keskiviikko 17. elokuuta 2016

Kirjanpito on kallista puuhaa

Kirjanpitolain ensimmäisen luvun ensimmäinen pykälä:

Oikeushenkilön kirjanpitovelvollisuus

Sen lisäksi, mitä muualla laissa säädetään, kirjanpitovelvollisia ovat:

1) avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö, osakeyhtiö, osuuskunta, yhdistys, säätiö ja muu yksityisoikeudellinen oikeushenkilö; sekä

(homma jatkuu kohdassa kaksi mutta päätän tämän tähän.)

Pahus.

Kävin toissa viikon torstaina leikkauttamassa hiukseni. Puhuimme parturini kanssa yrityksen pyörittämisestä. Molemmilla on yritys - minulla osakeyhtiö ja hänellä toiminimi. Keskustelun teemaksi valikoitui kirjanpito. Hän sanoi, että kirjanpito maksaa hänelle yli sata euroa kuukaudessa.


- Saa yrityksen tuloksen eli tiedon siitä tuottaako yritys voittoa vai tappiota.
- Saa tietoa veroilmoitusta ja verojen määräämistä varten (esim. alv).
- Yrityksen ja yrittäjän rahojen sekä varallisuuden erillään pitäminen.
- Saa tietoa yritykselle toiminnan suunnittelua ja seurantaa varten.

Vau. Minun pitäisi käydä kerran viikossa hiustenleikkuulla jotta pystyisin kattamaan ne kulut jotka parturilleni tulee kirjanpidosta. Tuosta listasta käy ilmi sama kuin mitä hänkin sanoi: Kirjanpidosta ei ole hänelle mitään hyötyä.

En aio tässä yhteydessä ruveta remontoimaan kirjanpitolainsäädäntöä, sillä en oikeasti tiedä asiasta hirveästi. Pointtini on se, että mikäli suinkaan mahdollista, tehkää oman yrityksenne kirjanpito itse. Siis sikäli kun olette tarpeeksi sekaisin sellaisen perustaaksenne. Yhden tai nollan työntekijän yrityksen kirjanpidon pitäisi olla tarpeeksi yksinkertaista että kuka tahansa pystyy tekemään sen itse kun vain viitsii opiskella. Jos käyttää kirjanpitoon vaikkapa kaksi tuntia kuukaudessa, omaa taidon joka tuottaa vaihtoehtoiskustannuksella laskien 50€ tunnissa. Sanoisin että tällainen taito on hankkimisen arvoinen. Esim. parturilla on työpäivien aikana takuulla sen verran odottelua, että kirjanpidon voi itse asiassa tehdä muun työn lomassa.

Itse olen siitä onnellisessa asemassa että lähipiirissäni on eräs erittäin pätevä kirjanpitäjä joka hoitaa asian kanssani. Pian osaan jo tehdä sen itse. Kaikesta rahaliikenteestä otetaan jonkinnäköinen tosite talteen ja se kirjataan ylös. Tilinpäätöksessä tehdään kenties jotain vippaskonsteja joita en vielä tunne.

Tilintarkastus ei sentään ole sijoitusyhtöille tyypillisesti pakollista. Omassa tapauksessani tilintarkastus alkaisi siinä vaiheessa kun vuosittainen liikevaihto ylittää 200k€. Siinä vaiheessa ei rehellisesti sanoen tarvitse enää kiinnostaa pätkääkään joten en vaivaa asialla päätäni.

5 kommenttia:

  1. Minulla kirjanpito ohjelma oli kertaostoksena noin 200 e (sis alvin). Siitä saan suoraan alv ilmoitukset ja veroilmoituksen taseen ja tuloslaskelman. Ja on helppo käyttää. Aikaa menee noin 4 h kolmen kuukauden välein (teen silloin 3 kk kirjanpidon kun teen alv ilmoituksen). Itselleni se selkeyttää kokonaisuutta että mikä kannattaa ja mikä ei....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maksuttomiakin versioita löytyy. Yhtä sellaista käytän itsekin. Täältä löytyy pari vaihtoehtoa:

      http://www.kirjanpitoa.com/ilmainen-kirjanpito

      Poista
  2. Kiitos tästä kirjoituksesta. Tuo on hyvä, että löytyy osaava kirjanpitäjä lähipiiristä. Meillä on myös selvityksessä osakeyhtiön kirjanpito, siihen tulisi hankkia joku, jolla on kokemusta. Paljon on huomioonotettavia asioita. Tuo tilintarkastus aina itselleni on kuulostanut myös todella hankalalle, en ole kovin hyvä numeroissa.

    VastaaPoista
  3. Kirjanpito on minulle aina ollut melko arvoitus. Itseäni kovasti huvittaisi perustaa yritys, mutta tuo on semmoinen osa-alue joka kovasti mietityttää. Ammattilainen varmasti siiihen pitää saada. Tämä olikin mukava postaus lukea.

    VastaaPoista
  4. Kirjanpito on itselleni melko vieras aihe. Varmasti itse hankkisin tilitoimiston tekemään kaikki nämä tällaiset työt. Ei itselläni tuo matikkapää oikein toimi. Mukava juttu, että jaoit aiheesta. Kunnioitan kyllä jokaista, joka nämä työt osaa.

    VastaaPoista