perjantai 28. lokakuuta 2016

Vertaislainat - yhtiömuodosta isot hyödyt

Vertaislainapalvelut ovat parin viime vuoden aikana yleistyneet reippaasti. Ainakin osasyynä lienee muiden korkosijoitusten sekä kenties osakemarkkinoidenkin nihkeä tuotto-odotus. Lainapalvelut ovat tehneet hajauttamisen helpoksi, eikä yksittäisiin lainoihin tarvitse sitoa pääomaa montaakaan euroa. Lisäksi sijoittamisen automatisointi on viety siinä määrin pitkälle, ettei välttämättä tarvitse tehdä muuta kun avata kuukausittainen raportti sähköpostista.

Avasin aiemmin Sijoitus Oy:lle tilin Fellow Financeen, mutta vedin rahat nopeasti takaisin, sillä päätinkin tehdä aggressiivisempaa osakepoimintaa. Lisäksi laiskana ihmisenä vertaislainojen kirjanpito vähän arvellutti, joten päätin odottaa ja opiskella sitäkin asiaa. Nyt tilanne on kuitenkin se, että voisin sitoa hieman pääomaa tähänkin sijoituskohteeseen.

Osakeyhtiömuoto tarjoaa äärimmäisen hyviä etuja verrattuna siihen että vertaislainoja tekisi yksityisenä. Tämän kirjoituksen tarkoituksena on arvioida edun kokoluokkaa pitkällä tähtäimellä.

Tuottoetu koostuu kolmesta komponentista:
1) Alhaisempi veroprosentti. Vertaislainojen tuottoa verotetaan sataprosenttisesti pääomatulona, jolloin siitä maksetaan yksityishenkilönä 30% veroa. Yrityksen läpi oikein tuloutettuna siitä maksetaan 26%.
2) Viivästetty verotus. Yritys maksaa yhteisöveroa 20% jolloin 26%:n ja 20%:n erotuksen saa tuottamaan korkoa korolle ennen kuin sitä aletaan tulouttaa omistajalle.
3) Luottotappioista saa 20% "alennuksen". EVL:n alaiset yritykset, toisin kuin yksityishenkilöt, saavat nimittäin vähentää luottotappiot tuotoistaan.

Kuinka merkittävä ero tästä tulee pitkässä juoksussa? Lasketaan.

Otetaan esimerkiksi tilanne, jossa sekä Matti että Toimitusjohtaja sijoittavat 5k€ kertasummana sekä 200€/kk vertaislainoihin. Kaikki rahat sijoitetaan Fellow Financen neljän tähden lainoihin, joissa keskikorko on tällä hetkellä 13,56% ja luottotappiot 2,18% sijoitetusta pääomasta. Lähteenä yllä mainittu Fellow Financen tilastot-linkki. Henkilökohtaisella Fellow Finance-tililläni on 32 lainaa, joiden keskimääräinen laina-aika on 5,4 vuotta (65kk). Huomioin luottotappiot laskelmissani siten, että vähennän koko pääomasta joka kuukausi 0,0339% (Tämä siksi, että 100%-0,0339% on yhtä kuin 65. juuri 100%:n ja 2,18%:n erotuksesta eli 97,82%:sta. Jos joku keksii tarkemman/paremman tavan huomioida luottotappiot, kertokaa ihmeessä).

Kymmenen vuoden päästä vertaislainoihin on omasta taskusta syydetty 29k€. Matin sijoitusten arvo on nyt n. 51,2k€, Sijoitus Oy:n puolestaan n. 56,4k€ - reilun kymmenen prosentin ero. Kuukausituotto nettona verojen jälkeen on Matille n. 383€. Toimitusjohtaja sen sijaan voi nostaa tästä ikuisuuteen nettona reilut 405 euroa kuussa. Ero on päälle 17%.

Pidemmällä aikavälillä ero korostuu - mikäli samaa touhua harjoitettaisiinkin 20 vuotta, firman sijoitusten arvo olisi yli 22% suurempi ja kassavirta n. 31% kovempi.

