tiistai 10. tammikuuta 2017

Pohjoismaiden-ostoksia

Avasin vuoden shoppailemalla muuallakin kuin Helsingin pörssissä. Haaviin tarttui tällä kertaa Norjasta Ocean Yieldiä sekä Ruotsista Nobinaa.

Ocean Yieldiä (vastades OCY) ostin n. 64 NOK hintaan välityspalkkio mukaanlukien. Olen pitkin viime vuotta satunnaisesti huomannut Sharevilleläisten joskus puhuneen, toisinaan ostaneen lappua, mutten ollut siihen vielä kajonnut. Tällä kertaa aktivoiduin nähtyäni Analytikernes_Favoritter-Sharevillekäyttäjän lisänneen sitä jälleen salkkuunsa - käyttäjä oli ostanut sitä jo syys- ja marraskuussa. Sharevillen top-jäsenet olivat ennen ostoani olleet niinikään ostolaidalla luvuin 15/20.

Edellisen 4 kvartaalin tulos oli 0,8868 USD, mikä merkitsee 64 NOKin ostohinnalle (7,45 USD) P/E-arvoa 8,4. Lisäksi yhtiö ennusti tuloskasvua Q4:lle. OCY maksaaa osingon neljästi vuodessa - ja viimeisen vuoden osinko ostohinnalle on erittäin maukas, n. 9,4%. Osinko on ollut toistaiseksi myös reippaasti kasvava ja firma on ilmeisen ylpeä osingonjaostaan.

Osinkokone kirjoitteli tarkemmin yhtiön liiketoiminnasta ja riskeistä, joten en pureudu asiaan sen enempää.

Toinen kyytiin otettu firma on Nobina, pohjoismaalainen joukkoliikennealan yritys. Kiinnostuin siitä nähtyäni Shareville-käyttäjän AQ2015 ostavan sitä. Sharevillen top-jäsenet ovat tämänkin ostokelpoisuudesta lähestulkoon yhtä mieltä.

Analyytikoiden konsensuksen mukaan tässäkin osakkeessa kannattaa olla ostolaidalla. 4-tradersin keskimääräinen tavoitehinta on 60,4 SEK, mikä merkitsee 51,5 SEK ostohinnalleni n. 17% upsidea. Nobina jakoi viimeksi 2,6 SEK:n osingon, ja seuraavaksi ennustetaan jaettavaksi 3,07 SEK. Tämä tarkoittaisi ostohinnalleni lähes 6% osinkotuottoa.

Olen nyt siis valinnut uusiksi kohteiksi kaksi korkean osinkotuoton yritystä. Näen tämän tietyssä mielessä defensiivisenä koska, kuten Martin Paasikin mainitsi Maailman parhaat ETF-rahastot?-kirjoituksensa päivitetyssä versiossa, korkean osinkotuoton firmat ovat lähtökohtaisesti vähempiriskisiä. Tokihan on mahdollista, että yhtiöpoimintani ovat yksinkertaisesti huonoja, mutta näillä nyt mennään. Koska niin USAn kuin Helsingin osakemarkkinat ovat tällä hetkellä melkoisen kalliita, pidän siirtymistä defensiivisempään suuntaan perusteltuna.

Lopuksi kasvatin muutamalla killingillä aiemmin avaamaani Amer Sports-positiota. Osake on analyytikoiden konsensuksen mukaan edelleen alihintainen, ja Inderes jonka suosituksiin eniten luotan, ilmoittaa upsideksi 22% ja pitää yhtiötä TOP3-listallaan.

Ostokseni painoi salkun pikkuisen velan puolelle, mutta palkkapäivä koittaa taas ensi viikolla. Sitä odotellessa.

Mitä mieltä olette näistä poiminnoista? Onko ajatuksissani mitään järkeä?

5 kommenttia:

 1. Amer on minullakin ostolistalla. Voi olla että hinta karkaa ennen kuin ehdin ostaa, mutta katsotaan nyt. Hyvä yhtiö, huippu brändejä listalla.

  VastaaPoista
 2. Kuulostaa aika järkeviltä ostoksilta.

  VastaaPoista
 3. OCYyn tuli viimeviikolla tehtyy sijoitus, voisi vielä tankata jossain vaiheessa jos tulee hyvä sauma, tai sitten tätä firmaa jota norjalainen sharevillesti suositti;
  http://www.shipfinance.no/

  VastaaPoista
 4. OCY:llä on melko korkea tuo payout ratio. Näyttäisi olevan 70 % kieppeillä. Onko osingon ja yrityksen kasvu kestävällä pohjalla, kun tuloksesta maksetaan ulos noin suuri osa? Tämä minua hieman mietityttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on hyvä kysymys, enkä pysty droppaamaan sellaista viisautta mikä välttämättä vakuuttaisi sinua. Toisaalta voi miettiä, että sama meno on jatkunut jo kolme vuotta joten jotain luottoa ehkä voi antaa.

   Toisaalta 9,4%:n osinko on Sijoitus Oy:lle verojen jälkeen n. 7.5%, joten jos edes tuo taso pysyy tästä ikuisuuteen, voidaan puhua jo pörssin keskituotosta.

   Poista