torstai 2. maaliskuuta 2017

Lappu ylihintainen - case Hoivatilat

Suomen Hoivatilat siirtyi eilen Helsingin pörssin päälistalle ja tämän jälkeen osakkeen kurssi on noussut toissapäivän 7,94 eurosta tänään lopulta 8,96 euroon. Joku pulitti muutamasta lapusta päivällä jopa 9,12 euroa. Sharevillessä ensimmäiset hätähousut ehtivät jo myymään osuuksiaan, kun toiset taas toppuuttelivat ja käskivät holdailla. Monen muun tavoin olen harkinnut, että myisin nyt ja ostaisin halvemmalla takaisin. Viime aikoina päässäni on pyörinyt laskelmia, jotka nimimerkki Sijoitusmies ansiokkaasti konkretisoi:

"Mitä suuremmalla voitolla myy osakkeen, sitä suurempi pudotus hinnassa tarvitaan, että takaisinostolla ei tee tappiota!

Grinder90, jos ostit alunperin 6€ ja myyt 9€, niin maksat veroa 0,9€ ja efektiivinen myyntihinta on siten 8,1€. Jos ostat takaisin 7,9€, niin todellinen voittosi on 0,2€ per osake. Kannattaa miettiä onko tällainen voitto sen riskin arvoista, että menetät osinkotulot ja/tai kurssi ei laskekaan."

Kyse on siis siitä, että aina ei ole järkevää myydä osaketta, vaikka tietäisi sen olevan ylihintainen. Tämä johtuu siitä, että myymisen vuoksi joutuu verolle jonka vuoksi todellinen myyntihinta ikään kuin laskee. Esimerkissä laput myytäisiin 9€ kappalehintaan, jolloin pääomaveron 30% joutuisi maksamaan kolmen euron myyntivoitosta. Nettomyyntihinta olisi tällöin 8,1€ joten mikäli kurssi ei "normalisoidu" mutta omistajaksi halajaisi joskus vielä takaisin, pitäisi joko myöntää tehneensä turhat ja/tai huonot kaupat ja maksaa yli 8,1€ tai jäädä lopullisesti pois kelkasta.

Tämän(kin) lapun arvostusta arvioidessa kuljen melko sokeasti Inderesin tavoitehinnan perässä, ja he arvioivat tavoitehinnaksi 7,90€. Sharevillessäkin on päivitelty kyseisen yrityksen arvonmäärityksen vaikeutta, joten oman kyvyn puutteessa pidän tätä hintaa pyhänä totuutena ja näin ollen yrityksen tämänhetkisenä arvona.

Yksityishenkilö maksaa luovutusvoitoista lähtökohtaisesti edellämainitut 30%. Yrityksellä kokonaisveroprosentti on 26%, mikäli voitto jaetaan osinkoina mutta 20% mikäli pääoma jää yritykseen. Sijoitus Oy ei ole toistaiseksi osingonjakomoodissa, joten lasken verotuksen tässä 20%:n mukaan. Kymmenen prosenttiyksikköä tuntuu toki jo itsessään merkittävältä, mutta tällaisissa tapauksissa sen vaikutus on itse asiassa erittäin suuri. Otetaanpa esimerkiksi Sijoitusmiehen esimerkki jossa Grinder90 ja Sijoitus Oy myyvät Hoivatilansa pois ja vertaillaan tuloksia. Sijoitus Oy:n ostohinta on samainen 6€. Esimerkissä ei ole huomioitu kaupankäyntikuluja, koska ne ovat pienet.

Sijoitus Oy myy lappunsa 9€ hintaan ja maksaa 3 euron myyntivoitosta veroa 20% eli 60 senttiä. Nettomyyntihinta oli siis 8,40€. Mikäli kurssi kyykkäisi yrityksen "oikean arvon" tasolle 7,90 euroon, Sijoitus Oy:n veivaus tuottaisi Grinder90:n 20 sentin sijaan 50 senttiä eli kaksi ja puoli kertaa enemmän. Toinen tapa olisi ajatella, että kelkasta jäämisen riski on yksityishenkilöä pienempi, sillä riittää että kurssilaskua tapahtuisi 0,9€:n eli kymmenen prosentin sijaan vain 0,6€ eli vajaa seitsemän prosenttia.

