keskiviikko 5. lokakuuta 2016

Likvidoin surkeat sijoitustuotteeni

Blogissa oli hetki hiljaista Turkinloman vuoksi, mutta nyt on aika taas palata kirjoittelun pariin.

Reilut kuusi vuotta sitten en tiennyt sijoittamisesta paljoakaan. Noihin aikoihin oranssilogoisen pankkini edustaja soitti ja sanoi että minulla (tuolloin opiskelija) on tarpeettoman paljon rahaa tilillä tyhjän panttina. Hän onnistui myymään minulle useampaakin tuotetta:

- Intiaan sijoittava rahasto
- "Varovainen" rahasto
- Indeksilaina
- Yrityslainarahasto

Sittemmin olen pikku hiljaa aktivoitunut sijoittamisessa enemmän ja enemmän ja pitänyt itseni kiireisenä katsomalla sijoituksissa pikemminkin eteenpäin kuin taaksepäin. Nyt kun firmankin pääoma on sidottu tuottamaan ja olen yhtiöseurannassa siinä pisteessä että odotan tuntemieni yritysten sopivia ostopaikkoja, kriittinen katseeni on kääntynyt näihin vanhoihin omistuksiini.

Käydäänpä nämä pankin hienot sijoitustuotteet kohta kohdalta läpi. Samalla kerron tarinan.

Intiaan sijoittavan rahaston sivulla verkkopankissa lukee, että hallinnointipalkkio on 0,6%. Totesin aluksi että jopas on edullista, sillä Intiaan sijoittavat ETF:t ovat kaikki kalliimpia. Haistoin palaneen käryä ja avasin avaintietoesitteen, jossa muina miehinä mainittiin juoksevien kulujen olevan 2,4%. Auts. Kirjoitin pankilleni viestin jossa kyselin, mikä oikea summa on. He soittivat paria arkipäivää myöhemmin ja puhuin pankin edustajan kanssa miltei puoli tuntia puhelimessa. Hän kertoi, että itse asiassa rahasto sijoittaa JPMorganin Intiarahastoon. Näin ollen kokonaiskulut pitää laskea yhteensä jolloin ne ovat n. 3% vuodessa. VMP. Pankkini ei ilmeisesti tuota mitään lisäarvoa, mutta kuorii silti 0,6% vuodessa. Tästä päästäänkin aasinsillalla Varovaiseen rahastoon.

Varovainen rahasto sijoittaa 80% korkoihin, 20% osakkeisiin. Rahaston sivulla lukee, että hallinnointipalkkio on 0,95% ja avaintietoesitteessä mainitaan kuluiksi reilu prosentti. Kysyinkin saman tien että maksanko näin ollen 2% vuodessa palkkioita. Vastaus oli, että tässä tapauksessa maksan avaintietoesitteen reilun prosentin. Kysyin häneltä, mistä ihmeestä voisin ilman puhelua tietää että Intiarahaston tapauksessa se menee yhdellä tavalla ja tässä toisella. Kattavaa vastausta en saanut, mutta jotenkin asiaan liittyi se, että jossain mainittiin rahaston olevan JPMorganin hallinnoima. Joka tapauksessa prosentin kustannus on mielestäni aivan törkeä varsinkin kun huomioi nykyisen korkotason ja rahaston korkopainon. Pankin edustaja mainitsi puhelimessa, että tämänikäisen kannattaisi painottaa riskisempiä sijoituksia, koska horisontti on pidempi. Kiitos tiedosta, tosin sama firma tämänkin minulle tuputti.

Indeksilainaan pitikin sitten paneutua erikseen, sillä härveli on todella erikoinen. Periaatteessa ajatus on se, että pankki on valinnut koriin kymmenen eri firman osaketta joiden se arveli pärjäävän hyvin ja tarjolla on pääomaturvattu tuote jolle on mahdollista saada arvonnousua mikäli valittujen osakkeiden kurssit nousee. Tappiota ei siis pitäisi voida tehdä, mutta lisäehdot ovat sellaiset, että ne syövät tehokkaasti parhaat tuototkin pois sillä neljälle parhaiten tuottaneesta osakkeesta arvonousuksi lasketaan 40%. Korissa neljä selvästi parhaiten tuottanutta ovat UPM-kymmene, Elisa, Kone ja Sampo jotka ovat kukin about tuplanneet kurssinsa, mutta näistähän saa vain +40% kustakin. Aivan valtavia häviäjiä ei ole, mutta Fortumista, TeliaSonerasta, YIT:stä ja SSAB:sta tulee kustakin reippaasti takkiin. Mites osingot? Tässä tuotteessa ratkaisee pelkkä osakekurssi joten pankki käärii ne vaivihkaa hihaansa. Viimeisimmän tiedon mukaan ollaan 40%:n sääntö huomioiden n. 5% plussalla. Tuottoa laskettaessa käytetään vielä "tuottokerrointa", joka on minulle 0,8 joten näyttäisi siltä että olen saamassa 4% tuoton tästä viiden vuoden holdailusta. Ihan jees paitsi että kyseisen korin osakkeet ovat tuottaneet vajaat 30% plus osingot. Pankki käärii tämän erotuksen.