Minulle irtoaa parin viikon päästä reipas potti käteistä kun eräs indeksilainani erääntyy. Tavoittelen niille tätä n. 10%:n vuosittaista nettotuottoa vertaislainoilla.

Tein jälleen laskelmia varten Java-sovelluksen. Sovellukset ja niiden käyttöohjeet löytyvät nykyään täältä.

9 kommenttia:

 1. Itselläni on Fellow Financessa aikanaan tehtyjä sijoituksia noin 22.5%keskikorolla pääosin 5 ja 4 tähden lainoihin joista luottotappioiden jälkeen realisoitunut 17.8% - verot. Nykyisellään kun uusien lainojenkorot alkuvuonna romahtivat olen sijoittanut maksetut korot ja lyhennykset muualle.
  Sijoittelin Mintos ja Twino saitteihin jotka tarjosivat 100% buyback takuulla 13.5% ja 13% lainoja. Tosin enää on tuo twino ainoa joka tarjoaa näillä koroilla ja vielä tuolla buyback takuulla.

  Suomessa löytyy puolestaan topfinance jossa korko 10% ja verotus 8% mukaan.

  VastaaPoista
 2. Hyvin oot kyllä saanut tuottoa rahoillesi! Yksityishenkilönä olen myöntänyt vertaislainoja vuoden alusta, jolloin neljän tähden lainoihin sai n. 19% koron. Tällä hetkellä on tyytyminen kolmeentoista prosenttiin.

  Toisaalta koska yritys saa verovähentää tappiot, yhden ja kahden tähden lainatkin ovat houkuttelevampia ja niissä 20%+ korko on edelleen saavutettavissa.

  VastaaPoista
 3. Morjes tj,

  Miten kirjapidossa laitat nuo FF:n lainat ja mistä sieltä saa tilikauden tuotot\tappiot katsottua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terve!

   FF tuottaa joka kuukaudelta kirjanpitoraportin, jonka voi pdf:nä ladata maksutta. Dokumentti sisältää kys. kuukauden tilisiirrot, sijoitetut rahamäärät, pääomien takaisinmaksut, korot, luottotappiot jne.

   Lisäksi joka vuodelta tulee samaan tapaan veroraportti. Se sisältää koko vuoden korkotuotot, luottotappiot, jne.

   Kirjanpitoon laitan koostetusti, ei tarvitse lähteä yksittäisiä lainoja erittelemään.

   Poista
  2. Eipä mitään! Kysele kaikesta mikä askarruttaa, vastailen mitä sattuu. :)

   Poista
 4. Voisiko joku vääntää rautalangasta mille tileille seuraavat tapahtumat pitää kirjata. Kiitos etukäteen.

  Tilin alkusaldo 0,00
  Tilisiirrot sijoitustilille 10000,00
  Sijoitukset lainoihin -9778,14
  Lainojen pääoman maksut 4544,29
  Lainoista saadut korkotuotot 343,26
  Toteutuneet luottotappiot -30,00
  Lainojen ostot -4775,54
  Tilin loppusaldo 303,87

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tossa on sulla nyt viisi tiliä: pankkitili, sijoitustili, lainasaamiset ja korkotuotot sekä luottotappiot.
   Eli kun otat pankkitililtä aluks sen 10k niin sinne se tulee kredittinä, sama sijoitustilille debettinä.
   Seuraavaksi sijoitit sen 9778€, siitä tulee "lainasaamiset"-tilille kys. summa debettiä, sijoitustilille kredittiä.
   Sitte pääoman maksut on 4544,29 on sijoitustilille debettiä ja lainasaamisiin kredittiä.
   Korkotuotoista tulee sijoitustilille 343,26 debettiä ja "korkotuotot"-tilille kredittiä.
   Luottotappioista 30 debettiä "luottotappiot"-tilille ja lainasaamisiin kredittiä.

   Poista
 5. Kiitos vastauksesta. Pieni lisäkysymys, onko 'lainasaamiset' taseessa käyttö- vai rahoitusomaisuutta?

  VastaaPoista