tiistai 24. tammikuuta 2017

Poimin pennit Nordnetin Q4-etkoilta

Kävin juuri äsken Nordnetin Q4-tuloskausietkoilla. Puhumassa olivat Sijoittaja.fi:n toimitusjohtaja Hannu Huuskonen sekä, kuten edelliskerrallakin, Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén. Herroilla riitti juttua kerrakseen, joten selostan tässä tekstissä kiinnostavimmat ja omalle kohdalle osuvimmat jutut sikäli kun hätäisesti kirjotetuista muistiinpanoista saan vielä selvää. Ellei toisin mainita, kirjoittamani asiat ovat (mahdollisesti virheellisesti) lainattu joko Hannulta tai Saulilta.

Hannu ei yksittäisiin osakepoimintoihin kantaa ottanut, vaan puhui lähinnä eri omaisuusluokkien tuotto-odotuksista. Hän perusteli näkemyksiään esim. Shillerin P/E-lukuun ja sen käänteislukuun eli 10 vuoden keskimääräiseen tulostuottoon. Tällä hetkellä kovin tuotto-odotus on hänen mukaansa osakkeilla. Hän oli jakanut kymmenen vuoden tuotto-odotuksia myös maanosittain, ja nykyinnoilla  kovimmat tuotto-odotukset, n. 5% ja yli, löytyivät eurooppalaisista osakkeista sekä kehittyviltä markkinoita. Suomalaisten osakkeiden tuotto-odotus oli noin neljän prosentin pinnassa.

Hannu näytti mielenkiintoista dataa joista ilmeni yhtiöiden tulosten ja tulosennusteiden välinen suhde. Yhdysvalloissa tulokset ja tulosennusteet nousivat finanssikriisin jälkeen jatkuvasti, mutta tulokset ovat nyt laskeneet pari vuotta vaikka ennusteet ovat nousseet. Tämä tarkoittanee, että paine nostaa tuloksia on merkittävästi aiempaa korkeampi eivätkä kertoimet välttämättä kestä pettymyksiä. Euroopan tilanne on yleisesti vielä huonompi - Suomessa sen sijaan tilanne on parempi, sillä tuloksia on onnistuttu parantamaan.

Lopuksi Hannu esitti eri sijoituskohteita, joita Sijoittaja.fi suosittelee harkitsemaan sijoituskohteiksi. Smart Beta nousi tässä yhteydessä pintaan. Päällimmäisenä mieleen jäivät SMRT maailma-etf sekä QEMM kehittyville markkinoille.

Hannun ja Saulin esitysten välillä puhuttiin hetki Nordnetin Private Bankingista, jota on saatavilla yli 200k€ salkuille. Kyseinen palvelu ei toistaiseksi kosketa itseäni, mutta jokin muu pisti korvaan - Nordnetin meklari nimittäin mainitsi että Private Bankingin hinnasto päivittyy (halpenee) helmikuun alkupuolella ja ajatukseni harhautui välittömästi Nordnetin "normi" kaupankäyntihinnastoon, josta on Sharevillessäkin ollut viime aikoina kovaa vääntöä ja josta uusi maajohtajakin taannoin kommentoi. Noinkohan voisi olla, että saamme paremman hinnoittelun parin viikon sisällä?

Saulin vihdoin päästyä ääneen hän otti aluksi puheeksi makrotason riskit kuten Trump, Italia, Kiina, Putin, ym ym. Mitä näitä nyt on. Kiinnostavampana asiana hän toi esiin Helsingin pörssin yleisen hintatason. P/E ja EV/EBIT (vai oliko se EBITDA, hups taisin unohtaa) mittareilla mitattuna Helsingin pörssi on keskiarvoon nähden noin 20% ylihinnoissa. Ei kuplassa, mutta kallis. P/B on luokkaa 2.1, jolla tasolla ollaan viimeksi oltu edellisessä kuplassa 2006-2007. S&P 500:n Shillerin P/E on yli 28, mikä on puolestaan aiemmin historiassa ollut romahduskypsä taso.

Q4:lle odotetaan n. 6% tulosparannusta, mikä on Saulin mukaan hyvä taso. Kertoimet ovat kuitenkin jo sillä tasolla, että tämä sekä parempaa tulosta lupaava ohjeistus on jo hinnoiteltu, joten tietää huonoa mikäli tähän ei päästä. Osingonmaksupäätökset markkina kokee yritysjohdon lausumina vankasta uskosta tulevaisuuteen, ja suuri osa tuloksesta jaetaankin investointikohteiden puutteiden vuoksi omistajille. Niin tulos- kuin osinkopettymyksistä siis rangaistaan.

Sitten alkoi henkilökohtainen sokeri pohjalla - name dropping.