Sitten on vielä tuo yrityslainarahasto. Siitä minulla ei ole pahaa sanottavaa paitsi että hallinnointi on kallis, 0,63%. Tuotto on kuitenkin positiivinen johtuen yrityslainamarkkinoiden luottoriskipreemiosta. Annualisoitu tuotto on ollut 5,2% mihin olen tyytyväinen.

Päätin välittömästi lunastaa Intia- sekä Varovainen-rahastojen osuudet. Indeksilainan eräännyttyä etsin niillekin rahoille toisen, järkevän sijoituskohteen. Yrityslainarahastoa pitää vielä miettiä, sillä se on tuottanut siinä määrin hyvin että vaihtoehtoisen tuoton pitäisi olla merkittävästi parempi jotta olisi järkeä maksaa verot välistä. Kenties olisi kannattavaa odottaa vielä 4 vuotta minkä jälkeen voisin hyödyntää hankintameno-olettamaa. Pitää laskea.

Yhteenvetona voidaan todeta, että pankkini minulle myymistä tuotteista kolme neljästä on kuraa. Olen erittäin tyytymätön pankkini toimintaan enkä aio vastaisuudessa ostaa heidän sijoitustuotteitaan. Rahaston sivulla esitetään "hallinnointipalkkiona" joku luku mutta todelliset kulut pitää osata kaivaa seuraavan napin takaa:


Nappi oikeassa koossa - sivulla, joka ei todellakaan mahdu yhdelle näytölle.

En kuitenkaan halua sanoa mitään pahaa edustajasta jonka kanssa puhuin. Hän selvästi halusi auttaa ja koin saavani asiallista palvelua. Kiitos siitä.

Mikä on surkein sijoitustuote johon sinä olet kajonnut?

11 kommenttia:

  1. Huijaustahan nuo ovat, tämä esimerkkisi todistaa asian =)

    VastaaPoista
  2. Kyllä se on vapaaehtoinen eläkevakuutus. Vuosituhannen vaihteen tienoilla nuorena miehenä sellaisen erehdyin ottamaan, onneksi ei silloin jatkuvasti ollut rahaa sinne laittaa. Vuonna 2007 kiinnostuin talousasioista ja tajusin mikä huijaus se onkaan. Nuo sinun esittämäsi kulut ovat puoli-ilmaisia siihen nähden... Nykyisiä kuluja ei edes näe mistään, mutta silloin kun tähän heräsin niin merkintäpalkkioon meni jo 4%. Siihen kaikki rahaston kulut (2,8% hallinnointi, merkintä 1% ja lunastus 2%) ja vakuutuksen vuotuiset "hallinnointipalkkiot" päälle. Onneksi siellä ei ole kuin jokunen tonni, kaikki Venäjä -rahastossa. Siirsin rahat sinne siinä vaiheessa kun päätin että senttiäkään lisää en sinne maksa, halvemmaksi tulee vaikka nuo tonnit menettäisin kokonaan, kuin maksaa sinne lisää. Mahdollisimman riskisen sijaan siirtäisin rahat halvimpaan rahastoon, mutta indeksirahastoja ei valikoimassa ole. Kaiken lisäksi laki ko. vakuutusten osalta muuttuu jatkuvasti. Hyvin ovat pankit asiansa lobanneet...

    VastaaPoista
  3. Kai sinä idp tajusit sen, että maksut ovat veronvähennyskelpoisia? Sinulla on käsissäsi aarre, jota ei enää saa. Riippuen veroprosentistasi maksimimäärällä vuotuisia euroja vakuutukseen tekee aika reippaan säästön. Sitä säästöä sitten syödään kulujen muodossa toki tehokkaasti, mutta on suorastaan valehtelua, että tuo tuote olisi huono. Itsellä ainakin käytössä, joskin ei ihan noin raskaalla kulurakenteella. Maksupalkkioita ei vissiin ole enää vuosiin mennyt ja rahastot ovat max. kulutehokkaita.

    VastaaPoista
  4. Tajusin kyllä. Mutta tajusithan sinä sen että se on vain siirrettyä verotusta ? Nostaessasi eläkettä et nimittäin maksa veroa ainoastaan voitoista (saati että niitä verotettaessa tehtäisiin vähennystä hankintameno-olettaman mukaan), kuten muissa sijoitusmuodoissa, vaan koko summasta! Kaikki mitä ei enää saa, ei ole aarre.

    VastaaPoista
  5. vuoden 2004 jälkeen otetun eläkevakuutuksen tulot verotetaan pääomatulona eli niistä maksetaan tänä päivänä 30% veroa. Jos lisäveroprosenttisi on vaikka 40% niin siinä säästää rahtusen ja erotuksen saa kasvamaan korkoa korolle, mutta ne prosentin - kahden - kolmen vuosikulut kyllä pitävät huolen että rikastumaan ei pääse.

    VastaaPoista
  6. Kysyinpä ihan eläkevakuutukseni kuluista Mandatumilta kun ehtoja/hinnastoa ei mistään löytynyt. Järkyttävää, mutta muistin ne jopa alakanttiin... 5000€ säästöstä menee maksupalkkiota 4,96%! Lisäksi tietty rahaston merkintäpalkkio. Ja rahastothan on serran verran halpoja hallinnointipalkkioiltaan, niin lisäksi tarvivat vielä 0,8% hoitopalkkiota. En tiedä pistääkö enemmän vihaksi vai hävettää että tuommoiseen "aarteeseen" olen joskus langennut.

    VastaaPoista
  7. Mitä olette mieltä taasen PS-tilistä? Näissä ei ole samanlaisia maksuja ollenkaan ja voit sitten itse valita mihin sijoitat, samanlaisen veroetuuden saat. Toki sitten nostaessa joudut maksamaan veroa koko pääomasta, toisaalta saat korkoa korolle koko säästämisajan sekä veroedun vuosittain joka lisää sijoitettavaa käteistä rahaa ja verotus on vasta tulevaisuudessa.

    VastaaPoista
  8. Ei siinä oikein muu auta kuin itse laskea mikä kannattaa niillä tuotteilla joita itsellä käytettävissä. Juokseva hallinnointipalkkio siinä kuitenkin nousee ratkaisevaksi. Laskin että minun eläkevakuutuksessani pitäisi päästä alle 0,4% hallinnointipalkkioon, että kannattaisi. Minun tapauksessani, vaikka ei tarvitsisi maksaa 5% maksupalkkiota, niin silti pitäisi hallinnointipalkkio saada alle 0,7%:n. Näitä laskelmia tehdessä huomaa korkoa korolle ilmiön ihmeellisen vaikutuksen :)
    Nyt saan eläkevakuutukseni kulut pienimmilleen (osakkeisiin sijoittaessa) indeksirahastoon siirtämällä 1,65%:n... Nyt oli sentään indeksirahastoja saatavilla, kun tämän keskustelun innoittaman tarkistin.
    PS -tiliin tai mihinkään muihinkaan vastaaviin en ole tutustunut lainkaan. Johtuu lähinnä siitä että en luota lainkaan lainsäädännön jatkuvuuteen niiden osalta. Eläkevakuutuksen osaltakin laki on muuttunut monta kertaa (aina huonompaan suuntaan) sinä aikana kuin se on minulla ollut ja ajasta jonka rahat on sidottuna on kulunut vasta kolmasosa...

    VastaaPoista
  9. PS-tili vaikutti ensivilkaisulta ihan fiksulta, mutta en aio kyllä avata jos en pääse rahoihin käsiksi ennen kuin olen 68. Liian suuri likviditeettiriski.

    Muistan jonkun perustilimallin yhteydessä ehdotetun sellaista järjestelyä että perustililtä voisi sijoittaa rahaa ilman ansiotuloverotusta. Verot maksettaisiin vasta kun nostetaan kulutukseen. Minusta tämä voisi aivan hyvin päteä kaikessa sijoitustoiminnassa - vai?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuollaisen persutilin voi tehdä itsekin. Tallinnan lautalle vaan ja sijoitusyhtiö Viroon. Firma maksaa reilun 400euroa ja kirjanpito satasen ja osoite satasen vuodessa. Nuo käyvät vähennyksiin, Tallinnan reissu menee omaan piikkiin joko lomareissuna tai juomanhakureissuna. Verotus realisoituu Virossa vasta, kun voittoja nostetaan firmasta eli korkoa korolle-ilmiöstä pääsee nauttimaan. Pitää muistaa, että kaupat tehdään Virosta käsin, jottei Suomen verottajalle tule mieleen verottaa toiminnasta Suomessa.

      Poista
    2. Siinä perustilimallissa idea oli, että voisit sijoittaa rahoja ennen ansiotuloverotusta ja se ei noin kävisi. Toisin sanoen jos saat vaikka kolme tonnia bruttopalkkaa ja päättäisit sijoittaa koko hoidon niin et maksaisi siitä veroa (muuta kuin tyyliin eläkemaksun).

      Poista