torstai 16. kesäkuuta 2016

Sijoitusstrategiastani (Osa 2, Shareville)

Edellisessä kirjoituksessani puhuin sijoitusstrategiastani. Tekstistä oli tulossa kuitenkin turhan pitkä, joten päätin pätkiä sen pariin osaan. Tämänkertaisessa tekstissä jaankin näkemykseni "sijoittamisen somesta".

Toinen sijoituksessa hyödyntämäni lähde on siis Shareville.

Sharevillen käyttäjäkunnassa on monenlaisia tyyppejä monella eri taustalla, tietämyksellä ja osaamisella. On ilmeisen selvää, että osa porukasta on mielipiteineen aivan hukassa. Uskon silti, että Sharevilleä hyödyntämällä voi tehdä todennäköisesti onnistuneempia sijoituspäätöksiä kuin hyödyntämättä olemalla. Syy tähän on sama kuin siihen, että "Kysy katsomolta" on Haluatko Miljonääriksi-ohjelman paras oljenkorsi. Kun otetaan reipas otanta, kohina ikään kuin kumoaa itsensä ja parhaan vaihtoehdon pitäisi olla helpommin löydettävissä.

En aio väittää, että Sharevillen  hyötyä olisi vedenpitävästi todistettu, mutta ainakin jotain tietoa aiheesta on. Rahapodissa mainittiin, että pohjoismaisista Nordnetin käyttäjistä Sharevillessä mukana olleet saivat viime vuonna keskimäärin 4,4 prosenttiyksikköä paremman tuoton kuin muut käyttäjät. Voimme nähdäkseni perustellusti todeta, että mikäli Rahapodin väittämä on tosi, Sharevillen oikeanlaisen soveltamisen pitäisi parantaa sijoituspäätösten laatua. Pakostihan siitä jotain hyötyä on oltava, että pääsee seuraamaan ylituottoa tekevien ihmisten ostoksia, eikö?

Mikä voisi olla tämä "oikea tapa" soveltaa Sharevilleä? Yllä olevista linkeistä löytyy asiasta paljon tarinaa ja sieltä on helppo poimia ainakin seuraava ajatus: Seuraa kahden tähden salkkuja ja kopioi niiden tekemiä kauppoja. Nämä yltävät tuotoissaan Sharevillen parhaaseen 50%:iin. Kolmen tähden salkkujen (tuottavin kymmenys) seuraamisen ongelma on siinä, että niissä kannetaan monesti äärimmäisen suurta riskiä pienen hajautuksen ja/tai suuren velkavivun myötä. Se, että onnistuu kolikonheitossa yhdellä tai kahdella riskiosakkeella ei tee kenestäkään sijoitusgurua.

Sharevillessä on myös osakkeet-osio, jossa voi tarkastella maakohtaisesti viimeisen kuukauden netto-ostetuimpia ja nettomyydyimpiä osakkeita. Käytän itse osakkeet-osiota merkittävästi omissa ostopäätöksissäni ja olen hiljattain ostanut kolmea Suomen listan lapuista: Sampo, Martela ja Nokia. Mikäli uskoo Rahapodin 4,4 prosenttiyksikön väittämään ja olettaa, että ylituotto on missään määrin tasaisesti jakautunut, on helppo tulla siihen johtopäätökseen että kun raha polttelee taskun pohjalla niin scouttaaminen kannattaa aloittaa näiltä listoilta. Monesti menen suoraan kiinnostavan osakkeen kaupat-osioon, josta voi helposti selvittää, onko osake ollut Sharevillen käyttäjillä osto- vai myyntilaidalla viime aikoina.

Lopuksi mainittakoon vielä muutamia yksittäisiä salkkuja. Sharevillessä on Nordnetin oikealla rahalla kauppaakäyviä eksperttisalkkuja Ruotsista (Roger Jansson), Norjasta (AndersNordnet) sekä Tanskasta (Thorleif Jackson). Suomen eksperttisalkkua ei enää ole, mutta Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharjulla (JukkaNordnet) on siellä salkkunsa. Lisäksi Nordnet ylläpitää vielä erittäin mielenkiintoista Analytikernes_favoritter-salkkua, joka seuraa Oslon pörssin suositelluimpia osakkeita. Inderesillä on myös Sharevillessä pitkällä tähtäimellä erittäin hyvin tuottanut mallisalkkunsa, josta olen kopioinut kauppoja.

