tiistai 21. kesäkuuta 2016

Sijoitus Oy:n ensimmäiset osingot. Saako yhtiömuodosta merkittävää veroetua?

Yhtiön perustaminen venähti minusta riippumattomista syistä siten, että Sijoitus Oy jäi miltei kokonaan paitsi tämän kevään ennätysosingoista. Pelastajakseni koitui kuitenkin Nokia. 400 osakkeen positioni ansiosta Sijoitus Oy:n tilille kilahtaa heinäkuussa (ennen veroja) 104 euroa.

Yksityishenkilön ja yrityksen verokohtelut poikkeavat keskenään seuraavasti:
- Yksityishenkilö maksaa (vuonna 2016) osingoista veroa 25,5% tai 28,9% riippuen siitä, ylittääkö osingon määrä verovuonna 30000 euroa.
- Osakeyhtiö maksaa osingoista 20% yhteisöveroa. Mikäli voittoja haluaa kotiuttaa osinkoina yhtiöstä omistajalle, niistä joutuu tyypillisesti (kts. yllä oleva linkki) maksamaan 7,5% veron.

Tässä vaiheessa joutuu pettyneenä toteamaan, että firman kautta osinkojen nosto ei ole oikotie onneen, sillä alle 30000€ vuodessa osinkoja nostava saa itse asiassa puolen prosentin veroedun osakeyhtiöön nähden. Miten siis perustella osakeyhtiötä?

- Taloudellista riippumattomuutta tavoitteleva halunnee vuodessa käteen enemmän kuin 22350 euroa myymättä osakkeitaan. Tästä on toki varaa taittaa peistä sillä esim. omistusasunnossa tai pk-seudun ulkopuolella asuva tulisi hyvinkin toimeen kyseisellä summalla.
- Osakeyhtiöllä osa veronkannosta siirtyy myöhempään, joten osingonnostoa viivyttämällä erotuksen saa tuottamaan korkoa korolle mikäli rahat uudelleensijoitetaan.

Murskataanpa vähän numeroita. Otetaan Matti Meikäläinen ja Sijoitus Oy. Molemmilla on Laatuyhtiö Oyj:stä 400 osakkeen positio. Yhden osakkeen hinta on tänä päivänä 5,00€. Laatuyhtiö maksaa tänä vuonna viiden prosentin osingon eli 0,25€ per osake.

Matti ja Sijoitus Oy saavat ennen veroa kukin 100 euroa. Matille jää verojen jälkeen käteen 74,5€, Sijoitus Oy:lle 80€. Tässä tapauksessa Sijoitus Oy:n hyöty on noin yhden osakkeen verran. Molemmat uskovat Laatuyhtiöön siinä määrin, että päättävät uudelleensijoittaa omaisuutensa.

Otamme seuraavat oletukset:
- Laatuyhtiön osakkeen hinta sekä osingon määrä nousevat 7% vuodessa.
- Kaupankäynnistä aiheutuu 5€ vuotuinen kustannus.
- Molemmat ostavat uudet osakkeen dipistä, jonka suuruus on irtoavan osingon määrä.
- Verotus ei muutu.
- Sikäli kun osingoista jää rahaa yli, ne sijoitetaan seuraavana vuonna.

10 vuoden päästä tilanne on seuraava:
Matilla on 578 osaketta joiden arvo on yhteensä 5685€. Hän saa vuosittain n. 212€ osinkoja verojen jälkeen.
Sijoitus Oy:llä on 595 osaketta joiden arvo on yhteensä 5852€. Oy saa vuosittain n. 234€ osinkoja verojen jälkeen.

Ero ei tässä tapauksessa ole merkittävä. Huomionarvoinen seikka on kenties se, että osingon tuottama rahavirta on yritykselle n. 10% suurempi, mutta pienillä summilla pelataan edelleen.

Mitäpä jos Toimitusjohtaja sekä Matti olisivatkin panostaneet sijoitustoimintaansa oikein kunnolla?

Muutamme lähtökohtiamme sekä oletuksiamme seuraavilta osin:
- Matti sekä Sijoitus Oy omistavatkin viittä eri yhtiötä. Positio on 2000 osaketta per yhtiö, hinnaltaan siis yhteensä 50000€.
- Kaupankäyntikulut ovat myös viisinkertaiset, 25€ vuodessa.
- Matti säästää ja sijoittaa joka vuosi 12000€ palkastaan näihin laatuyhtiöihin osingonmaksun yhteydessä. Toimitusjohtaja rahoittaa Sijoitus Oy:tä samalla summalla.
- Aikajänne on 15 vuotta.

