tiistai 2. marraskuuta 2021

Eloa ja kulua

Kesä tuli, oli ja meni. Ja ihan hyvä kesähän se olikin. Vaurastuminen on jatkunut mallillaan, ja jokakuukautisen tilinpäätöksen yhteydessä totesin eilen, että varallisuutta on n. 460k€. Syyskuun alussa oli hieman enemmän, mutta aika lailla huipuissahan sitä viiletetään. Edelleen on tullut osteltua osakkeita, vaikka pörssi jaksaa nousta hämmentävänkin korkealle. Lisäksi olen huomannut elämäntyylini muuttuvan nousevassa määrin höveliksi. Avataanpa hieman.

Kun kukkaron nyörit löystyy

Tänä vuonna olen tosiaan vähän hellittänyt armottomasta säästämisestä ja käyttänyt tulevaisuus-minältä lainaamiani rahoja (joita jotkut ahneet kutsuvat "omikseen") liberaalimmin. Ostanut ravintolassa vähän parempaa pihviä. Nukkunut muutaman kerran kotimaassa hotellissa. Lisäksi kolmas pommi jonka säästän seuraavaan kappaleeseen.

Itsetutkiskelun seurauksena olen löytänyt tälle kaksi pääsyytä:
1. Faijan kuolema
Isän lähdöstä tuli eilen vuosi täyteen. Suruaikaa varjosti harmillinen perintöriita, mutta rähinän jälkeen pysähdyin miettimään omaa kuolevaisuuttani. Jonain päivänä kuolema kolkuttaa ja minutkin saatetaan löytää koruttomasti aamulla vessan lattialta. Perintöä on tarkoitus jakaa lapsilleni joita ei vielä edes ole, mutta suuremman osan voisi käyttää itseensä.

2. Pääoman määrä
Kun puolikas miljoona on jo aivan nurkan takana alkaa tajuta, ettei säästäminen enää tunnu potissa missään. Vielä syyskuussa tämän vuoden tilanne oli se, että arvonnousua oli tullut enemmän kuin bruttopalkkaa. Nyt ollaan about tasoissa.
Toisaalta se, heitänkö rahakasan päälle tässä kuussa tonnin, puolitoista vai kaksi on myös miltei yhdentekevää. Kymmenen vuoden päästä se ylimääräinen tonni kuussa saattaa kasvattaa pääomaa yli sadalla tuhannella mutta jos potti on joka tapauksessa yli miljoonan niin yhtä hyvin sen voi kuluttaa.

Näiden kahden yhteisvaikutus viekin tarinan kätevästi uusimpaan rahareikääni.

Oma terveys

Olen aina ollut todella terve. Sairastin kyllä koronan keväällä, mutta pääsin siitäkin todella helpolla. Elintavat eivät kuitenkaan aina ole olleet ne parhaimmat. Syön liikaa, liikun liian vähän. Korona-aikana paino oli noussut miltei sataan kiloon, mikä on minulle aivan liikaa. Tuli vastaan tilaisuus ilmaiseen personal trainer-kokeiluun. Tämä ilmainen kokeilu tuli muuten helvetin kalliiksi, sillä maksan siitä nyt n. 500€/kk. Mutta voin sanoa että on kannattanut.

PT on vastuussa treenaamisestani, syömisestäni ja levostani. Lepo ei ole erityisesti parantunut ja siinä on petrattavaa, mutta kaksi muuta osa-aluetta on nyt aika lailla kunnossa. Olen laihtunut heinäkuun puolesta välistä n. kymmenen kiloa. Mittaan kehonkoostumukseni kerran viikossa ja sen perusteella lihasmassa on pysynyt koko ajan samoissa, mutta rasva tippunut n. 7 prosenttiyksikköä. Olen normaalipainoinen, ja lihasmassani on viiteryhmässäni yläkanttiin. Great success.

Olen löytänyt itselleni sopivat ateriarutiinit. PT auttaa treenaamaan oikein. Paketti on oivallisesti kasassa. En aio maksaa tästä palvelusta kuutta tonnia per vuosi koko loppuelämääni. Mutta katsotaan ainakin niin kauan kuin tällaiset tulokset jatkuvat.

Pörssi

Käydään vielä nopeasti läpi mitä salkkuun on tullut kaavittua.

TietoEVRY 300+200 @ 27,93€ & 28,76€
OmaSP 300 @ 15,85€
Ovaro 600 @ 3,49€
Citycon 500@ 7,2€
Fondia 500 @ 6,919€

Perintörahoja on siis tullut sijoiteltua.

Tiedon osalta myönnän jälleen kerran härskisti peesanneeni Inderestä. Geelitukat lisäsivät sitä mallisalkkuunsa. Yleensä en tykkää IT-alan firmoista, mutta Tieto on vähän eri sarjaa kuin pikkukiskat. Eikä siinä, Qt:n, Siilin, Digian ym. skippaaminen on kyllä tullut helvetin kalliiksikin. Sanoisin että Tieto on IT-alan mittapuulla defensiivinen firma. Lisäksi sillä on halvat kertoimet ja hyvä osinko.

OmaSP tekee edelleen kovaa ja kannattavaa kasvua. Hyvä lisäillä. Markkinan mielestä Q3 taisi olla hieman pehmeä, koska rekyyliä on tullut miltei 10%. P/E 13 kasvavasta yhtiöstä on vissiin joillekin liikaa.

Ovaroa olen tykännyt toisinaan lisäillä, koska se on Cityconin ohella ainoa kiinteistöomistus. Tykkään ehkä liikaa altavastaajista minkä vuoksi tongin roskalaaria, mutta ainakin saan halvalla P/B:llä. Vuokrausaste on hyvä ja Ovaro on ottanut uusia hankkeitakin. Enää kulupuoli kuntoon niin hyvää tulee.

Cityconia raapaisin myös lisää. Citycon ilmoitti myyvänsä yhden kauppakeskuksensa 10% yli tasearvon. Silti pörssi arvostaa tasetta kertoimella 0,6. Osingot juoksee. Q3-viestinnässään Citycon kertoi että sen tase on arvostettu aivan liian alas ja ilmoitti ostavansa omia osakkeitaan. Luotan siihen että yhtiöllä on hyvä arvio omasta käyvästä arvostaan. Lisäksi seitsemän prosentin osingot juoksevat. Pyysing kirjoitti asiasta hyvän tekstinkin.

Lopuksi hieman Fondiaa. Tykkään lakitoimialasta, ja Fondia sai vihdoin myötätuulta liikevaihtoonsa. Firmalla on ollut sisäisiä ongelmia, mutta nyt näyttää paremmalta. Rekryjä on tehty, koska kasvua ennustetaan. Haluan olla tässä mukana.



Tässä vaiheessa on aika toivottaa kaikille oikein hyvää syksyn jatkoa. Pitäkäähän itsestänne huolta!

3 kommenttia: