tiistai 3. tammikuuta 2017

Vuosi 2016 paketissa - olin taloudellisesti riippumaton

Vuosi vaihtui ja tuli aika tehdä yhteenveto sijoitusten kehityksestä. Tätä vuotta leimasi melko aggressiivinen osakepoiminta, joka onnistui siinä määrin, että yhtiön salkkuraportissa viivan alle jää +31,25% tuottoa. Tämän lisäksi Korkeatuottoinen sekä Topfinance ovat nakuttaneet kuukausittaisia osinkoja jo puolisen vuotta. Lienee melko positiivinen ongelma, että ne sijoitukset, joiden tuotto "laahaa perässä", tuottavat arvostaan 8-10% vuosittaista kassavirtaa.

Pelkät yritykseni pörssisijoitusten bruttotuotot - arvonmuutos plus osingot miinus kulut - ylittivät vuotuiset elinkustannukseni n. 44 prosentilla. Tulin siis tietyssä mielessä olleeksi tämän vuoden taloudellisesti riippumaton. Ei paha. Näin isot luvut eivät toki ole sellaisia, joiden voisi odottaa toistuvan vuodesta toiseen, joten pysyn toistaiseksi palkkatöissä.

Olen päivittänyt ensi vuoden pääomalomani alkamispäivämäärää. Sain joulukuussa aikaiseksi aloittaa Sijoitus Oy:n vertaislainasijoittamisen, joka tuottaa bruttona kassavirtaa noin 11% miinus luottotappiot. Tämä sekä vuoden viimeiset ostokset siirtävät alkupäivän syyskuun kahdenteentoista. Yksityisopetuksesta saatavat lisäansiot kattavat lisäksi nettona arviolta noin puolentoista tai kahden kuukauden menot.

Uuteen vuoteen lähden erittäin tyytyväisenä. Tavoitteisiin kuuluu edelleen, että nettopalkasta jäisi aiempaan tapaan sijoitettavaksi n. 60% plus sivutulot sekä pääomatulot täysmääräisesti. Toisaalta joudun myös tänä vuonna kovan paikan eteen, sillä tuntuu että suurin osa omistuksistani on hinnoiteltu täyteen, ja uutta inspiraatiota pitää hakea entistä sinnikkäämmin.

Joululahjoihin kului tänä vuonna vähemmän rahaa kuin aiemmin. Olen tavannut antaa siskolleni (16v) jonkinnäköisen lahjakortin ja veljelleni (11v) jotain pelaamiseen liittyvää, mutta olen huomannut, että 1) sisko ei pian enää muista, kenen rahoilla vaatteet/musiikki oli rahoitettu, eikä 2) veljeni enää pian pelaa ostamiani pelejä, kun pelisarjan seuraava osa on taas julkaistu. Näin ollen päätin ostaa heille emoji-tyynyt, jotka luultavasti säilyvät pitkään käytössä. Sisko sai sen hymiön, joka lähettää suukkoa ja jolta tulee sydän huulilta, kun taas veljeni sai hymyilevän pökäleen. Perheen koira tuntui olevan todella kiinnostunut nuuhkimaan jälkimmäistä.

2 kommenttia: