Kävin tänään tiistaina 18.10 Nordnetin järjestämillä tuloskausietkoilla. Esiintyjinä olivat tällä kertaa Carl-Matias Juslin Commerzbankilta sekä Sauli Vilén, Inderesin pääanalyytikko. Juslin esitteli lyhyesti Commerzbankin viputuotteita, mutta en tullut tilaisuuteen häntä varten, joten en puhu hänen esityksestään enempää. Kirjoitukseni keskittyykin siihen, mitä Vilén sanoi. Koska Vilénin é on rasittava kirjoittaa, viittaan häneen tästeden Saulina.
Sauli aloitti esityksen muistuttamalla jälleen, että osakekurssien nousu nojaa ennen kaikkea yritysten tulosparannuksiin. Arvostuskertoimet ovat sen verran korkeat ja näkymät vaisut, että ilman tulosparannuksia merkittävää nousua tuskin on tulossa. Keskuspankkien keskeistä roolia osakemarkkinoiden kehityksessä finanssikriisin jälkeen päiviteltiin myös kovasti.
Jälleen viitattiin myös historiallisen pitkään härkämarkkinaan - toisiksi pisimpään - ja muistutettiin, että muut top-5 härkämarkkinat Suezin kriisiä lukuunottamatta rysähtivät, koska talous oli jollain lailla vinoutunut. Piruina maalailtiin ainakin Trumpia, Deutsche Bankkia, Espanjaa sekä Italiaa. Keskipitkällä aikavälillä odotetaan siis kurssilaskuja, ja mainittiin että indeksisijoittamisen aloittaminen nyt ei välttämättä ole viisasta. Ajoittamisen makua, mutta menköön.
Saulin kalvoissa mainittiin myös, että laskumarkkinassa nollatuotto olisi ihan hyvä tulos, jolla perusteella osakepainon kevennys saattaisi tulla kyseeseen. Oma huomio: Eikös verotus- sekä kaupankäyntikuluperustein olisi joissain tilanteissa perusteltua ottaa tilapäisesti hieman takkiinkin sen sijaan että keventäisi?
Sitten päästiinkin mielenkiintoisiin ja positiivisiin juttuihin, nimittäin Q3:n ennusteisiin ja osakepoimintaan. Q3:lta on Saulin mukaan luvassa selviä tulosparannuksia. Tästä huolimatta osakepoiminta on hankalaa, sillä yli puolella Inderesin seuraamista osakkeista on vähennä/myy-suositus. Suurista yhtiöistä pitäisi pääasiassa pysyä erossa, sillä vaikka ne ovat kautta linjan laadukkaita, ne ovat myös täyteenhinnoiteltuja. Esimerkkeinä Sauli mainitsi ainakin Sammon, Koneen sekä Nokian Renkaat. Toisaalta Stora Ensosta puhuttiin positiiviseen sävyyn.
Nokia on Saulin mukaan muutaman vuoden sisällä takuulla arvokkaampi kuin nyt, mutta fuusion haasteet eivät välttämättä ole täysimääräisesti huomioitu. Parempia ostopaikkoja saattaa siis tulla. Q3 saattaa silti yllättää positiivisesti joskin lähinnä siksi että rima on niin matalalla. Itse tankkasin viime viikolla enkä kyllä ole myymässä. Ajoitus ei silti välttämättä ollut paras. Noh, tekevälle sattuu.
Osakepoiminnassa korostettiin siis pieniä yhtiöitä. Esimerkeiksi nousivat ainakin eQ, Martela, Innofactor sekä CapMan. Rakennusalalta mainittiin SRV. Martelan ja Innofactorin kohdalla korostettiin, että yritysten omien tavoitteiden mukaan nykykurssille laskettu 3 vuoden päähän ennustettu P/E on 3-4. Nämä tavoitteet ovat Saulin mukaan aivan saavutettavissa. Amer Sportsin alhaiselle kurssille ei pitäisi olla mitään syytä joten ostosuositusta pukkaa. Lisäksi Sauli makusteli mahdollisuudella että Amer Sportsin Q3-tulos olisi ohjeistukseen nähden yläkanttiin.
Joku kysyi Cityconista jota itse olen lisäilemässä ja Sauli oli yllättäen inan nihkeä. Hän totesi, että jos noin seitsemän prosentin osinkotuotto riittää niin antaa mennä. Bonusoptiona tosin kuulemma vielä mahdollisuus kurssinoususta, koska kiinteistömarkkinoilla on mahdollisuus ylikuumentua oikein kunnolla ja tämä saatta hetkellisesti näyttäytyä kurssissa. Toisaalta kun suhteutan tämän Saulin aiempaan kommenttiin siitä että nollatuottokin on laskumarkkinassa hyvä, niin eikö seitsemän pinnaa miinus verot ole myös aivan kelvollinen? Koska Citycon on kuitenkin hinnoiteltu jo valmiiksi alle NAVin, laskuvaraa ei pitäisi aivan valtavasti olla. Ja jos onkin, sitä paremmalta osinko maistuu kun lisäilee.
Mitä tästä jäi käteen? Harkitsen nyt Amer Sports-position avaamista sekä CapManin lisäämistä. Martelakin periaatteessa innostaa taas lisää, mutta ostin sitä tänä vuonna jo kahdesti ja se pääsi reippaan kurssinousun myötä kasvamaan salkun suurimmaksi sijoitukseksi, joten ehkei juuri nyt. Roikutin tänään Cityconin ja Hoivatilojen ostoja, huomenna voi olla neljäkin siimaa kireällä.
Nordnetin tuloskausietkoilla oli jälleen kerran maksuttomaksi tapahtumaksi hyvä tarjoilu ja hyvät esitykset. Savulohi-briewräpistä annan neljä ja puoli tähteä viidestä.
Olitko sinä paikalla? Jäikö minulta jotain oleellista kertomatta?
Mikään ylläolevista ei ollut sijoitussuositus. Toistin vain kuulemaani muutamalla omalla kommentilla.
Höh olisi näköjään itsekin pitänyt mennä, olen kuitenkin suuri ilmaisten tarjoiluiden ystävä =D
VastaaPoistaAika ihme lause Saulilta tuosta nollatuotosta. Toisaalta ymmärrän, mutta samalla perustelulla voi järkeillä mitä tahansa. Totta kai nolla on parempi kuin miinus yksi ja samalla miinus yksi parempi kuin miinus kaksi, mutta eihän se voi olla mikään perustelu tai lähtökohta sijoittamisessa. Samalla logiikalla ikiholdaaja ei koskaan häviä rahaa, koska ei koskaan myy ja realisoi tappioitaan. Talvivaarassa pysyvät sijoittajat eivät siis ole hävinneet mitään. Lähinnä yritän sanoa, ettei tuotto ole sama kuin lapun hinta, vaan yrityksen tuloksesta jaettavat osingot jne. Ne ei kai täysin korreloi markkinasentimentin kanssa.
VastaaPoistaCityconista en tiedä paljoakaan. Ajattelisin sen olevan aika riskipitoinen yhtiö, mutta se nyt vain näppituntumalta. Seitsemän prosentin osinkotuotto kuulostaa toki hyvältä. Navin liiallista tuijottamista välttäisin. Navin ja pörssiarvon suhde ei oikeastaan kerro muusta, kuin markkinan näkemyksestä yhtiön tulevaisuuteen. Eli tuossa tapauksessa siihen ei uskota ja siitä lukisin, että osinkoa jaetaan turhankin paljon ulos suhteessa kuluihin. Kyseisen yhtiön varallisuus ei varmasti myöskään ole sitä helpointa realisoitavaa ongelmien ilmetessä, jota tuo arvostus todennäköisesti myös heijastelee. PB:n ja Navin perusongelma on myös se, että molemmat ovat arvioita arvosta, joka kuitenkin realisoituu vasta kaupankäynnin hetkellä. Sijoittaminen on niin hiton hankalaa, kun mikään ei ole varmaa ja mihinkään laskelmiin ei voi luottaa! Vai oliko se niin, että siitähän meille maksetaan...
Tuota nollatuottokommenttia koitin pureksia vähän lisää ja ehkäpä Saulin pointti oli juuri se minkä luulin itse tajunneeni eli että jos jäät laskumarkkinassa plus miinus nollaan niin sen voi katsoa hyväksi koska myymällä olisit maksanut verot ja näin ollen olisit tappiolla. Holdaamalla ja saamalla plus miinus nollan, pääset seuraavaan nousuaaltoon hieman paremmasta asemasta.
PoistaCitycon on koettu itse asiassa melko vähäriskiseksi ja defensiiviseksi sijoituskohteeksi. Ehkä tuo NAVin ajattelu on outoa - perustin kommenttini jonkinnäköiseen perstuntumaan siitä, että vaikka arvopaperimarkkinoilla kolisisikin niin ainakin kiinteistöt ovat eri omaisuusluokkaa ja mahdollisesti vähemmän volatiilejä.