Sauli oli latonut kalvolle pitkän listan laadullisesti parhaista osingonmaksajista. Listalla oli eriteltynä 2016 ja 2017 osinkoennusteet prosentteina nykykurssista, osingonmaksukyvyn riskisyys sekä osingon kasvupotentiaali ja otaksun, että nämä olivat myös osingonmaksun laadun arviointiperusteet. Nopealla vilkaisulla näin listalla ainakin Cityconin, mutta Sauli antoi noin 10-15 yhtiön listalta erityismaininnat seuraaville viidelle:
- CapMan
- Sampo
- Aspo
- Restamax
- Kotipizza

Suoritin pääni sisällä välittömästi eeppisen fist pumpin, sillä salkussani on edellämainituista kolmea lappua, kaikki top 10 omistuksissa.

Sauli löi vielä toisenkin, tällä kertaa neljän yrityksen listan hyvistä ostokohteista. CapMan esiintyi tälläkin listalla ja Sauli totesi, että odottaa sen kasvattavaan tulostaan ja osinkoaan muutaman seuraavan vuoden. Toisena tuotiin esiin jälleen Kotipizza. Aamaria säestäen Sauli totesi, että pääomistajan irrotessa ja markkinoiden reagoidessa epärationaalisesti, nyt on erityisen hyvä ostopaikka tälle tulevaisuuden osinkoyhtiölle, jonka pitäisi hyötyä erityisesti piristyvästä yleisestä taloudellisesta tilanteesta. Kolmantena maininnan sai Verkkokauppa.com, jota Sauli piti Helsingin pörssin kenties ainoana aitona kasvuyrityksenä. Hän kuitenkin varoitti, että kasvua on jo hinnoiteltu reipaasti osakkeeseen (P/E luokkaa 30), joten tulospettymyksiin ei ole varaa. Hän sanoi leikkisästi, että odottaa Verkkokaupan olevan kymmenen vuoden päästä sitä mitä Stockmann oli kymmenen vuotta sitten.

Lopuksi ja tärpeistä kenties mielenkiintoisimpana Sauli nosti esiin Rapalan. Sauli seuraa yhtiötä itse ja käänsi paattinsa hiljattain ostolaidalle. Saulilla on kova luotto uuteen johtajaan ja strategiaan, ja näkee että yrityksen käypä arvo olisi tällä hetkellä jopa seitsemän euron luokkaa (kurssi 4,3€). Yllättäen hän sanoi jopa ostavansa Rapalaa itse tänään, mikäli saisi - Inderesläisillähän on karenssi suhteessa omiin suosituksiinsa - ja ilmaisi halunsa lisätä kyseistä firmaa myös Inderesin mallisalkkuun, hän kun pääsee siihenkin vaikuttamaan. Yrityksen P/B on 1.3, minkä pitäisi taata että downside on melko pyöreä nolla.

Tärppien jälkeen puhuttiin vielä Inderesin mallisalkusta. Hän mainitsi, että salkun käteispaino on nyt noin 20% ja että hän haluaisi nostaa sitä tekemällä myyntejä. Samaan hengenvetoon hän sanoi, että Etteplanin, Revenion, Siilin sekä Suomen Hoivatilojen tavoitehinnat on ylitetty. Tämä aiheutti pääni sisällä välittömästi kuohuntaa, sillä Hoivatilat on salkkuni kolmanneksi suurin positio. Toisaalta Hoivatilat on Inderesille melko tuore hankinta ja luulen, että tämä on juna josta meistä kellään ei ole varaa nousta. Mallisalkku on siis tänä vuonna luultavasti vahvasti myyntilaidalla.

Katsomosta kysyttiin mm. Nokiasta ja Nordeasta. Nordea on salkkuni neljänneksi suurin omistus. Saulin mukaan nykyinen n. 11 euroa on Nordean käypä hinta. Itselläni tilanne on se, etten hevin aio myydä sillä olen reilut 40% plussalla. Vuoden 2016 yield on cost 65 sentin osinko-olettamalla on 8,3% ja laatuyhtiön voi odottaa kasvattavan osinkoaan jatkossakin, joten minulla ei todellakaan ole varaa realisoida näistä lapuista veroja. Nokiasta Saulilla oli puolestaan sellaista sanottavaa, että yritys on Helsingin pörssin kenties parhaiten johdettu ja että riskit eivät niinkään liity siihen, realisoituuko hyvä tuloksentekopotentiaali vaan siihen, milloin se realisoituu. Ei siis hötkyillä.

Sauli summasi tämän hetken tilanteen toisaalta sanomalla Buffetin hengessä että nyt on väärä aika olla ahne ja toisaalta varoittamalla olemasta poimimatta pennejä katujyrän edestä.

2 kommenttia:

  1. Periscopessa oli osa tilaisuudesta. Kotipizzaa salkkuun?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No Kotipizza kävi vähän niinkuin mielessä jo, mutta mulla on Restamaxia jo salkussa ja se on vähän niinkuin sinne päin, joten en aio nyt juuri ainakaan lähteä ostoksille. Muutenkin päädyin koko tilaisuuden perusteella siihen tulokseen, että nyt on aika siirtää omistuksia käteiseksi, joten tähyilen salkusta pikemminkin myyntikohteita.

      Poista