maanantai 17. lokakuuta 2016

Rahani menivät Nigeriaan

En ole sortunut nigerialaiskirjeeseen - vai olenko? Sijoitus Oy osti hiljattain viipaleen tästä epäonnisten prinssien luvatusta maasta. Katsotaan, miten rahojeni käy.

Kyseessä on Global X:n MSCI Nigeria ETF (NGE), jota ostin $4,51 kappalehintaan.

Iskin silmäni jokin aika sitten Nigeriaan. Hinnat ovat tällä hetkellä halvat sillä Nigeria öljyvaltiona tuskailee tällä hetkellä taloutensa kanssa. ETF:n hinnasta on tänä vuonna kadonnut noin kolmannes, vaikka öljyriski on vain välillinen.

Kehittyvät markkinat ovat siinä mielessä mielenkiintoisia sijoituskohteita, että niissä keskimääräinen talouskasvu on tuplasti kehittyneitä nopeampaa. Nigerian tapauksessa vuosittainen talouskasvu on 2000-luvulla viihtynyt pääosin viiden prosentin paremmalla puolella. Nigerian on pannut merkille myös Jukka Oksaharju jo yli kaksi vuotta sitten.

Rahaston P/E ja P/B ovat vuoden 2016 ennusteilla alle 8 ja n. 1. Olen näillä kertoimilla valmis kantamaan tämänhetkiset riskit. Oman pääoman tuotto on tämän vuoden ennusteilla tyydyttävä 13,6%. Voitot jaetaan ulos vuosittain ja viime vuoden luvuilla osinkoprosentti on 6,7%. Kokonaiskulusuhde on vajaan prosentin.

Syyskuun 15. päivä Inderes osti mallisalkkuunsa Sotkamo Silveriä. Mallisalkusta kopioidut ostot ovat olleet minulle toistaiseksi salkkuni tuottavimpia sijoituksia, joten tein aika nopean ostopäätöksen tietäen, että hinta pompsahtaa nopeasti - ja niinhän se tekikin. Lapulla olisi voinut pelaillakin, sillä plussaa oli eräässä vaiheessa jo 15%, mutta päätin pitää toistaiseksi.

Kolmas hiljattainen osto oli, kun päätin lisätä Nokiaa. Nokia kyykkäsi yhteensä n. 10% Ericssonin tulosvaroituksen jälkeen. En saanut aivan pohjalta, mutta sain tiputettua keskihintaani 5 eurosta 4,84:ään. Noksuun tuntuvat monet piensijoittajatkin uskovan, sillä monet seuraamani lisäilivät myös.

Ostot rahoitettiin sillä pääomalla, joka vapautui kun luovuin surkeimmista sijoitustuotteistani. Lisää pääomaa on aivan pian vapautumassa myös kun eräs indeksilainani erääntyy. Kiikarissa on Cityconin lisääminen ja mahdollisesti Suomen Hoivatilat uutena.

Cityconista minulla oli jo ostotoimeksianto 2,15€ hintaan. Tähän melkein päästiinkin ja se olisi ollut alin taso heinäkuun puolesta välistä. Tällä kertaa ei kuitenkaan tärpännyt. Ehkäpä tällä viikolla.

Hoivatilat raketoi elokuussa alle neljästä eurosta aina lähes seitsemään euroon asti - eikä ihme, sillä H1:llä raportoitiin 0,36€ osakekohtainen tulos. Tällä laskien P/E kävi korkeimmillaankin alle kympissä. Huipulta on tultu kuitenkin alas ja perjantaina päätettiin 5,81 euroon. Tähän hintaan saatan jo ostaakin. Inderesin tavoitehinta on 6,70€ joten nousuvaraa olisi n. 15%. Alhainen 120M€ market cap toiminee myös edukseni sillä kurssinousu on minulle toissijaista. Q3 raportti on tulossa 2.11. joten peliaikaa on siihen asti.

4 kommenttia:

 1. Hoivatilassa on kyllä potentiaalia. Mutta mihin hintaan... hmm hmm.

  VastaaPoista
 2. Nigeria ETF:n tunnusluvut vaikuttavat hyvältä. Seuraavat höpinäni eivät siis liity välttämättä juuri Nigeriaan, jossa kurssit kenties on kärsinyt juuri öljyriippuvuudestaan kuten mainitset.

  Tuli kuitenkin tässä yhteydessä mieleen että kansantalouden kasvuvauhti ei muuten korreloi osaketuottojen kanssa. Tästä on paljon tutkimustietoa, asia on ollut tiedossa jo pitkään. Omalta osaltani olen ratkaissut asian niin etten sijoita suoraan ns. kehittyville markkinoille. Salkussani on kuitenkin yhtiöitä jotka tekevät kovasti tulosta ns. kehittyneissä maissa vakiintuneilla markkinoillaan ja laajentavat toimintaansa myös sopiville kehittyville markkinoille (esimerkkinä mainittakoon vaikkapa PepsiCo). Ihan riittävän "altistuksen" kehittyville saa silläkin tavoin. Ja tuntuu turvalliselta kun "lypsylehmä" eli länsimarkkinat on turvana.

  Eihän tämäkään tietty mikään yksinkertainen asia ole. Tässä vielä linkki yhteen artikkeliin aiheesta, ei ole uusi, mutta sama tieto toistuu uudemmissakin tutkimuksissa: http://www.economist.com/blogs/buttonwood/2009/08/the_growth_illusion

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoinen havainto. Itse olen elänyt siinä uskossa että talouskasvulla olisi reippaastikin merkitystä, mutta ilmeisesti näin ei ole. Linkkaamasi uutinen kävi kyllä järkeen. Tutustun asiaan enemmän.

   Niin tai näin - mikäli en ole P/E 8:lla ostaessani astunut arvoansaan, saan toivottavasti hyvät tuotot tälle sijoitukselle.

   Poista
 3. Nigeria on Afrikan toiseksi suurimpana taloutena erittäin mielenkiintoinen markkina. Sitä on jotenkin järkyttävän hankala tajuta, että maassa on porukkaa 170 miljoonaa, enemmän kuin esim. Venäjällä. Toki ongelmiakin sitten riittää - mutta sitten kun Afrikka pääsee kunnolla talouskasvun makuun, niin Nigeria kyllä väistämättä on yksi päänäyttämöistä.

  VastaaPoista