituspuolen asioihin. Salkku on laskenut pikkuisen elokuusta indeksin noustessa selvästi. Turpaan siis tullut. Ei hätää, eihän tässä jäniksen selässä olla. Inderes otti Talenomin mallisalkkuunsa, ja päätin välittömästi apinoida tätä. Olin seuraillut kyseistä lafkaa pitkään, mutta lähinnä ahdistunut siitä että kurssi oli about tuplannut tänä aikana. Vaan jos kelpaa Inderesille, kelpaa myös minulle. Osallistuin myös Titaniumin antiin. Annista sai jopa kohtuullisen määrän osakkeita, enkä hetimiten lisännyt tai lunastanut pikavoittoa. Positio on kokonaisuuteen nähden kuitenkin niin pieni, että joku peliliike on varmaankin pakko tehdä. Joko lisää tai ulos.

Myin henkilökohtaisesta omistuksestani pois yrityslainarahaston osuuksia. Tuotto on ollut ihan ok, mutta janoan kassavirtaa (ja käteistä) joten hankkiuduin eroon. Tästä realisoituu hieman veroja mutta eipä mitään. Tämän myötä käteispositio on nyt riittävä joten on aika jatkaa yleistä salkun lihotusta.

Olen myös tuumaillut, että salkussa alkaa olla kaikenlaisia rönsyjä joita haluaisin karsia. Viimeaikoina olen ollut vähän sillä kannalla että pyrin ylläpitämään osinkoyhtiöistä koostuvaa salkkua, jossa on verrattain suuri small cap-paino. Lisäksi hyvä seurattavuus on plussaa. Ajatuksenani on myydä ulkomaisia omistuksia ja vaihtaa kotimaisiin. Pitkällisen pohdinnan päätteeksi olen tällä hetkellä luultavimmin hankkiutumassa eroon Entrasta sekä Novo Nordiskista. Molemmat ovat epäilemättä erittäin hyviä firmoja, mutta molemmissa painaa se, että niitä on verrattain hankala seurata. Novon kohdalla Tanskan osinkoverotus myös harmittaa. Nämä rahat voisi ohjata esim. Nokiaan tai Revenioon, jotka ovat nyt edullisen oloisia. Nigeria- ja Venäjäpossien kasvattaminen kiinnostaa myös edelleen. Nokian Renkaat, Taaleri sekä Verkkis ovat myös kiinnostavia tällä hetkellä. Toisaalta voisi olla temaattista, että Entran kaltaisen kiinteistölafkan vaihtaisi toiseen, esim. Hoivatiloihin tai Cityconiin - vaikka vähän eri juttuja tekevätkin.

24.10. on taas Nordnetin tuloskausietkot, joihin ajattelin jälleen osallistua. Kirjoittelen varmasti muistiinpanoni ja ajatukseni tälle bloginkin puolelle. Palaillaan.

4 kommenttia:

 1. Siis paatit myyda novo nordiskin, joka on yksi maailman laadukkaimmista firmoista, ja ostaa tilalle sekundaa??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän hyvin pointtisi ja punnitsenkin asiaa vielä. Voipi toki olla, että Novo saa jäädä.

   Poista
  2. Erittäin hyvä summary Novon tilanteesta:
   https://seekingalpha.com/article/4111342-novo-nordisk-looking-healthy-update

   *Novo on diabetes lääkkeiden premium valmistaja, jonka track record on maailman paras.
   *Pipeline näyttää erittäin lupaavalta. Esim semaglutide.
   *Diabetes tulee kasvamaan epidemiaksi.
   *Osinkokuningas.
   *Kassavirtakone.

   Nokia on taas vakavasti epäonnistunut firma ja Revenion menestys perustuu vain yhteen tuotteeseen.

   Poista
 2. Olen ollut haluton ostamaan tätä tyhjää pankkiautomaattikorttia, josta kuulin verkossa, koska kaikki näyttää liian hyvältä ollakseen totta, mutta olin vakuuttunut ja järkyttynyt, kun ystäväni työpaikallani sai kortin takuuautomaatin tyhjältä kortilta ja me molemmat vahvistimme se todella toimii, annoin sen viipymättä. Siitä lähtien olen nostanut kortilta 5000€ päivittäin ja rahat ovat olleet omalla tililläni. Olen niin iloinen, että vihdoin kokeilin sitä ja tämä kortti on todella muuttanut elämäni taloudellisesti jäämättä kiinni, sen todellinen ja todella toimii, vaikka se on laitonta, mutta teki minut rikkaaksi!! Jos tarvitset tämän kortin takuuautomaatin tyhjältä kortilta, tässä on heidän SÄHKÖPOSTI: blankatm156@gmail.com

  VastaaPoista