sunnuntai 4. maaliskuuta 2018

Helmikuun heilunnat

Omavaisuushaaste-blogin pitäjä teki parisen viikkoa sitten kyselyä, jossa hän selvitti 24 suomalaisen sijoitusbloggarin nettovarallisuuskehitystä. Hän pyysi minuakin mukaan, ja näin kuin varkain tulin paljastaneeksi varallisuuteni julkisuuteen. Tämä oli asia jota olin ajatellut aikaisemminkin, koska olen tässä(kin) asiassa avoimuuden kannalla, mutta jotenkin ei vain ollut tullut tehtyä. Kokonaisvarallisuuteni on tällä hetkellä siis n. 150k€ josta oleellisin on kenties Sijoitus Oy:n pörssisalkku, jonka suuruus on n. 107k€. Olen esim. ostoista kirjoittaessani kierrellyt eurosummia ja osakelukumääriä, jatkossa en tätä enää tee.

Luvut eivät näy ylläolevassa linkissä aivan samanlaisina, sillä lomake jolla summat kerättiin ei ollut yksiselitteinen. Jotkut blogaajat pistivät viimeisimmän varallisuutensa vuodelle 2017, toiset 2018. Itse mielsin, että 2018 olisi 1.1.2018, joten käytin sitä. Tämä johtikin sitten siihen, että minulla ja monella muulla blogilla (mm. Kinski, Osinkokuningas) näkyy kuvissa vanhentunutta tietoa. Odotan että tähän otetaan jollain tavalla kantaa - ehkä pitäisi jopa pistää blogin pitäjälle asiasta palautetta.

Olin itse luvut nähdessäni tyytyväinen omaan suoritukseeni. Koen että olen pitänyt talouteni molemmista puolista, niin tuloista kuin menoistakin, hyvää huolta ja se näkyy. Tätä on toki väärin ajatella kilpailuna, mutta vähän vääntyy naama hymyyn kun huomaa, että omatta viivassa on enemmän kulmaa kuin useammalla muulla.

Mitä viimeaikaiseen sijoitusten kehitykseen tulee, en oikein varma mitä mieltä olen. Tänä vuonna ollaan pari pinnaa tappiolla, tammikuun huipusta takapakkia kuusikin prosenttia. Rahan haihtumisesta tulee aina vähän ahdistava olo. Toisaalta olisin kovin onnellinen jos indeksi tulisi parikymmentä prosenttia alaspäin, sillä kasvatin viime vuonna juuri sitä varten kohtalaisen 15k€:n sotakassan, joka istuu tällä hetkellä vain tilillä. Voisinpa itse asiassa odotellessani ottaa asiakseni perustaa Bank Norwegianiin tilin, sillä mikäli tuo ei mene hetikohta sijoituksiin, annan rahan haihtua taivaan tuuliin. Menetetty korkotulo on verojen jälkeenkin luokkaa 15€/kk.

Bank Norwegianista pääsenkin vielä jakamaan ajatuksen pikku vimpautuksesta, jonka näillä rahoilla voi tehdä. Ajattelin nimittäin pitää nuo 15k€ BN:ssä pysyvästi (kunhan niistä saa tuota 1,75% korkoa). Sitten kun haluan tuhlata tuon kassan, vedän kyseisen summan Nordnetin puolella surutta Superluotolle, jonka korko on pienempi - vain prosentin. Jään erotuksen verran voitolle, ja tämä tuotto on erittäin pieniriskistä. Norjan valtiolla antaa tilille talletussuojan, joten käytännössä kannan riskiä vain siitä, että rahojen nosto jostain erikoistilanteesta johtuen viivästyy. Ajatus ei ole siis mitenkään alkuperäinen, sillä kuulin sen aikoja sitten jostain unohtamastani paikasta.

Pörssin kehitys tammi-helmikuussa on ollut mielenkiintoista seurattavaa. Omaan salkkuun tuli lisättyä 150 Martelan kuponkia vaikka aikoinaan päätin, etten enää lisäisi. Saatan olla vähän epärationaalinen uskoessani käänteeseen näin kovasti, mutta omatpahan ovat rahani.

Nokia puolestaan on lähtenyt jälleen koilliseen ja se onkin noussut salkun suurimmaksi omistukseksi. Minifutuuri mukaanlukien salkussa on nyt altistusta 3000 osakkeen verran, ja tammikuun pohjilta nousua oli parhaimmillaan jo euro per osake. Hyvään vireeseen lienee hyvän tuloskunnon lisäksi osasyynä se, että johto kommunikoi nyt 5G:n tulevan aiempaa aikaisemmin. Tämä on siitä hupaisaa, että parin viime vuoden syvimmät kyykyt ovat perustuneet siihen, että markkinan piristyminen viivästyy odotetusta. Onko lykkääntyminen sittenkin peruttu?

Salkussani olevista yhtiöistä Verkkokauppa.com sekä Citycon ovat tällä hetkellä poikkeuksellisen alhaisissa hinnoissa. Itse asiassa saatan lisäillä niitä hyvinkin pian.  Cityconin on laskenut pehmeän ohjeistuksen vuoksi alemmaksi kuin kuuteen vuoteen. Cityconilla on korkea n. 7%:n osinko, jonka näen kalliissa markkinassa lohduttavana valopilkkuna. Toki kurssikin voisi nousta keskihintani yläpuolella. Suuromistaja Gazit Globe on edelleen pysyttäytynyt ostolaidalla, mikä vahvistaa luottoa.

Verkokauppa.com on laskenut pitkästä aikaa alle kuuteen euroon. Syynä lienee ohjeistus, jonka mukaan vuoden 2018 kasvu tulee olemaan vain luokkaa 11%. Yhtiöllä on joka tapauksessa kasvuvaihde päällä, ja Turun kupeessa oleva Raision myymälä avaa ovensa ensi torstaina. Yhtiö suunnittelee myymälää myös Itä-Helsingin Myllypuroon. Tämänhetkinen yli 3%:n osinkotuotto on kasvuyhtiölle hyvä. Tämä tarjonnee sijoitukselle jonkin verran selkänojaa.

Mitä muut veikkaavat markkinoiden suunnasta? Jäikö helmikuun OMXHPI:n 10k pisteen ylitys tämän vuoden viimeiseksi vai haetaanko vielä uusia huippuja?

1 kommentti:

  1. Olen vähän huono benchmarkkaamaan itseäni muihin nähden. Jotenkin tuntuu että oma elämäntyyli ja kulutus on juuri nyt niin sopivaa että sitä muokkaamalla tekisi vaan itselleen hallaa. Siitä syystä katselen mielenkiinnolla muiden kehitystä, mutta en vertaile muiden tilanteita itseeni.

    VastaaPoista