perjantai 24. maaliskuuta 2017

FPC, Fondia ja Comptel

Blogosfääri on viime viikkoina ratkennut Fondiaan ja Fingerprint Cardsiin liittyvistä postauksista. Olen nyt onnistunut sekaantumaan molempiin. Lisäksi sijoitusyhtiön pyörittäminen on ollut pöydällä pienessä maailmassani monellakin eri tavalla. Jaan nyt ajatuksiani näistä.

Päätin viime postaukseni pohdiskeluun siitä, pitäisikö minun avata positio Fingerprint Cardsissa. Osake vaikutti hinnaltaan erittäin houkuttelevalta huomioiden yrityksen oma ohjeistus sekä analyytikoiden näkemykset. Piensijoittajatkin olivat vahvasti ostolaidalla. Päädyinkin pian ostamaan FPC:tä hieman normaalia isommalla alkupanoksella. Pari viikkoa myöhemmin kaikki näytti vielä hyvältä, kunnes kuluvan viikon tiistaina FPC julkaisi erittäin karun tulosvaroituksen: Osinkoa ei maksetakaan, Q1:n liikevaihdon odotetaan puolittuvan ja koko vuoden ohjeistus perutaan. Osake kävi "parhaimmillaan" 40% miinuksella tiistaina, mutta kohosi siitä hieman. Olen nyt n. 25% tappiolla. Turpaan siis tuli.

Tällä hetkellä tunnelmat ovat hieman kaksijakoiset. Toisaalta olen sitä mieltä, että mikäli yhtiö pystyy vuoden-parin aikajänteellä palaamaan aiempaan, kenties jopa parempaankin tuloksentekokykyyn, tämän on täytynyt olla hyvä sijoitus. Warren Fyffet lainasi Buffettia sanomalla, että hyvää yhtiötä kannattaa ostaa kun on tilapäisiä vaikeuksia, mutta kyseenalaisti yhtiön hyvyyden välittömästi. Valitettavasti mieltäni vaivaa isosti se, miten johto on toiminut. Vain viikkoja sitten ohjeistus oli vielä erittäin hyvä, povaten vähintään viime vuoden tasoista tulosta tälle vuodelle. Jotkut ovat väittäneet johdon kenties syyllistyneen tässä rikoksiinkin - en tiedä onko enkä ole varma onko ajojahdeista mitään hyötyäkään. Tässä kohtaa lainaan Hanlonin partaveistä, joka menee vapaasti suomennettuna näin: "Ikinä ei pitäisi selittää pahantahtoisuudella sitä, minkä voi yhtälailla selittää tyhmyydellä."

Toistaiseksi päätän asettua odottavalle kannalle. En osta enkä myy. Työkaverini tuplasi positionsa tiistaina aivan pohjilta ja on nyt omillaan. Itse en ollut yhtä rohkea.

Fondia on ollut kaikkien huulilla siitä lähtien, kun listautumisaikeista alettiin uutisoida. Arvopaperi ennusti, että osakkeet revitään käsistä ja piensijoittajille jää vain säälipaloja ja niinhän siinä kävi, että anti keskeytettiin ensimmäisen tilaisuuden tullen. Itse hyppäsin myös kyytiin. Pidin todennäköisenä, että anti ylimerkittäisiin ja merkitsinkin niin paljolla kuin vain ilkesin irroittaa. Joudun luultavimmin vastaanottamaan rahoistani yli puolet takaisin. Ensi viikon alussa selvinnee, kuinka paljon (tai siis vähän) saan osakkeita.

Fondia sopii salkkuuni niin osingonjakopolitiikan/tavoitteen, arvostuksen kuin toimialan puolesta hyvin. Yhtiö on kasvusuuntainen valloittaen muilta lakipalvelutoimialan yrityksiltä osuuksia. Liiketoiminta sitoo vähän pääomaa, ja yhtiö tähtääkin kahden kolmasosan osingonjakosuhteeseen ja kasvavaan osinkoon.

