lauantai 10. kesäkuuta 2017

Laatua salkkuun: Nokian Renkaat

Osallistuin pari viikkoa sitten roskaralliin ostamalla Outokumpua. Kyseessä on taktinen lyhyen tähtäimen kokeilu ja laput päätyvätkin luultavasti myyntiin vuoden sisällä. Nyt oli taas aika ottaa jotain pidempään holdailuun. Päätin siis eilen viimein ostaa Nokian Renkaita - firmaa, jota olen jo pitkään tähyillyt.

Nokian Renkaat on kurssista päätellen junnannut jo useamman vuoden paikallaan, mutta tarinaan liittyy mielenkiintoisia käänteitä. Nokian Renkaiden iso markkina-alue, Venäjä, on supistunut reippaasti viime vuosina, mutta yritys on onnistunut paikkaamaan tätä erinomaisesti ja kykeni parantamaan tulostaan selvästi kolmena viime vuotena siitäkin huolimatta, että liikevaihdon kehitys on ollut pääasiassa miinusmerkkistä. Inderes kirjoitti Venäjän markkinan elpymisestä viimeksi eilen aamarissa, ja päätin että nyt on oikea aika hypätä kyytiin.

Ostohinnalleni 36,60€ ensi vuoden luvuilla osinkoprosentti on n. 4,4 ja P/E n. 18. Osingon ennustetaan kasvavaan lähivuosina noin kuuden prosentin tahtia. Inderes antaa tavoitehinnaksi 41€, joten vuoden jänteellä kokonaistuotto olisi n. 16%. Mikäli kurssi jatkaa kesällä lasketteluaan, olen valmis lapioimaan tätä lisää kenties jossain 33€:n tietämillä. Indeksissä olevaan yritykseen sijoittaminen on periaatteessa strategiaani vastaan, mutta tämä on yksi niistä yrityksistä joiden kohdalla teen poikkeuksen.

Osinkotalous-blogin mukaan Top Finance lunastelee kymmenen prosentin tuoton etuoikeutettuja osakkeitaan pois. Sijoitus Oy:llä on yrityksessä kohtuullisen iso sijoitus ja nyt kuuluukin kysymys, kilahtaako pian osinkojen sijaan alkuperäinen sijoitus takaisin. En löydä lafkan sivuilta enää ehtoja joilla sinne aikoinaan sijoitin, mutta jotenkin olen siinä uskossa, että vuoden kohdalla eli 28.7. lunastus saattaa tulla ajankohtaiseksi. Käteispossa on siis luultavasti kasvussa ja kassavirta kokee tätä myöten ikävän kolauksen. Toisaalta pörssisijoitukseni ovat tuottaneet huomattavasti paremmin kuin kymmenen prosenttia vuodessa, joten tällaisesta sijoituksesta irtautuminen ei välttämättä ole huono asia.

Salkku rikkoo ATH-lukemia taas harva se päivä. YTD-tuotto on osinkoineen bruttona n. 11,5% joten vaikka salkku menisi loppuvuoden vaakalentoa, tulokseen voi olla tyytyväinen. Tiukkojen arvostusten vuoksi yritän edelleen kartuttaa käteistä, vaikka uuden position sorruinkin nyt avaamaan. Firman tilillä ja henkilökohtaisella tililläni on kohtalainen potti rahaa, vaikka salkussa käteisen paino onkin vain 2,3%. Lisäksi lomarahat ovat jo aivan nurkan takana. Sanoisin, että käteispaino on tällä hetkellä tyydyttävä erityisesti jos Top Finance-pääoma palautuu kassaan.

