tiistai 2. tammikuuta 2018

2017: Säästötavoite ylittyi, tuottotavoite alittui

Yksi vuosi tuli jälleen päätökseensä ja on aika tarkastella, miten taloudelliset tavoitteet täyttyivät. Pörssisijoitukset eivät tuottaneet hyvin. Sharevillessäkin menetin pari tähteä. Vertailun vuoksi OMXHGI nousi hieman yli kymmenen prosenttia, Sijoitus Oy jää osingoista maksettavien verojen jälkeen melko lailla nollille:

Selkäsauna tuli

Mikä selittää menneen vuoden?

Suurin omistukseni, Martela, oli tammikuussa vuoden huippuhinnoissaan. Tämä vuosi on tuloskäänteelle (toivottavasti vain) välivuosi, ja kurssi on laskenut vuoden mittaan yli kolmestatoista eurosta nykyiseen alle seitsemään ja puoleen. uskon edelleen käänteeseen, mutta myönnettävä on, että erityisesti yksi 12,40€ paikkeilla oleva lisäys oli ehkä liian intoillen tehty.

Nokia on nyt myös pohjahinnoissa ja suuremmalla painolla kuin koskaan. Kesällä se oli parhaimmillaan n. 50% hintavampi kuin nyt, mikä selittää huiput salkussa. Inderesin ja monen muun Nokia on tällä hetkellä houkuttelevasti hinnoiteltu, joten en tästäkään halua mieltäni pahoittaa.

Kokonaisuudessaan sanoisin, että olen salkkuuni tyytyväinen, vaikka haluamani lihavat ajat siirtyivätkin vuodella, kenties kahdella eteenpäin. Voi toki olla, että olen vain jonkinasteisessa kieltäymyksessä, mutta omilla rahoillahan tässä pelataan. Katsotaan, miten käy.

Oma talous vahvana

Henkilökohtainen talouteni oli tänä vuonna erittäin kovassa vedossa. Ansiotöitteni nettopalkasta säästöihin ja sijoituksiin päätyi 62%. Lisäksi nettona saadut pääomatulot, jotka koostuvat henkilökohtaisista pörssiosingoista, Sijoitus Oy:n pörssiosingoista, vertaislainoista sekä listaamattomista osakkeista kattoivat kuluistani noin 27%. Lisäksi sivubisneksieni nettotuotot olivat n. 12% kuluistani.

Kun nämä nettotuotot vähennetään suoraan kuluistani, nettoansioiden säästöprosentti kipuaa yli 77 prosenttiin. Tämä viittaa siihen, että taloudellinen riippumattomuus olisi noin kuuden-seitsemän vuoden päässä. Tässä pelataan toki sillä olettamuksella, että omistamani yhtiöt pystyvät jatkossakin paitsi maksamaan nykyistä osakekohtaista osinkoa, kykenevät myös korottomaan sitä vähintään inflaation verran joka vuosi. Lisäksi sivutoimeni pitäisi tuottaa saman verran, mitä en pidä mitenkään mahdottomana. Aiemmissa kirjoituksissani mainitsemani keikkatyö nimittäin tuloutuu vasta vuodelle 2018, ja sen arvo on yksistäänkin koko vuoden 2017 opetuksia merkittävämpi.

Varallisuuteni kasvoi pörssipettymyksistä huolimatta vuodessa noin 36%. Tässä auttoi taloudellinen elämäntapa sekä kaksi palkankorotusta. Aion jatkossakin pitää kiinni siitä, että pystyn hinnoittelemaan työpanokseni korkealle.

Uuden vuoden ajurit

Uskon, että Martela petraa tuloskuntoaan ja Nokia pitää omansa. Martelalla tilanne tuntuu olevan vain itsestä kiinni, ja tietojärjestelmähuolet ovat toivottavasti historiaa. Odotan, että Q4:ltä tulee vielä tyydyttävä tuloskin, kun laskutus on saatu kuntoon. Nokia on markkinatilanteeseen nähden kovassa iskussa, joten näkisin että tuloksentekokyvyn ratkaiseva parantuminen vain ajan kysymys.

Yhdysvaltojen verouudistuksesta salkkuni hyötyy vain vähän. Amer Sports ilmoitti erillisellä tiedotteella, että sen efektiivinen veroaste laskee. Toinen hyötyjä voisi kenties olla Revenio, mutten ole nähnyt asiasta faktaa.

Pörssissä arvostukset ovat edelleen kireät ja olen vuoden jälkimmäisellä puoliskolla kasvattanut noin kymmenen prosentin käteisposition. Syyskuussa odottaa viimeinen lyhennys lähisukulaiselta ottamaani sijoituslainaan, joten siitä eteenpäin sijoituksiin pystyy kuukausitasolla laittamaan hieman enemmän kiinni. Jos ja kun markkina siis kyykkää, kukkaronnyörejä voi löysätä reilulla kädellä. Salkun Active Share on n. 81%, joten indeksin voittamiseen on ainakin siinä mielessä edelleen edellytyksiä.

Oliko muilla tyydyttävä sijoitusvuosi 2017? Mitkä oli parhaat onnistumiset sekä karvaimmat pettymykset?

1 kommentti: