keskiviikko 24. elokuuta 2016

Kovaa kassavirtaa riskisijoituksilla

Sijoitus Oy:llä on merkintöjä Top Financen sekä Korkeatuottoinen (Lainasto) osakkeisiin. Yhtiöt lupaavat kymmenen ja kahdeksan prosentin kuukausittain tilitettävät osinkotuotot tehdyille sijoituksille. Tämän kirjoituksen tarkoitus ei ole arvioida sijoituksien laadukkuutta tai riskiä, vaan laskea palvelujen annualisoituja tuottoja sillä olettamuksella, että saadut osingot uudelleensijoitetaan. Lisäksi vertasin tuottoa sijoitusyhtiön sekä yksityishenkilön tekemien sijoitusten välillä.

Otetaan esimerkiksi näistä kahdesta palvelusta parempituottoinen Top Finance. Kolmen kuukauden sijoituksille luvataan neljän prosentin annualisoitu tuotto, kahdeksan kuukauden sijoituksille kuuden ja vähintään vuoden mittaisille kymmenen. Verottaja syö yksityishenkilöltä tästä osinkotulosta 7,5% mutta listaamaton osakeyhtiö ei maksa toisen listaamattoman osakeyhtiön osingoista veroa. Yksityishenkilön reaalituotto on siis 9,25%.

Top Financeen tehdään sijoitukset 750 euron portaissa. Jotta korkoa korolle-efekti alkaisi näkyä, sijoituksen pitäisi siis tuottaa tuo summa nettona verrattain nopeasti. Jos raha joutuu istumaan pitkään, annualisoitu tuotto itse asiassa laskee alle nimellistuoton koska osa pääomasta seisoo tyhjän panttina.

Tein laskemiseen Java-sovelluksen joka huomioi kaiken edellämainitun ja laskee tuoton. Ohjelma olettaa, että pankkiliikenne ja käsittely on välitöntä, joten laskettu tuotto saattaa olla marginaalisesti yläkanttiin. Linkki ohjelmakoodiin lyötyy artikkelin lopusta.

Oletetaan, että alkusijoituksen koko on 10500 eli neljätoista osaketta. Ensimmäisessä esimerkissä sijoitusaika on kymmenen vuotta.

Yksityishenkilön sijoitus paisuu kymmenessä vuodessa 25500 euroon ja käteistä jää n. 300 euroa. Annualisoituna tämä on n. 9,4%. Yrityksen sijoitus puolestaan turpoaa 27000 euroon ja käteistä on n. 740 euroa. Annualisoitu tuotto on 10,2%.

Mikäli yrityksen tuotto haluttaisiin kotiuttaa, maksettavaa veroa tulisi vajaat 1300 euroa eli yhtiömuodon nettohyöty on tässä tapauksessa n. 800 euroa. Tämä sillä olettamuksella, että tuo 27000 euroa edustaa korkeintaan kahdeksaa prosenttia yrityksen matemaattisesta arvosta. Taloudellisen riippumattomuuden kannalta tärkeämpää on kuitenkin kassavirta. Yksityinen saa sijoituksestaan nettona n. 190 euron tuoton kuukausittain. Yrityksen läpi nettotuotto on n. 206 euroa. Yhtiömuoto parantaa kassavirtaa noin kahdeksan prosenttia.

Efektiä voi alleviivata muuttamalla tilannetta parilla tavalla. Otetaanpa sijoitushorisontiksi kaksikymmentä vuotta ja sanotaan, että kumpikin tekee vielä satasen kuussa lisäsijoituksia.

Yksityisellä on kahdenkymmenen vuoden jälkeen sijoitettuna 132750 euroa, josta hän saa nettona 1011 euron kuukausitulon. Yrityksellä puolestaan on sijoitettuna 150000, josta syntyy yhtiön läpi tuloutettuna 1157 euroa kuussa. Ero on yli neljätoista prosenttia ja euromääräisestikin merkittävä.

Halusin tyydyttää omaa uteliaisuuttani ja verrata tuottoa tilanteeseen, jossa 750 euron porrasta ei olisi vaan sijoituksen koko voisi olla mielivaltainen. Ensimmäisessä esimerkissä annualisoitu tuotto kipusi yksityisellä 9,6 prosenttiin ja yrityksellä 10,4 prosenttiin. Eroa ei onneksi ole kuin 0,2 prosenttia, joten pystyn vastedeskin nukkumaan yöni rauhassa.

Vertasin aiemminkin yhtiön tuottoa yksityisen tuottoon ja silloinkin vastaus taisi olla, ettei tämä mikään varsinainen hopealuoti ole, mutta selkeä etu on kuitenkin löydettävissä.

Voisi ajatella, että yhtiömuoto aikaistaa eläkettä mahdollisesti noin vuodella. Miksikö? Jos pörssin keskituotoksi oletetaan vaikkapa 7% vuodessa niin lienee kohtuullista olettaa, että osinko kasvaa samaa tahtia. Ja kuten tässä ja aiemmassa esimerkissä todettiin, kassavirtaan saa osakeyhtiöllä suunnilleen samaa luokkaa olevan lisähyödyn.

Java-sovelluskoodi löytyy täältä. Ne jotka eivät omaa koodaustaustaa voivat avata tiedoston notepadilla ja copy-pastettaa tiedoston sisällön vaikkapa tähän online-ideen

5 kommenttia:

 1. Itse sijoitan vertaislainoihin twinolla. 30% menee toki veroja mutta on kätevää että pienin sijoitettava summa on 10€. 12% vuosituotolla korkoa tulee ihan mukavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yrityksen kautta saa mukavan lisävivun tuottoon kun yritys maksaa veroa vain 20%. Lisäksi yritys, toisin kuin yksityishenkilö, voi vähentää luottotappiot. En ole vielä sijoittanut yrityksen kautta vertaislainoihin, sillä en ole täysin vakuuttunut niiden tuottopotentiaalista. Yksityishenkilönä olen tehnyt vertaislainasijoituksia noin puoli vuotta. Arvioin tilannetta uudelleen myöhemmin.

   Poista
  2. Kehoitan silti tutustumaan twinoon jos et siihen jo ole tutustunut. 12% lainat ovat buy back guaranteella eli jos lainaa ei ole maksettu 30 päivään eräpäivästä niin twino maksaa sinulle. Tietysti maksut saattavat jäädä väliin jos yritys kaatuu =D

   Poista
 2. Nyt ei kyllä mene oikein tuo verolaskelmasi. Jotta yrityksen tuoton (hieman yli 17 t€) voisi kotiuttaa huojennettuna osinkona, edellyttäisi tämä noin 210 t€ nettovarallisuutta. Eli jos yhtiöllä ei olisi muuta kuin mainitsemasi 27 t€ sijoitus, suurin osa osingosta menisi ansiotulona verotettavaksi, jolloin veroprosentti olisi jotain aivan muuta kuin 7,5 % ja verorasitus näin ollen nousisi varsin merkittävästi, luultavasti reippaasti yli vaihtoehdon, jossa sijoitukset olisi tehty yksityishenkilönä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos yritys olisi sijoittanut ainoastaan tähän yhteen kohteeseen ja haluaisi teurastaa ainoan lypsylehmänsä niin kyllä, olet oikeassa. Minä - ja tuskin kukaan muukaan - tosiasiassa on tällaisessa tilanteessa.

   Kiitos palautteesta. Lisään piilo-olettamukseni tekstiin.

   Poista