Ostosormi vähän kutittelee parin yrityksen kohdalla. H&M:n kurssi on lasketellut tasaisesti koko vuoden ja hinta on alimmillaan viiteen vuoteen. Relaxissa TOP-käyttäjät ovat väkevästi ostolaidalla sillä lafka on kirjoitushetkellä pohjoismaiden toisiksi netto-ostetuin. Tavoitehinnoissa on kovaa heittelyä 150:sta 325:een ja mediaanin mukaan nousuvaraa olisi 15%. H&M ei ole kuuluisa kasvavasta osingostaan, mutta ostohinnalle saisi nyt 4,7% osingon. Alkuperäinen positioni on nyt pakkasella 22% miinus osingot, joten periaatteessa kai pitäisi ostaa lisää.

Toinen kiinnostava on Taaleri. Inderes vahvisti näkemyksensä Taalerista lisäämällä sitä mallisalkkuunsa hiljattain. Kurssi pomppasi välittömästi reippaanlaisesti ja on nyt n. 8% korkeammalla kuin ennen ostoa. Sijoitus Oy:llä on Taalerissa myös positio, jonka suurentaminen voisi nyt olla ajankohtainen.

5 kommenttia:

 1. Mielestäni on vaarallista perustella ostoa sillä, että aiempi hankintaerä on miinuksella. Kannattaa tarkastella sijoitusteesinsä kokonaisuutena ja unohtaa aiempi sijoitus ja sitten tilanteen tarkastelun jälkeen vasta tehdä ratkaisu sen suhteen, että myydäkö pois nykyinen positio, pitäytyä nykyisessä vai hankkia lisää.

  Jos keskihintaa lähtee vain alentamaan, on vaarana tarttua putoavaan puukkoon ja siinä käy helposti verisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tuo on vähän kaksipiippuinen asia. Jos kyseessä tosiaan on putoava puukko, ei kannata ostaa lisää. Toisaalta jos sijoituskeissi on edelleen sama, halvempi kurssi on parempi.

   Oman strategiani mukaiset signaalit ovat ostopuolella, joten siksi syyhyttää.

   Poista
 2. H&M ei ole koskaan kyennyt maksamaan nykyisen tasoista osinkoa. Eli riski osingon laskuun on todella suuri tällä hetkellä, koska en vain näe H&M:n tilanteeseen mitään muutosta.

  Jos siis ostit sokeasti osinkoprosentti silmissä kiiltäen, niin menit puskaan rusakon tavoin.

  VastaaPoista
 3. Vai että Nokian rinkelit... hmm hmmm alkoi ostosormea syyhyämään :D Tiliin vielä muutama viikko, ehkä sitten?

  VastaaPoista
 4. Rikastuin tämän ohjelmoidun hakkeroidun pankkiautomaatin kanssa
  Yliopiston valmistumisen jälkeen ei ollut työpaikkoja, joten päätin aloittaa pienyrityksen, mutta rahaa ei ollut tarpeeksi. Lopetin yrityksen, siitä tuli minulle erittäin vaikeaa, koska olin vanhempieni ja vanhempieni ainoa lapsi. He ovat molemmat vanhoja, he uskovat päivittäiseen ruokavaliooni. Eräänä päivänä Internetissä surffaillessa sain viestin siitä, kuinka tämä UUSI VAIHTETTU ATM -KORTTI voi hakata pankkiautomaatin ja nostaa suuren summan rahaa, joten otin sinuun yhteyttä sähköpostitse. Yllätyksekseni sain kortin muutama päivä sen jälkeen, kun olin maksanut kortista pienen maksun. Tämä tyhjä pankkikortti on hämmästyttävä ja kaunis tuote. En koskaan uskoisi, että kaikki asiat, jotka minulla on tänään, voidaan hankkia tällä suurella ilolla sydämessäni, joten tuon hyviä uutisia ... Elämä on positiivista ja kärsivällistä, uskoen, että suuret asiat ovat mahdollisia ja voivat tapahtua muutamassa sekunnissa. .. BRAIN HACKERS TECH WORLD muutti elämäni ... Luojan kiitos voit lähettää sähköpostia VIA: lla (brainhackers@aol.com)

  VastaaPoista