Henkilökohtaisesti en ole myymässä vielä yhdeksällä eurolla. Hoivatilat on aivan selkeästi tulevaisuuden lappu, enkä mielelläni olisi tästä junasta vielä ulkona. Olen valmis kantamaan sen riskin, että tuotto-odotus vähän hiipuu mikäli kurssi jää tosiaankin yhdeksän euron vaakalentoon vaikkapa vuodeksi. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita on Hoivatilojen kanssa kuitenkin riittänyt - pari viikkoa sitten madeltiin vaihteeksi 7,10 eurossa - joten ainakaan ei tule tylsää.

Mikä sitten voisi olla hyvä myyntihinta? Pidän riittävän todennäköisenä, että Hoivaa saa myöhemmin vielä yhdeksään euroon, vaikka nousua tulisi entisestään. Pörssi saattaa antaa lapulle vähän preemiota siitä hyvästä, että kiinteistöjen vuokratuotto on lukittu pitkälle tulevaisuuteen. Ala on trendin tukema. Hinnoittelen siis konservatiivisesti yläkanttiin. Mikäli myisin kympillä, nettomyyntihintani olisi 9,20€. Myyntihintani on siis alustavasti jossain 9,5-10 euron tietämillä.

Asiasta kukkaruukkuun. Olen tehnyt periaatepäätöksen, että yritän kerryttää sotakassaa pörssin kireän arvostuksen vuoksi. Saldo on saatu taas heivattua mustalle, mutta yksi osake tulee uniini. Fingerprint Cards. Kurssi on valunut valumistaan, ja se on kivunnut Relaxissakin pohjoismaiden ostetuimpien top kymppiin. P/E on kirjoitushetkellä n. 7,3. Ohjeistuksen haarukan worst case scenarion mukaan vuoden 2017 tulos olisi about samaa tasoa tämän vuoden kanssa. 4,2% osinkoonkin ehtii vielä hyvin. Warren Fyffet kirjoitteli mielenkiintoisia juttuja mm. yhtiön avoimista shorteista. Pitäiskö?

8 kommenttia:

 1. FPC alkaa puskea munkin ihon alle. Kh 64...

  VastaaPoista
 2. Selvästi aika moni alkaa miettiä FPC:tä. Itse olen yrittänyt ymmärtää oliko hinta liian kova ja onko se nytkään oikea. Lisäksi mietin mikä on yhtiön potentiaali muualla, kuin kännyköissä ja onko liiketoiminta pysyvää vai hetkellistä. Pyrin sijoittamaan vain jos oletan, että yritys kasvaa seuraavat 10 vuotta, tietenkin väliin voi mahtua jokunen huono vuosi, mutta onko yritys 10 vuoden päästä kaksi kertaa suurempi kuin nyt (noin 7,1% vuosi kasvuvauhti).

  Tosin FPC pistää miettimään, että voisiko yrityksen arvo kivuta takaisin yhtä korkealle kuin se oli, vaikka muutamassa vuodessa. Yritän kumminkin välttää historialliseen arvoon luottamista.

  VastaaPoista
 3. Hyvää pohdiskelua, minusta maintuilla kasvuluvuilla minusta P/E pitäisi olla 15 vähintään. Välillä puhutaan ettei tietoturvaohjelmistoja sallita ja niitä on laitteissa valmiina mukana.Minusta tässä hyvä verrokki kotipörssistä on F-Secure. Siihen on ladattu kasvuodotuksia, sillä on tavallaan yksi turvallisuussektorin tuote. F-Securebn P/E on nyt 32.

  Tuosta ostosta ja myynnistä piti alun perin kommentoida. Itse teen aika paljon kauppoja ja ne perustuu tekniseen analyysiin. Verotus on kokonaisuus ei yksittäisen osakken tai kaupan tulos. Itse suunnittelen mitä salkkuni pitää olla ja toimin sen perusteella. Salkustani löytyy yleensä sekä tappiollista kauppaa, että voittoja. Veivaan tappiollisilla yrityksillä enemmän. Sitten, kun tuotto pyörii kolminumeroisissa luvuilla eli yli 100% pitää alkaa miettimään verotusta tarkemmin. Yleensä silloin hankintameno olettama alkaa jo lähestymään. Kun keskihinta nousee kauapankäynnillä on myös helpompi tulevaisuudessa tehdä tappiollinen kauppa tai maksaa erittäin isosta summasta vähemmän veroja(Mistä tiedät lopullisen veron myydessä, viime vuosina niillä n ollut vain yksi suunta). Kyllä kulut on vihollinen, mutta nekin vähenetään veroissa. Kuluja kannattaa minimoida, mutta niin kannattaa tehdä veroillekkin. Verot nousee aika helpolla pikkukulujen yläpuolelle.