Tässä oli kolmen kohdan lista tavoista, joilla hyödynnän Sharevilleä sijoituksissani. Olen kiinnostunut kuulemaan millaisia näkemyksiä muilla on Sharevillen hyödyistä. Oma veikkaukseni on, että olen itse muita sijoittajia herkempi kopioimaan muiden kauppoja. Tai ainakin luulen, että muut ovat tutustuneet enemmän itse yhtiöön ennen ostopäätöstä.

Päätän kahden postauksen osakestrategiani esittelyn seuraavaan: Oksaharju mainitsi tämänpäiväisessä kirjoituksessaan, että "Menestyvälle sijoittajalle keskeisin laadullinen osakevalintakriteeri on yritysjohto". Mutta eikö tätä voisi viedä vielä pidemmälle? Oma, tarkoituksella raflaava, juuri äsken keksitty ja kaikin tavoin tieteellisesti testaamaton teesini on seuraava:
Piensijoittajan keskeisin menestystekijä on sellaisten osakepoimijoiden löytäminen jotka ovat erinomaisia yritysjohdon arvioijia.

Ps. Don't try this at home.

2 kommenttia:

  1. Hei Toimitusjohtaja!

    Todella mukavaa huomata, että olet kokenut Sharevillestä olevan sinulle iloa ja hyötyä. Shareville voi olla lopulta arvokas vain jos se palvelee yhteisön jäseniä. Tavoite on kehittää yhteisöä niin, että jäsenet voivat entistä paremmin käyttää muiden tietoa ja ymmärrystä omaksi ja muiden hyödyksi; esimerkiksi mainitsemastasi ylituotosta olisi hyvä tulevaisuudessa saada Sharevilleen näkyviin jonkilaista dataa ja grafiikkaa.

    Tavoitteemme on myös jatkossa parantaa Sharevilleä ja sen toiminnallisuuksia. Perinteisten "perusparannusten" lisäksi olemme viimeisen muutaman kuukauden aikana käsitelleet kehittämispuolella muun muassa pelillistämistä (esim. miten parantaisimme sisällöntuotannon määrää ja laatua), heimoja (esim. miten samantyyppiset sijoittajat löytäisivät paremmin toisensa, sijoittajien tarkemmat profiloinnit) ja käyttäjäaktiivisuutta (esim. millaisin keinoin käyttäjät kommentoisivat enemmän omien ja muiden kauppoja).

    Hienoa, että olet löytänyt itsellesi hyödyllisiä tapoja käyttää Sharevilleä. Otamme mielellämme vastaan palautetta Sharevillestä ja olemme erityisen kiinnostuneita toki keinoista parantaa yhteisöä.

    Terveisin,
    Thomas Brand
    Liiketoiminnan kehittäjä
    Nordnet

    PS. Jos tutkimus kiinnostaa, kannattaa tutustua Jaakko Virtasen pro gradu -työhön. Tutkimus koostuu kolmesta "minitutkimuksesta", jotka voivat kiinnostaa sinua. Löydät Jaakon pro gradu -työn täältä: http://epub.lib.aalto.fi/fi/ethesis/pdf/14317/hse_ethesis_14317.pdf

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Thomas!

      Huomasin reippaan lukijaryntäyksen myötä että olitte linkittäneet blogini myös Nordnet Suomen tweettiin. Kiitos siitä!

      Mainitsemasi parannukset kuullostavat loistavilta. Toivottavasti saamme pian vieläkin paremman Sharevillen!

      Kuten epäilemättä huomasitkin, linkitin Jaakko Virtasen Nordnetin blogin kaikki kolme kirjoitusta jo kirjoitukseen ja lainasin häntä myös tekstissäni. En kuitenkaan ole vielä lukenut teosta kokonaisuudessaan joten tästäpä saankin kätevästi iltalukemista.

      Terveisin,
      Toimitusjohtaja

      Poista