maanantai 11. heinäkuuta 2016

Superluoton hinta puolittunut heinä-syyskuun ajaksi

Nordnet päätti maanantaista 11.7. alkaen puolittaa Superluoton koron aiemmasta 0,99 prosentista 0,49 prosenttiin syyskuun loppuun asti. Sivuston numerot olivat kirjoitushetkellä vielä vähän sekaisin, mutta tarkka silmä löytää maininnan myös 0,49 prosentista. Tämä madaltaa entisestään kynnystä velkavivun hyödyntämiselle sijoittamisessa. Otetaanpa laskin käteen.

Huom. seuraavassa esimerkkilaskelmassa arvioidaan koronalennuksen pitkäaikaista merkitystä sillä olettamalla, että koronalennus olisi pysyvä eikä vain "kesäalennus". Tällä olettamuksella paljastuu se tosiasia, että puolen prosentin alennus koroissa ei ole niin merkityksellinen kuin voisi äkkiseltään luulla.

Sijoitus Oy saa 10k€ kultatason Superluottoa 50k€ salkulleen. Vanhalla Superluotolla vuosikustannus on siis n. 100€, uudella n. 50€.

Vivulla ostetaan defensiivisiä arvopapereita joiden tuotto perustuu jaettuihin osinkoihin, ja ennen veroja vuosituottoa saadaan 5%. Verotettavaa tuottoa kertyy n. 4,5% korkokulujen jälkeen. Vanhalla korkoprosentilla verotettava tuotto jää 4:ään prosenttiin. 20% yhteisöveron jälkeen tuotot ovat vastaavasti 3,6% ja 3,2%.

Sijoitus Oy pyrkii tässä esimerkissä pitämään velkavivun määrän jatkuvasti 10k€:ssä. Velkavivulle saadaan tällöin vakiomääräinen 360€ tai 320€ vuosittainen nettotuotto. Vivusta voidaan oletettavasti koska tahansa luopua myymällä vivulla ostetut arvopaperit pois. Toisaalta taas kun tämä lisätuotto uudelleensijoitetaan ja varoilla ostetaan aggressiivisempia, seitsemän prosentin vuosituotto-odotuksellisia osakkeita, vivulla saatu lisätuotto saatetaankin yhtäkkiä eksponentiaaliselle käyrälle.

Laskurilla laskettaessa pääsemme siihen lopputulokseen, että 360€:n vuosittainen sijoitus muuttuu 20 vuodessa 7% tuotto-odotuksella n. 16k€:ksi kun taas 320€:n sijoitus muuttuu n. 14k€:ksi.

Tässä esimerkissä lisätuottoa kertyi korkojen puolittumisesta ainoastaan kaksi tuhatta euroa kahdessakymmenessä vuodessa. Eli ei mitään ratkaisevaa. Esimerkissä ei huomioitu sitä hyvinkin merkittävää seikkaa, että salkun kasvaessa eksponentiaalisesti myös lainoitusarvo kasvaa eksponentiaalisesti jolloin vipua olisi varaa kasvattaa. Jo edellämainitulle 16k€:n vivulla saadulle lisätuotolle saisi kenties noin neljä tuhatta euroa kultatason Superluottoa. Mikäli koko salkulle saa 7% vuosittaisen nettotuoton, euromääräisen vivun voisi tuplata 10 vuoden välein.

Toisaalta sanotaan myös, että riskinottoa pitäisi vähentää iän myötä joten velkavivun holtiton kasvattaminen ei liene suositeltavaa.

2 kommenttia:

  1. Eihän tuo alennettu korko ole voimassa kuin vain 30.9. -16 asti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Minulta on jäänyt tämä tosiasia huomaamatta vaikka se löytyykin kirjoitukseeni linkitetyltä sivulta. Korjaan kirjoitustani mahd. pian.

      Poista