  VastaaPoista
 4. Aika kalliilta tuo hoivabisnes vaikuttaa.

  VastaaPoista
 5. Rikastuin tämän ohjelmoidun hakkeroidun pankkiautomaatin kanssa
  Yliopiston valmistumisen jälkeen ei ollut työpaikkoja, joten päätin aloittaa pienyrityksen, mutta rahaa ei ollut tarpeeksi. Lopetin yrityksen, siitä tuli minulle erittäin vaikeaa, koska olin vanhempieni ja vanhempieni ainoa lapsi. He ovat molemmat vanhoja, he uskovat päivittäiseen ruokavaliooni. Eräänä päivänä Internetissä surffaillessa sain viestin siitä, kuinka tämä UUSI VAIHTETTU ATM -KORTTI voi hakata pankkiautomaatin ja nostaa suuren summan rahaa, joten otin sinuun yhteyttä sähköpostitse. Yllätyksekseni sain kortin muutama päivä sen jälkeen, kun olin maksanut kortista pienen maksun. Tämä tyhjä pankkikortti on hämmästyttävä ja kaunis tuote. En koskaan uskoisi, että kaikki asiat, jotka minulla on tänään, voidaan hankkia tällä suurella ilolla sydämessäni, joten tuon hyviä uutisia ... Elämä on positiivista ja kärsivällistä, uskoen, että suuret asiat ovat mahdollisia ja voivat tapahtua muutamassa sekunnissa. .. BRAIN HACKERS TECH WORLD muutti elämäni ... Luojan kiitos voit lähettää sähköpostia VIA: lla (brainhackers@aol.com)

  VastaaPoista
 6. Olen ollut vastahakoinen ostamaan tätä tyhjää pankkiautomaattikorttia, josta kuulin verkossa, koska kaikki näyttää liian hyvältä ollakseen totta, mutta olin vakuuttunut ja järkyttynyt, kun ystäväni työpaikallani sai kortin takuuautomaatin tyhjältä kortilta ja vahvistimme molemmat. se todella toimii, annoin sen viipymättä. Siitä lähtien olen nostanut kortilta 5000€ päivittäin ja rahat ovat olleet omalla tililläni. Olen niin iloinen, että vihdoin kokeilin sitä ja tämä kortti on todella muuttanut elämäni taloudellisesti jäämättä kiinni, sen todellinen ja todella toimii, vaikka se on laitonta, mutta teki minut rikkaaksi!! Jos tarvitset tämän kortin takuuautomaatin tyhjältä kortilta, tässä on heidän SÄHKÖPOSTI: blankatm156@gmail.com

  VastaaPoista
 7. Haluatko tyhjän pankkiautomaatin, josta voit nostaa 3000 € päivittäin, ota ystävällisesti yhteyttä GENUINEHACKERS000@GMAIL.COM tai WhatsApp +1(260) 218-3592 kautta.

  VastaaPoista
 8. Oletko koskaan joutunut huijauksen uhriksi? Oletko hukannut lompakkosi tai rahasi väärennetyille hakkereille verkossa? Pyydän sinua ottamaan yhteyttä tähän luotettavaan hakkeri- ja palautusasiantuntijaan AITOON HAKKERIIN. Jouduin väärennettyjen ihmisten uhriksi, jotka esiintyivät binäärioptioina ja bitcoin-sijoittajina, menetin 10 000 dollarin ja 2 BTC:n summan bitcoin-lompakostani näille väärennöksille. Kesti hetken ennen kuin tajusin, että ne olivat huijauksia, ja tämä todella sattui. Sitten ystäväni kuuli siitä ja suositteli minua GENUINE HACKERille, joka auttoi minua palauttamaan kaiken menettämäni. Lisätietoja saat lähettämällä sähköpostia osoitteeseen GENUINEHACKERS000@GMAIL.COM tai WhatsApp +1 (260) 218-3592 kautta.

  VastaaPoista