15 vuoden päästä tilanne on seuraava:
Matin osakkeiden arvo on n. 717k€. Hän saa vuosittain n. 26,5k€ osinkoa. Hän joutui viimeisenä vuonna maksamaan korkeampaa veroa.
Sijoitus Oy:n osakkeiden arvo on n. 739k€. Oy saa vuosittain n. 29,5k€ osinkoa. Mikäli Toimitusjohtaja haluaa nostaa tämän summan osinkoina, hänelle jää käteen n. 27,3k€.

Onko tämä ero merkittävä? Haluaisin kuulla mielipiteitänne. Tiedän, että osa laskutoimitusten olettamuksista, kuten kaupankäyntikustannukset, saattoivat olla hassuja tai epäoleellisia mutta pidän skenaarioita kokonaisuudessaan realistisina. Laskutoimituksia varten tein Java-kielisen sovelluksen, jota kukin voi halutessaan testailla.

Syitä osakeyhtiön perustamiselle on monia ja pörssiyhtiöiden osinkoetu on niistä omasta mielestäni ehkä vähiten merkittävä. Näitä syitä saatan avata myöhemmissä kirjoituksissani.

4 kommenttia:

 1. Itse lähdin sijoittamaan sijoitusyhtiön kautta verotuksellisista syistä, mutta vähän eri näkökulmasta kuin ehkä ensimmäiseksi tulisi mieleen. Koska tarkoituksena oli muuttaa ulkomaille niin henkilökohtainen verotus tulisi hankalaksi. Toinen syy siihen on se että myöhemmässä vaiheessa omaisuutta on helpompi siirtää lapsille kun voi vaan antaa osuuden yhtiöstä. Verohyötykin on yksi tekijä, mutta ainakin vielä yrityksen pitämisen kulut syövät sen hyödyn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka ja kiitos kommentista! Kulujen kanssa tosiaan pitää olla tarkkana. Nimeltä mainitsematon oranssilogoinen pankkini tykkää ottaa muutaman euron kuukaudessa kiinteitä kustannuksia ja vielä välistä jonkun verran per siirto. Onneksi nämä juoksevat kulut käyvät ansiotuloveroon nähden pieniksi siinä vaiheessa jos firman kautta pystyy laskuttamaan vähääkään.

   Poista
 2. Moro! Mielenkiintoinen blogi! Olen itsekin pohtinut sijoitusyrityksen perustamista, mutta toistaiseksi en ole tehnyt mitään konkreettisia toimenpiteitä siihen suuntaan.

  Olen kiinnostunut käytännön asioista. Miten siirrät varat yhtiöön ja miten aiot ottaa ne yhtiöstä ulos? Osinkona tai palkkana? Miten hoidat esim. kirjanpidon? Tässä yksi lopputyö aiheesta, joka saattaa olla kiinnostava: https://publications.theseus.fi/bitstream/handle/10024/84454/Lehtonen_Jani.pdf?sequence=1

  VastaaPoista
 3. Terve, Jukka! Kiitos viestistä ja opinnäytetyöstä. Lukaisen sen mahdollisimman pian.

  Siirsin alkupääoman, joka oli merkittävä summa, yhtiön osakepääomaksi sen perustamisvaiheessa. Käytännössä siis luovut jostain rahasummasta joka on siitä lähtien firman, ei sinun. On tärkeää, että yhtiön taseessa on merkittävä summa rahaa, sillä edullisin keino nostaa tuottoja ulos on osinko jota verotetaan 7,5%, ja siihen hintaan osinkoa saa nostaa vuosittain ainoastaan 8% yhtiön kirja-arvosta. Loput verotetaan 75-prosenttisesti pääomatulona jolloin otat pahasti takkiin.

  Yksi tapa lisärahoittaa yhtiötä on lainata sille rahaa omasta taskusta, mutta lainattua rahaa vasten et voi nostaa halpaa osinkoa. Voit antaa nollakorolla yhtiöllesi lainaa ja sijoituksista saatu tuotto jää luonnollisesti yhtiön kirja-arvoon. Toinen on vapaan sijoitetun pääoman rahasto, se kannattaa googlettaa erikseen.

  Kirjanpidon voi hoitaa itse.

  VastaaPoista