Lopuksi pari sanaa Comptelista. Inderes ilmoitti hiljattain, että se on hyväksynyt Nokian 3,04€:n ostotarjouksen Comptelin osakkeista. Inderes pitää Nokian tarjottua summaa kohtuullisena ja läpimenoa todennäköisenä. FIM ja, sikäli kun olen tietoinen, koko internet on asiasta erimieltä. Olen itse nyt kallistunut ennustamaan, että ostotarjous ei mene läpi. Kauppalehden foorumeilla oleva "En myy"-listakin on kerännyt jo yli kahden miljoonan osakkeen potin. Jo tämä itsessäänkin on jonkinlainen este 90% saavuttamiselle - siinäkin tapauksessa että vaikkapa puolet tuosta määrästä olisikin ilmaa. Joku foorumilla ehdotti, että Nokia voisi tehdä kaupat osakevaihdolla 1:1. Toinen ehdotti 3:2-kauppaa. Oma virallinen unelmani onkin nyt 3:2-osakevaihto. Jos kolmen Comptel-osakkeen nykyhinta on 3,04€ ja Nokia vitosen, tämä tarkoittaisi n. 10% lisäpreemiota. Se riittäisi minulle tässä tapauksessa siitä yksinkertaisesta syystä, että osakevaihto on verotehokas.

Comptelini ovat tällä hetkellä n. 68% plussalla eli käteistarjous merkitsisi n. 24,6 sentin osakekohtaista veroa. Tämä tarkoittaisi, että jos myisin Comptelit Nokialle ja ostaisin koko rahalla Nokiaa, tarvitsisin yhteen Nokiaan 1,67 Comptelin sijaan 1,79 Comptelia. Kymmenen prosentin lisäpreemio olisikin yhtäkkiä 17%. Järjestely maksaisi Nokialle n. 72 miljoonaa omaa osaketta. Nokialla on tällä hetkellä hallussaan yli 90 miljoonaa omaa osaketta.

Sijoitus Oy perustettiin melko tarkalleen vuosi sitten. Tänä aikana olen saanut paljon näkemystä ja kokemusta yrityksen pyörittämisestä. Hiljattain omista yhtiöistä on puhuttu reippaamminkin omassa pikku maailmassani ja tänään eräs Sharevilleläinen jopa kyseli detaljeista yksityisviestillä. Seuraavassa kirjoituksessani voisinkin koostaa ajatuksiani tästä aiheesta.

Jos jotakuta lukijaa kiinnostaa mikä tahansa yksityiskohta sijoitusyhtiön/osakeyhtiön pyörittämisestä, kysykää ihmeessä kommenteissa, Sharevillessä tai vaikkapa sähköpostilla.

1 kommentti:

  1. Rikastuin tämän ohjelmoidun hakkeroidun pankkiautomaatin kanssa
    Yliopiston valmistumisen jälkeen ei ollut työpaikkoja, joten päätin aloittaa pienyrityksen, mutta rahaa ei ollut tarpeeksi. Lopetin yrityksen, siitä tuli minulle erittäin vaikeaa, koska olin vanhempieni ja vanhempieni ainoa lapsi. He ovat molemmat vanhoja, he uskovat päivittäiseen ruokavaliooni. Eräänä päivänä Internetissä surffaillessa sain viestin siitä, kuinka tämä UUSI VAIHTETTU ATM -KORTTI voi hakata pankkiautomaatin ja nostaa suuren summan rahaa, joten otin sinuun yhteyttä sähköpostitse. Yllätyksekseni sain kortin muutama päivä sen jälkeen, kun olin maksanut kortista pienen maksun. Tämä tyhjä pankkikortti on hämmästyttävä ja kaunis tuote. En koskaan uskoisi, että kaikki asiat, jotka minulla on tänään, voidaan hankkia tällä suurella ilolla sydämessäni, joten tuon hyviä uutisia ... Elämä on positiivista ja kärsivällistä, uskoen, että suuret asiat ovat mahdollisia ja voivat tapahtua muutamassa sekunnissa. .. BRAIN HACKERS TECH WORLD muutti elämäni ... Luojan kiitos voit lähettää sähköpostia VIA: lla (brainhackers@aol.com)

    VastaaPoista